Startsida / Inlägg

Iris van Herpen + Björn Axen = Sant

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Iris van Herpen har designat en exklusiv scarf i limiterad utgåva där 200 kronor/scarf går till Regnbågsfonden. Den kostar 1490 kr. Ett riktigt samlarobjekt. ”Jag ville att den skulle vara färgglad och inge en känsla av positivitet. Färgerna är böljande och påminner om mjuk akvarell och kompositionen är abstrakt. Den avspeglar lite den värld vi befinner oss i just nu, i en slags svårgreppbarhet och transformation” Samtliga foto från Björn Axen.

Vissa designersamarbeten kittlar till lite extra. Haute Couture-designern Iris van Herpen och Björn Axén är ett sådant samarbete.  Den holländska designern är känd för sina böljande abstrakta textilier med inspiration från naturen, med futuristiskt uttryck och omisskännliga silhuetter.

iris van Herpen har också satt sin prägel på Björn Axéns hårsprej där 10 procent av försäljningen går till Regnbågsfonden.

Nu har Iris van Herpen designat flaskan till Björn Axéns nya hårspray och även en scarf där 200 kronor av försäljningen går till Regnbågsfondens arbete med att synliggöra hbtq-frågor.
”Vi är otroligt stolta över att få jobba med en så extremt hantverksmässigt talangfull designer på den nivån som Iris är. Att hon ville förgylla vår produkt och skapa ett mönster till oss är en ära. Hon är extremt selektiv med samarbeten så det är ett bevis på att vi håller den kvalite som krävs”, kommenterar Johan Hellström, ägare av Björn Axén.

 

 

Sedan 2011 har Iris van Herpen deltagit i Haute Couture-visningarna på modeveckorna i Paris och att den hyllade modedesignern bestämde sig för att bidra med sin design till skönhetsbranschen var att överskottet går till Regnbågsfondens arbete, menar hon.
Det är verkligen en viktigt och bra sak som den här organisationen kämpar för. Visionen och hängivenheten från Regnbågsfonden och stödet från Björn Axén har varit mycket inspirerande för mig i mitt arbete med kollektionerna, så det har varit ett viktigt projekt att delta i från min sida”.

”Det är fantastiskt att arbeta tillsammans med Björn Axen-teamet inför mina visningar eftersom de är så kreativa, så skickliga och passionerade i allt de gör. En anda som jag delar”, säger Iris.

Varför är det viktigt att synliggöra diskrimineringar i samhället?
”Det är hoppfullt att veta att HBTQ-frågor tas på allvar i Sverige men på många andra platser i världen ser det inte ut så. Där kan det vara är en fråga om liv och död. Identitetsfrihet är en viktigt faktor för ett hälsosamt samhälle. Vi hör alla ihop och förtrycket av minoriteter smittar av sig på oss på alla”.

Iris van Herpen, 36, beskrivs som ett underbarn i modevärlden. Hon gjorde sin praktik hos Alexander McQueen och har vunnit flera priser för sin unika design.

Du nämner ofta hoppet också. Varför är det viktigt att  ingjuta hopp, anser du?
Resan till det bättre och framsteg i samhället är lång och oviss men det skapar hopp att veta att var och en av oss faktiskt har något att säga till om. Och att man om enskild faktiskt kan göra skillnad”.
Varför tycker du att det är viktigt att lyfta fram frågor om jämställdhet och rättigheter?
”Jag växte upp i Nederländerna och jag inser hur lycklig jag är, att yttrandefriheten är självklar där. Att jag fått vara den jag är har uppmuntrats under hela min uppväxt. Men jag förstår också hur sällsynt detta är och att många länder förtrycker den här rättigheten. Känslan av frihet har hela tiden varit grunden för det jag gör idag och vem jag är. Men även i Nederländerna, som ses som ett progressivt land, finns det fortfarande arbete att göra i de här frågorna”.

 

Vad är din relation till Sverige? Vad vet du om Sverige?
Jag reste till Sverige när jag gjorde en utställning med mitt arbete där. Sverige är känt för sin vackra natur, sina duktiga modeskapare och landets fantastiska hälso- och sjukvård. Utbildningen ligger på en hög nivå och Sverige är känt för att vara ett av de mest progressiva länderna i världen när det kommer till att inkludera HBTQ-frågorna i samhället i stort”.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?
”Jag har många drömmar men om jag får relaterat till vårt samtal just nu, så önskar att den höga livskvaliteten ni har i Sverige kommer att sprida sig till hela världen och att varje land på denna planet växer och får en mer inkluderande hållning och respekt för minoriteter”.

Peter Hägelstam och Johan Hellström från Björn Axén är de kreativa hjärnorna bakom catwalklooken hos Iris van Herpens visning i Paris. ”Att få jobba ihop kring visningarna är inspirerande. Björn gjorde ju alltid couturesäsongerna från 60-80 talet så det känns fint att vara tillbaka i den världen”, säger Johan Hellström ägare av Björn Axén. Foto: Björn Axen
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB