Startsida / Inlägg

The Body Shop lägger ner i Sverige

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
The Body Shop såldes för nästan en miljard för sex år sedan från Lorealgruppen till brasilianska Natura. Nu är det tidigare brittiska företaget helt under isen efter att kreditlån dragits tillbaka. Foto Agneta Elmegård

Tyskägda The Body Shop lägger ned verksamheten i Sverige, skriver TT. På en extrainsatt bolagsstämma beslutade man att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB. För drygt en månad sedan hände samma sak i Danmark och den anrika skönhetskedjan som grundade av brittiskan Anita Roddick 1976 och Anita var en av de första producenterna som gick i bräschen för Fair Trade.

Enligt Market togs beslutet att lägga ner verksamheten i Sverige på en extrainsatt bolagsstämma den 10 april. Vilket framgår av bolagsstämmans protokoll som Market har tagit del av.

Efter vederbörligt och noggrant övervägande, föreslog och beslutade aktieägaren att bolaget ska träda i frivillig likvidation ….” står det bland annat i protokollet som uppger den 19 april som datum när likvidationen trädde ikraft.

Bananserien, hårschampo och balsam med färskpressade bananer i, var/är min absoluta favorit.

Som mest har Body Shop haft ett 60-tal butiker i Sverige, men den senaste tiden har flera stängt.

Tyska investeringsbolaget Aurelius köpte det brittiska skönhetsmärket för 207 miljoner pund i november 2023 från det brasilianska kosmetikajätten Natura, vilket vi skrivit om här.
Holdingbolaget HSBC drog tillbaka sina krediter efter försäljningen av The Body Shop, vilket bidrog till ett finansiellt underskott på minst 100 miljoner pund, enligt The Telegraph.

Kedjan har omkring 3 000 butiker i 60 länder.

The Body Shop har alltid varit mot djurförsök och lett flera kampanjer djurrättsfrågor genom åren. Här står jag utanför EU:s huvudkontor i Bryssel i en tyst kampanj för att att man fortsättningsvis ska lyfta djurrättsfrågor på agendan.

The Body Shop har gjort mycket i djurrättsfrågor och påskyndat förbud mot testning av makeup och hudvård på flera kontinenter och de har varit en förebild för andra marknadskrafter.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB