Startsida / Inlägg

Idrottsstjärnor de nya influerarna

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Serena Williams har bytt tennisracket mot mascaror och läppstift och startat makeupmärket WYN. Bild från hemsida.

En månad bort och vi har ett OS i Paris runt hörnet. Nya på spelplanen över influensers i skönhetsindustrin, är just idrottsstjärnorna. Åtminstone om man ska tro på vilka som kammat hem några av de mest luktrativa kontrakten som florerar i branschen just nu.

Hårmärket K18 utsåg nyligen gymnasten Simone Biles (som har 37 OS- och VM-medaljer) till sin ambassadör. Och tennisikonen Serena Williams, som nyligen lade racket på hyllan, är bland de senaste av sportstjärnor som tagit sig in i kosmetikaindustrin. WYN, heter hennes nya makeup-serie.  Och inom tenniscore-boomen, som dominerar mode- och skönhetsvärlden just nu, hittar vi två andra tennisess nämligen Naomi Osaka och Maria Sharapova.

https://www.instagram.com/wyn/

Även den amerikanska basketspelaren LeBron James och den tidigare brottaren Dwayne Johnson har lanserat egna hudvårdmärken. Idrottsarenorna har helt klart blivit den nya spelplanen för investerare. Maria Sharapova investerade i solskyddslinjen Supergoop 2014 och Naomi Osaka lanserade Kinlò 2021, en hudvårdslinje utformad för melaninrik hud. Hon tände den olympiska elden för de Olympiska sommarspelen 2020 i Tokyo och är en stor stjärna i hemlandet.

Japanska tennisproffset Naomi Osaka har skapat en hudvårdslinje för melaninrik hud.

Den pensionerade italienska simmaren Federica Pelligrini lanserade hudvårdsmärket Fit.Fe by Fede 2022 och den bortgångna basketstjärnan Kobe Bryant var tidig i att anta trenden genom att lansera sin egen manliga groominglinje, Art of Sport, 2018.

I Skandinavien har Estée Lauder kontrakterat landslagspelarna i fotboll, och paret, Magdalena Eriksson (till höger, nedan) och den danska storstjärnan Pernille Harder. De spelar båda i Bayern München och representerar sina länders landslag och tillsammans frontar Estée Lauders nya kampanj ”My shade my story” en foundation med 60 nyanser.
Vi försöker vara bra förebilder och visa att man har både starka och svaga sidor.
Vi spelar i ett lag och det är viktigt att man stöttar varandra, ensam är aldrig stark men tillsammans kan man göra skillnad”. 

Fotbollsparet Pernille Harder och Magdalena Eriksson frontar ”Wear Stay-In-Place Foundation” och kampanjen ”My Shade My Story” för Estée Lauder där inkludering är en av strategierna kring kampanjen. Foto: Agneta Elmegård

Detta är två starka kvinnliga förebilder som rör sig i helt andra miljöer än vanliga influensers, och därför är de extra attraktiva. De når andra målgrupper än redan intresserade och de har stora fanskaror bland personer som vanligtvis kanske aldrig reflekterar över makeup och smink. Estée Lauder vill med kampanjen ”stärka kvinnor att definiera sin tidlösa skönhet utan gränser, skapat av kvinnor för kvinnor”, säger de i sin kommunikation.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Jenny Åsell och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB