Arkiv för March 2010

- Sida 1 av 4

Innebandy före hockey i Globen

av Anders Forsberg

Hade någon sagt till mig för 15-20 år sedan att en SM-final i innebandy skulle ta plats i Globen före en SM-final i ishockey hade jag… Ja, inte trott på det.

Men i år är det till slut dags. Ishockeylaget Djurgårdens återkomst bland lagen som kan vinna SM-guld har inneburit att publken har kommit tillbaka till laget. Och helt plötsligt har klubben bestämt sig för att spela ett par slutspelsmatcher i Globen, för första gången på flera år.

Fast om Djurgården går till final och får spela den andra finalmatchen på hemmaplan, då blir det inget Globen inte. Då är det nämligen dags för SM-final i innebandy i det jättelika klotet. Hockeyn får hålla tillgodo med den gamla isladan bredvid i stället. Hur coolt är inte det? Innebandyn brädar hockeyn.

Att det sen kan innebära hög riskfaktor med att Djurgården och AIK eventuellt spelar SM-finaler samtidigt i två arenor på samma område, ja.. Det är en annan, tråkigare fråga. Där får både arrangörer och polisen något att bita i, jag är ganska säker på att polisen hoppas att det inte blir så.

/Anders

Vilket tips

av Anders Forsberg

Så fick jag en smäll på en gång när jag skulle tippa semifinalerna. Både Storvreta och Täby torskade. Men det rubbar inte mitt tips, det blir Storvreta och Täby i final.

Något roligare än mitt miserabla tips är att skriva om en av ”silly seasons” bästa värvningar hittills. Västeråskillen Alexander Carlström gör som Johannes Skog gjorde för några år sen, flyttar från Västerås till Falun. Carlström är en kvick och snabb högerskytt och har öst in mål ända sedan tiden i division 1 då han var en nyckelspelare när Västerås tog klivet upp i Superligan.

Carlström är värd att spela i ett lag som slåss om slutspelsplatser snarare än att undvika nedflyttning. Nu får han chansen till det. Frågan är bara vad som händer med Västerås. Laget kan inte enbart leva på Christian Mattsson i fortsättningen. Något mer måste hända.

/Anders

Sjögren har fel

av Anders Forsberg

Sjögren har slängt ihop ett tips där han tippar AIK till final efter 3-1 i matcher mot Täby. Jag är ledsen Patrik, du har fel.

Som ni kanske minns tippade jag alla fyra semifinallag, men hur svårt var det egentligen? Klasskillnaden mellan lag 1-4 och 5-8 i serien är ungefär lika stor som mellan Sverige, Ryssland och alla andra länder i bandy-VM.

Nu blir det svårare, men jag räknar med att både Storvreta och Täby tar sig till final.
Täby vinner mot AIK med 3-1 efter att ha tagit hem två hemmamatcher och även AIK:s andra hemmamatch.

Storvreta tar hem sin semifinal med 3-2 i matcher. Det blir till slut hemmaplanen som avgör i den matchen.

/Anders

Innebandyns Mourinho – och Lars Lagerbäck

av Patrik Brenning

Det finns olika sorters ledarprofiler inom innebandyn kan man lugnt konstatera. Stefan Forsman och Ulf Hallstensson är kanske inte helt olika. Tysta analytiker.

Sedan finns unge Isak Carlsson, själv gammal spelare och mer en kompis än en auktoritär ledare, inte helt olikt Magnus Jäderlund.

Men den kanske mest intressanta jämförelsen att göra tycker jag är mellan två herrar som båda uttrycker sina åsikter på internet, men i väldigt olika form.

Faluns Thomas Brottman har under kvartsfinalserien mot AIK drivit sin egen blogg där han huggit mot allt och alla inom AIK. Nu när matchen nu är förlorad väljer ”Björn Ranelid” att lägga ner bloggandet och avslöja sin egentliga intention med skrivandet.

”Vi kan väl säga att den uppfördes i rent onda syften.
Syften som hade med matcherna att göra, som hade med att så små, små frön av ogräs lite här och där i den svart-gula gemenskapen.
Psykologisk krigsföring kan vi kalla det…typ.
Minsta lilla tanke åt den här bloggens håll från deras sida var en liten seger för mig och oss. Minsta lilla fokus riktat på det som skrevs här kunde betyda att det blev ett fokustapp från deras håll och det kunde göra skillnad på planen…om än så liten.”

En som agerar lite annorlunda är vår käre förbundskapten Kent Göransson. Vi har redan skickat en känga mot Kent men kan inte låta bli att kasta ytterligare en stövel, trots att vi faktiskt gillar förbundskaptenen skarpt. Här är ett utdrag ur hans senaste krönikan:

”Men vad är då en vinnarskalle? Ja, jag började söka på internet för att försöka hitta någon typ av definition, men ack vad jag bedrog mig, det var inte det lättaste att hitta.”

Vi kan väl sammanfatta det med att Kent är den som försiktigt harklar sig på efterfesten efter finalen i Globen, slår i glaset och inleder ett välrepeterat tal med orden” Jag är ingen talare men…”

Samtidigt står Brottman i baren och laddar för småtimmarna när han tar över huvudrollen och vrålar ”Smoke on the water” ståendes på ett av långborden.

Men det här är självklart bara antaganden.

Klart är att ingen innebandytränare kan mäta sig med den här killen när det gäller tränarstil. Och tur är väl det.

Vi avslutar med att dementera påståendet i ett tidigare inlägg att Thomas Brottman snusar. Thomas hälsar att han slutat. Vi gratulerar och ser fram emot efterfesten…

Vi konstaterat även att fler försöker få en bit av den lukrativa kakan som är innebandybloggande.

/Patrik

Domaren hotad via SMS

av Patrik Brenning

Jag som trodde och hoppades att fredagens match bara skulle handla om innebandy efter alla skandaler. Blev bara så trött och förbannad när jag fick att höra om det här sent i går kväll.

Det är egentligen för lågt och barnsligt för att ens kommentera. Låt oss bara hoppas att samhället tar sitt ansvar och att en av Sveriges bästa domare orkar stå på sig.

Vi nöjer oss med att önska Ulf Hallstensson ett snabbt tillfrisknande och hoppas se honom på bänken igen på måndag. Den mannen älskar innebandy så mycket att han pendlar från Boden för att träna AIK. Det säger en hel del.

/Patrik

Skönt att spelarna tog sitt ansvar

av Patrik Brenning

Anders har haft för vana att vara vår tippningsguru men med ”Foppa” på äventyr axlar jag manteln och gör ett försök. Förhoppningsvis kan Forsberg leverera sitt tips senare så att det blir lite prestige.

Men måste börja med att hylla AIK och Faluns spelare för kvällens match. Trots fyra matcher av bråk, anmälningar och två föreningar som är långt ifrån överens vid sidan av planen tog spelarna sitt ansvar.

En schyst och bra innebandymatch som AIK vann för att de var det bättre laget. Visste blev Falun bestulna på ett mål men nu tycker jag att vi lägger domarattacker, bråk och annats tjafs till handlingarna.

AIK är klara för semifinal och där får de föga förvånande möta Täby.

Ekonomin är fortfarande den största faktorn när lagen väljer motståndare i slutspelet och att Täby då ska välja bort blå linjen och för SJ:s haltande tågtrafik trodde nog inte ens den mest optimistiske stinsen på.

Spänningen i samband med motståndarvalen är lika liten som om Kristoffer Kranberg ska dra på sig en utvisning. Väldigt låga odds.

Warberg får därmed möta Storvreta och så här går det:

Täby-AIK 1-3

Gissar på en stenhård serie. Hemmafördelen blir dock mindre med så kort avstånd så jag tror att vi får se fler bortasegrar nu. AIK vinner med 3-1 i matcher.

Storvreta-Warberg 3-2

Storvreta imponerade i grundserien men har inte riktigt övertygat i slutspelet. Det som talar för laget är att även Warberg numera helt och hållet förlitar sig på sin förstakedja. Jag tror att Stefan Forsman lyckas bättre med matchningen mellan första- och andrafemman och därmed ger laget den fördel som behövs. Uppsala-laget vinner samtliga sina hemmamatcher och går till final efter 3-2.

Vad är ditt tips?

/Patrik

Taggar aik, falun, semifinaler

Myten om tv-golvet

av Anders Forsberg

Då var det äntligen dags för en femte och avgörande kvartsfinalen mellan AIK och Falun. Under veckan har Falunanhängare jublat över att Falun slipper spela på Solnahallens förhatliga parkettgolv. Falun är inte ensamt om det. Nästan alla Superligalag spelar hellre på ”tv-golvet” som är en vanlig matta i stället för Solnahallens parkett.

Men AIK är inte svagare på tv-golvet än parketten. Med hjälp av Klas Pettersson på Innebandyförbundet har jag fått fram listan över alla tv-matcher som spelats i Solnahallen, totalt åtta stycken. AIK har vunnit sex av dem, förlorat en och spelat en oavgjord efter full tid. Den oavgjorda slutade också med förlust.

05/06: AIK-Warberg (semifinal) 6-2
06/07: AIK-Caperio/Täby (kvartsfinal) 8-6
07/08: AIK-Caperio/Täby (grundserien) 5-8

07/08: AIK-Falun (kvartsfinal) 4-3
08/09: AIK-Storvreta (grundserien) 7-4
08/09: AIK-Storvreta (semifinal) 8-9 sudden death

09/10: AIK-Warberg (grundserien) 7-4
09/10: AIK-Järfälla (grundserien) 9-2

I kvällens match är AIK:s Alexander Egebrant avstängd på grund av bråket med en supporter tidigare i veckan. Det är ingen nackdel för AIK. Hans spel är ganska begränsat och är mer en ”lightvariant” av Kristoffer Kranberg, med skillnaden att Kranberg har ett större spel i sig.

I går skrev min kollega Sjögren om att AIK som förening skämmer ut sig när de inte velat uttala sig om det som hände mellan Egebrant och Falunsupportern tidigare i veckan. Hockeysektionen har däremot inget att skämmas för. När huliganerna i går tog sig ned för att attackera Rögleledarna stod AIK-tränaren Roger Melin upp direkt och sa vilka idioter de så kallade ”AIK-arna” är.

/Anders

AIK som förening skämmer ut sig

av Patrik Brenning

AIK var snabba att fördöma och informera när Karl-Johan Nilsson och Kristoffer Kranberg skadade sig efter närkamper i matchserien mot Falun. Men när en av deras egna spelare skämmer ut sig fullständigt och slår till en åskådare så är det dödstyst från klubben.

AIK borde ha agerat direkt!

Föregå förbundet och stäng av Alexander Egebrant själva för att tydligt fördöma hans uppförande. AIK:s tystnad kan lätt tolkas som en acceptans av Egenbrants fullständigt oacceptabla attack och att en förening som AIK handlar så är slapphänt är chockerande.

AIK:s assisterande tränare Emil Persson skrev nyligen en krönika på klubbens hemsida där han tog kraftigt avstånd från trashtalk och fult spel. Så här lät det då:

Citat:

Jag ställer mig frågan varför inte vi inom innebandyn kan stå upp för det som idrottens egentligen ska stå för. Jag citerar ur Riksidrottsförbundets idéprogram ”Idrotten Vill”:

”Idrottsrörelsen ska genom sin verksamhet medverka till en positiv utveckling i samhället och aktivt ta ställning mot det som är dåligt och nedbrytande.”

Varför måste vi då göra som alla andra stora lagidrotter? Trashtalk och fult spel på planen. Smutskastning i olika medier. Det känns som att om det inte skrivs löpmeter om innebandyn i våra kvällstidningar (läs: skvallerblaskor), så är slutspelet dött. Måste vi verkligen gå den vägen?

Varför kan vi inte se det underbara med sporten innebandy istället? Och därigenom också inse att merparten av våra utövare är under 16 år, dvs. det är de som sitter på läktaren eller framför tv:n och ser matcherna. Ska vi då bidra till att visa att det är okej att bete sig på ett visst sätt bara för att det sker på planen? Ska vi också som förening tillåta att glåpord skriks från läktaren?

Slutcitat.

Den krönikan ligger fortfarande högst upp i hemsidans nyhetsbox.

Där borde istället ett tydligt avståndstagande från Alexander Egebrants tilltag finnas. Det kan aldrig någonsin vara okej att använda våld mot någon, allra minst en åskådare.

Nu vill inte Alexander Egebrant kommentera händelsen och sportchefen Erik Bjerlestam vägrar att fördöma agerandet.

– Ingen i AIK har sett händelsen utom Alexander Egebrant. Vi är ingen domstol och kan inte döma utan fakta, säger Bjerlestam och går till motattack mot förbundets Disciplingrupp.

– Det känns märkligt att Andreas Johansson (Falun) som också står under utredning får spela.

/Patrik

Stjärnan sågar Slutspelsbloggen – i Slutspelsbloggen

av Patrik Brenning

AIK:s Peter Fischerström skickade flera stora skopor skit mot oss hos Björn Ranelids värste fiende.

En sågning som inte förtjänar att gömmas bakom masken hos ”nån sorts wannabee-målvakt”. Vi ringde därför upp Fischer och kollade om han var sugen på att stå för sina ord. Det var han.

Så vi ger er nu stolt: Peter Fischerström sågar Slutspelsbloggen – i Slutspelsbloggen!

”Att vilja läsa om innebandy är lite som att bara ha tre TV-kanaler”. Detta är något jag kom fram till nu i helgen, när jag spenderade två och en halv dag magsjuk, i sängen i mina svärföräldrars lägenhet i stan. Man zappar och zappar, hittar inget men slutar ändå med att titta på något som man tycker är värdelöst. Efter ett tag pallar man inte längre och börjar zappa lite till, i hopp om att årets säsong av ”så ska det låta”, sänds i tiominutersprogram.

Hur mycket måste ett vi, stackars läsare, sukta efter någon form av intressanta innebandynyheter, när vi dagligen förnedrar oss själva då vi damsuger bloggkollen efter något som kan stilla vår hunger.

Innebandyn saknar helt enkelt normal nyhetsrapportering, i riksmedia får man ju vara nöjd om resultatet nämns.

När Aftonbladet gick ut med att de skulle starta sin ”slutspelsblogg”, fick jag i min enfald för mig att jag kanske äntligen skulle få läsa några opartiska matchreferat och kanske till och med någon analys. Aftonbladet är ju faktiskt trots allt en tidning med anställda journalister som förhoppningsvis har någon form av yrkesstolthet och kvalitetskontroll.

En blogg är trots allt bara en blogg, även om en hel del innebandybloggare tycks tro att deras grävande journalistik och knivskarpa argumentation, leder dem raka vägen till Stora journalistpriset. Som sagt var mina förväntningar på Aftonbladet antagligen lite väl höga. Redan dag två och tre var man nere på nyhetsskvaller från 1995, innebandy är en korpidrott och att Micke Karlsson är tjock.

Egentligen är kanske Aftonbladets så kallade ”slutspelsblogg” inte värre än någon annan blogg, de värsta personangreppen, de största felciteringarna och de allra mest överdrivna inläggen hamnar ju faktiskt inte i bloggen, utan rakt ut i tidningen.

Det som faktiskt är riktigt roligt med bloggar är att läsa kommentarerna efteråt. Där hittar man hobbydyslektikerna totalt befriade från ironi eller förmågan att läsa mellan raderna. Det är där folk anonymt, utan någon form av ansvar kan spy ut sina vedervärdigheter. Det är ju faktiskt där de riktigt stora pukkona huserar. Hälften av kommentarerna kan man tyvärr hoppa över direkt, eftersom de kommer från alla ryggdunkande bloggarkollegor.

När Aftonbladet frågade om jag ville såga deras blogg, på deras blogg så tackade jag självklart ja direkt. Tyvärr förändrade detta också hela min syn på bloggen, för vem kan egentligen såga någon som visar en sådan självdistans?

Jag är fullt medveten om att när man på en blogg kritiserar andra bloggar eller bloggare för att vara högtravande eller egenkära, så står man lätt där med ett gäng kulhål i dojjan.

Jag vet att jag kan fimpa datorn eller stänga av TVn om jag inte gillar programmen.

Jag vet men jag kan inte.

Egentligen borde jag ju avsluta med en riktig sågning av Falun istället, det skulle antagligen sätta fart kommentarerna, men jag orkar inte. Det känns för enkelt. Förresten har målgruppen som den provokationen skulle riktat sig till, inte klarat av läsa en så här lång text…

//Fischer

 

Sida 1 av 4

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB