Olja boostar matens antioxidanter
avSatt och letade på Medline (en medicinsk databas) över ny forskning kring mat och sprang på denna intressanta artikel : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25172701
Den handlar om hur olivolja, som i sig är nyttig, kan öka absorptionen av det nyttiga lykopenet i tomater. Lykopen är en antioxidant som är orsaken till att tomater är röda och det är ett fettlösligt ämne. Därför kommer en tomatjuice som spetsas med några droppar olivolja bli ännu nyttigare! I denna studie såg man att upptaget av lykopen blev betydligt bättre och att blodfetterna förbättrades.
Lykopen finns i tomaternas skal och kärnor och det är därför bra att koka tomater med olja för att verkligen dra ut allt det nyttiga. Tomat på burk är bra och tomatpuré bäst! Fettfri mat är inte nyttig och här har vi ännu en anledning till varför.
Det finns faktiskt olivolja från Kalifornien. Minst lika bra som våra Europeiska och packade i särskilt smarta flaskor med färgat glas som motverkar nedbrytningen av de känsliga fetterna. Undvik flaskor med helt vitt glas!