Startsida / Inlägg

Är mjölk farligt?

av Fredrik Paulún

Idag har det skrivits mycket i media om den nya studien från British Journal of Medicine som du hittar här http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

Det är en svensk studie som visar att en hög konsumtion är kopplad till benskörhet, men också hjärt-/kärlsjukdom. Underlaget är imponerande. 61 000 kvinnor och 45 000 män från Uppsala följdes under 20 år och sifforna är tydliga. Det är framför allt hos kvinnor som risken för benskörhet ökar men risken att dö för tidigt är förhöjd hos båda könen. Enligt forskarna är det troligen laktos som ligger bakom effekten men jag är inte så säker på att det är den enda orsaken. Om man tror på den teorin är dock laktosfria produkter inte heller bra eftersom de innehåller samma komponenter som finns i laktos (galaktos och glukos) men i förspjälkad form.

Mjölkkonsumtion var enligt studien kopplad till förhöjda halter av 8-iso-PGF2-alfa i urinen vilket är en markör för ökad oxidativ stress. Mjölkdrickarna hade även mer interleukin 6 i blodet vilket är ett tecken på förhöjda inflammationer. Intressant nog fann man inte det hos de som konsumerade ost eller yoghurt. Det sistnämnda livsmedlet innehåller dock en hel del laktos så jag tror att det kan finnas andra orsaker till problemet än just mjölksocker. Kanske är det mjölkproteinet som spökar? När man fermenterar mjölk till yoghurt kommer proteinerna att påverkas av bakteriekulturen så att de inte blir lika allergena. Även ystning av mjölk till ost denaturerar proteinerna på ett sätt som gör dem snällare.

Mjölk är ett oerhört komplicerat livsmedel eftersom det innehåller mer än 100 000 olika ämnen. Det är ett svindlande antal! Vi känner enbart till effekten av ett liten del av dessa och det händer saker med dem när man processerar mjölken. Min syn på mjölk är därför tudelad. Jag vill inte avfärda den nya svenska studien, men faktum är att det finns gott om annan forskning som inte kan visa att mejeriprodukter är skadliga. En sprillans ny studie från Journal of Nutrition kunde t ex inte visa att mejeriprodukter orsakar inflammationer och snarare skyddar mot hjärt-/kärlsjukdom (1). Själv har jag dock intolerans mot mjölkprotein och för eksem och ledvärk när jag konsumerar det. Det räcker med lite ost eller yoghurt i maten så uppstår samma problem, och det är därför väldigt skadligt för mig att konsumera det. Mina inflammatoriska markörer kommer öka när jag gör det och därmed risken för sjukdomar som cancer, hjärt-/kärlsjukdom och autoimmuna sjukdomar. Jag väljer därför havrebaserade ”mjölkprodukter” åt mig själv men har inga problem med att min familj konsumerar måttliga mängder mejeriprodukter.

Det är således individuellt vad vi tål och inte tål, och många människor mår bättre av att utesluta både mjölk och gluten eftersom de har en intolerans mot de. Personer som inte är drabbade kan utan risk för hälsoproblem konsumera dessa livsmedel. Kanske är svenskarna mer känsliga för mjölkproteinets effekter, vilket syns i den nya svenska studien, medan kanadensarna av olika orsaker inte är det (1)? Det är en spekulation och kan vara helt fel. Det jag vill belysa är möjligheten att vi är individer med olika egenskaper, och att kosten påverkar folkgrupper på olika sätt. Därför är det svårt att dra långtgående slutsatser från några enstaka studier huruvida ett livsmedel är farligt eller ej. Får jag frågan ”bör man dricka mjölk” är svaret, ”jag vet inte hur det är för dig, men jag ska definitivt inte göra det”.

1. http://jn.nutrition.org/content/144/11/1760.long

Mjölk

 

 • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark, Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB