Lägre risk för diabetes typ 2 för frukostätare
avVi vet sedan tidigare att personer som äter frukost i genomsnitt väger mindre än de som hoppar över den. Äter man inte frukost rubbar man energibalansen över hela dagen och äter mer till lunch, mellanmål och middag. När dagen väl är över har man därför konsumerat fler kalorier än om man grundat med en bra frukost. Sannolikt blir valen inte heller lika medvetna eftersom man är hungrig och lider av energibrist så det borde vara så att frukost skyddar mot andra problem. Walter Willett och hans forskargrupp på Harvard har visat att det är 21% högre risk att drabbas av diabetes typ 2 om de skippar frukost. Se http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22456660 för mer info.
Eftersom vi är väldigt konservativa när det gäller vad vi äter till frukost är detta dagens viktigaste mål. Det kommer ju tillbaka igen och igen och igen och bildar en stor del av ditt totala matintag under ett år.

Fredrik Paulún är utbildad närings-fysiolog och har arbetat med kost och hälsa i 20 år. Han är känd från böcker, radio och tv, och utbildar kostrådgivare på Paulúns näringscenter. Fredrik är tvåbarnspappa och tränar regelbundet. I bloggen skriver han om allt från träningsmat och nya hälsorön till tips på nyttigare mat till ungarna och kostterapier.