Startsida / Inlägg

Nintendos nya konsol ”dödsdömd” utan tredjepartsstöd

av Jonas Högberg
Nintendo

Är Nintendos kommande spelkonsol NX på väg att möta game over-skylten innan den ens släppts?

Det menar den frispråkige analytikern Michael Pachter som spår en mörk framtid för maskinen om Nintendo inte lyckas övertyga spelutvecklarna att göra spel till den.

– Ju mer den liknar en Playstation 4 eller en Xbox One, desto bättre kommer det gå för den, säger Pachter.

Nästa år ska Nintendo tillhandahålla mer information om sin kommande spelkonsol NX. I nuläget finns knappt några officiella uppgifter om den, däremot många rykten. Det har bland annat skvallrats om att konsolen ska vara en bärbar och stationär konsol i ett och att hårdvaran är starkare än i Playstation 4 och Xbox One.

Men även om allt det här skulle vara sant så räcker givetvis inte det för att garantera en succé. Wedbush Securities analytiker Michael Pachter varnar nu för potentiella fallgropar när han analyserar NX:s chanser i sitt Siftd-videoprogram Pachter Factor.

– NX är dödsdömd om den får samma stöd av spelutvecklarna som Wii U fått. Det är mycket, mycket viktigare än konsolens pris. Om Nintendo får tredjepartsstöd, om de får de på ett sådant sätt att alla lätt kan porta sina spel till den och kostnaden inte är mycket större än den är när spel portas till Playstation 4 och Xbox One, så kommer alla spel att släppas till den.

Pachter menar att många utvecklare blev ”brända”  av Wii och Wii U, som var tekniskt underlägsna konkurrenterna och hade märkliga kontrollmetoder. Därför anser han att många spelföretag nu är ”väldigt, väldigt försiktiga” när det gäller framtida samarbeten med Nintendo.

– Ju mer konsolen liknar en Playstation 4 eller en Xbox One, desto bättre kommer det gå för den. I slutändan är de enda som kommer vilja köpa den folk som inte har en Playstation 4 eller en Xbox One. Eller folk som har en sådan konsol, men som vill spela Nintendos egna spel.

Om Nintendo lyckas nå ut till tredjepartsutvecklare som Ubisoft och Electronic Arts igen och NX visar sig vara en lätt konsol att jobba med anser Pachter att det fortfarande finns en chans för speljätten att lägga beslag på en tredjedel av spelkonsolmarknaden.

Jonas Högberg

Missa inga spelnyheter eller trailers – gilla Spela på Facebook!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB