Startsida / Inlägg

Playstation 2-spel på väg till Playstation 4

av Jonas Högberg
ps2

Det har tagit lång tid.

Men nu jobbar Sony aktivt på att låta Playstation 4 emulera Playstation 2-spel.

När Sony utannonserade Playstation 4 2013 lovade man att användarna skulle kunna streama Playstation 1-, Playstation 2- och Playstation 3-spel till konsolen. Men när prenumerationstjänsten Playstation Now väl materialiserades hade den bara Playstation 3-spel att locka med.

Det är dock något som är på väg att ändras. Tidigare i veckan släpptes ett speciellt konsolpaket som inkluderade en Playstation 4, ett exemplar av det svenskutvecklade storspelet ”Star wars: Battlefront”, samt fyra gamla ”Star wars”-spel, varav tre är Playstation 2-spel.

Efter att Eurogamers Digital Foundry slagit fast att dessa tre alster (”Star wars: Racer revenge”, ”Star wars: Bounty hunter” och ”Star wars: Jedi starfighter”) med största sannolikhet använder sig av emuleringsmjukvara för att Playstation 4 ska kunna köra dem tog Wired kontakt med Sony för att få klarhet i vad som gäller.

– Vi håller på att använda oss av emuleringsteknologi för att kunna föra Playstation 2-spel till den nuvarande generationen, svarade en representant för speljätten. Vi har inget mer att säga om saken just nu.

Emulatorer är en lösning som används för att köra äldre spel på ny hårdvara, ibland med bättre upplösning. Enligt Wired ska Sony ha jobbat på tekniken sedan förra året.

Nyligen tillgängliggjorde Microsoft drygt 100 gamla Xbox 360-spel till Xbox One. Till skillnad från Sonys Playstation Now-tjänst är det här tillägget gratis. Den som redan äger ett Xbox 360-spel som är kompatibelt med Xbox One kan spela det på den nya konsolen utan att öppna plånboken igen.

Playstation Now har ännu inte lanserats i Sverige.

Jonas Högberg

Missa inga spelnyheter eller trailers – gilla Spela på Facebook!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB