Startsida / Inlägg

RECENSION: ”Chibi-robo: Zip lash” drar ner sin hjälte i smutsen

av Jonas Högberg

Missa inga spelnyheter eller trailers – gilla Spela på Facebook!


omslag chibi-robo zip lash:++:

Chibi-robo: Zip lash

Från 7 år

Format:

• Nintendo 3DS (349 kr)

PLATTFORM Det kanske inte går att säga helt kategoriskt att det var bättre förr. Men mellan 2001 och 2007 var det definitivt det.

Under den här tidsperioden garanterade Nintendo en sorts fredad tillvaro för alla spelutvecklare som ville tänka utanför boxen – eller rättare sagt kuben. Många av spelhistoriens mest udda, knasiga och unika spel släpptes tack vare detta till Gamecube: ”Odama”, ”Kirby’s air ride”, ”Donkey Kong: Jungle beat”, ”Zelda: Four swords adventure”, ”Cubivore” och ”Killer 7”.

Ett av de finaste spelen hette ”Chibi-robo” och handlade om en tio centimeter hög robot som utförde hushållsnära tjänster. Tänk dig att ”Toy story” hade frontats av en stålskimrande städgubbe som extraknäcker som relationsexpert och du får en ganska bra bild av spelets avantgardistiska designtänk.

Mycket har dock hänt sedan Gamecube-erans slut. Nuförtiden får vi nöja oss med spel som ”Chibi-robo: Zip lash”: färglösa och konforma skapelser som inte har något nytt att säga överhuvudtaget. Den tokiga premissen från originalet har sopats under mattan, och istället får Chibi-robo iklä sig rollen som en ytterst ordinär plattformshjälte.

Spelets osp (ordinary selling point) är Chibi-robos strömsladd. Vår robothjälte måste fortfarande – precis som i originalet – ladda sitt batteri genom att plugga in sig i eluttag med jämna mellanrum, men den här gången kan sladden även användas som attackvapen och svingvänlig lian. Genom att plocka upp energiklot kan den också förlängas med flera meter och studsa mot väggar. Många pussel går ut på att man ska försöka hitta fram till avlägsna tryckytor som sladden kan fästas vid så att Chibi-robo sedan kan ta sig dit.

Särskilt svårt blir det aldrig (förutom i de obligatoriska fordonssektionerna där man måste börja om från början om man blir träffad en enda gång). Banorna är gulliga och charmiga, men sällan särskilt roliga. Och varför utvecklaren Skip valt att införa ett irriterande roulettehjul som ”väljer” bana åt en är en gåta.

”Chibi-robo: Zip lash” är ett mediokert spel nedlusat med märkliga defekter. Den värsta av dem alla är att Chibi-robo reducerats till en Nintendo-figur i mängden, anonym och ointressant.

Snacka om att dra ut sladden på en unik och spännande serie.

Jonas Högberg

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB