Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

VM–kvalet kan ge obehagliga överraskningar

av Jonas Dahlquist

Ikväll avgörs det vilka som får åka till VM på flera håll i Europa. Lagen med ”kniven mot strupen” kommer givetvis att göra allt för att vinna, och de som redan är klara kan promenera lugnt.

Detta gör att vissa matcher – som egentligen borde se glasklara ut – kan innebära obehagliga överraskningar. Som exempel kan man ju nämna att Spanien egentligen bör vara klassen bättre än Bosnien-Hercegovina, men Spanien är klara gruppsegrare och bosnierna klara för kvalspel – så vad vi har här är alltså en gruppfinal helt utan betydelse. Det som i vanliga fall hade varit en mycket intressant match att spela på är nu istället en riktigt lurig historia. Jag låter därför bli att spela på den helt.

En annan sak som är lite tråkig är att det finns flera lag som kan säkra en kvalplats genom att besegra mycket enkelt motstånd. Ukraina behöver vinna borta mot Andorra (vilket de givetvis gör), Portugal måste slå Malta på hemmaplan (och det gör de), Grekland behöver hemmabesegra Luxemburg (bombsäker) och Slovenien behöver få med sig ett resultat från San Marino (vilket de förstås fixar). På dessa matcher är oddsen så löjligt låga att de inte är spelvärda. Man får jaga bättre odds på ”över 4,5 mål” och liknande spel för att hitta rätt.

Vad har vi då kvar? Tja… inte mycket. Sverige ska förstås slå Albanien (1,26 hos Betfair), men det känns också för snålt. England står i 1,19 hemma mot Vitryssland, och det blir naturligtvis hemmaseger där. Trots alla matcher som spelas så finns det liksom ingen som ser riktigt intressant ut!

Spänning lär det dock finnas gott om i Montevideo inatt, när Uruguay och Argentina gör upp och en direktplats till VM. Vill det sig illa kan dessutom ett av lagen missa kvalplatsen ifall Ecuador lyckas bortabesegra Chile. Det står alltså otroligt mycket på spel, och jag tror att Uruguay har en god vinstchans här. Argentina hade enorma besvär med Peru i helgen, trots att de ska slå dem hur bekvämt som helst i vanliga fall. Diego Maradona har grymt stora problem med att få ihop laget, och jag tror faktiskt att de förlorar mot Uruguay. Hemmaseger ger 2,56 hos Betfair, och det sätter jag en hundring på!

Det tar ju emot att skriva att en spelare som Messi kan missa VM, men det finns verkligen en överhängande risk att det blir så.

Igår vann Brighton & Hove hemma mot Gillingham, och den felberäkningen kostade mig lite pengar.

Gårdagens spel: förlust 136 kronor

TOTALT: +390 kronor

Antal vunna spel: 30 av 57 möjliga (52,63%)

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB