Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Vardagssegrar till helgen

av Jonas Dahlquist

När november snart är här börjar också ”vardagen” i Premier League. Man kan börja se vilka det fungerar för och vilka som det inte fungerar för, och saker och ting börjar helt enkelt utkristalliseras.

Arsenal kommer förstås inte att ha några större besvär med att slå tillbaka West Ham på The Emirates, men oddset på hemmaseger är så lågt (1,19) att det inte är värt risken. West Bromwich visade ju nyligen att blixten faktiskt kan slå ner där. Istället vill jag kolla in det andra laget från nordöstra London, alltså Tottenham, som åker på en av fotbollsvärldens svåraste bortaresor – till Old Trafford – på lördag kväll. Matcherna mellan lagen brukar bli spektakulära, men är det något som Tottenham har svårt för så är det bortamatcher mot ”The big four”. De 67 (sextiosju!!) senaste bortamatcherna mot Arsenal, Liverpool, Man Utd och Chelsea har gett Spurs exakt N-O-L-L trepoängare… Just Man Utd är den stora mardrömmen för alla Tottenhams spelare och fans, på de 22 senaste ligamatcherna mellan lagen har Man Utd resultatraden 18 vunna, 4 oavgjorda, 0 förluster. I absolut bästa fall får Spurs alltså med sig ett kryss.

Man Utd – Tottenham
1: 1,63
X: 4,20
2: 6,20

Jag har varit på många stormatcher i England, heta derbyn och toppmöten, men jag har aldrig sett ett Tyne & Wear-derby, och det ligger väldigt högt på önskelistan. Newcastle mot Sunderland är ett sådär härligt oglamouröst lokalderby där en vinst faktiskt betyder mer än tre poäng och att tidningarna skriver lite extra. Det betyder att man är kung i nordost. Sunderland är svaga på bortaplan, och det här är verkligen bortaplan, men Newcastle känns väldigt ojämna och svajiga. Mycket av historiken talar dock för Newcastle – dels har de bara förlorat sex av de 42 nordostderbyn (M’boro inräknade) som de har spelat i Premier League, dels har de bara en förlust på de elva senaste ligamötena mot Sunderland, och som grädde på det berömda moset har Sunderland bara vunnit nio av de 55 PL-matcher som de har spelat på en söndag. Det där sistnämnda är mer kuriosa än något annat, men man väljer ju själv vilka bakgrundsfakta man tror har betydelse. Ettan ligger närmast till hands, krysset inte långt borta heller.

Newcastle – Sunderland
1: 2,26
X: 3,40
2: 3,70

Ett derby som jag däremot har sett är det mellan Aston Villa och Birmingham, och de möts också nu på söndag. Aston Villa har sex raka segrar mot Birmingham i Premier League, och det spelar garanterat roll här eftersom lagen faktiskt inte har bytt ut SÅ många spelare till denna säsongen. Birmingham har väldigt svårt att vinna matcher, på de nitton senaste i PL har de bara vunnit tre – men samtidigt är de svårslagna, och på Villa Park har de sett till att göra mål i fem av de sex senaste mötena. Det kan vara värdefullt mot ett lag som Villa, som inte har gjort mål på 254 minuter i ligan nu. Krysset känns logiskt, om något lag vinner så är det Aston Villa.

Aston Villa – Birmingham
1: 1,87
X: 3,60
2: 5,30

För övrigt tror jag att Bolton har en bra chans hemma mot Liverpool (odds: 3,55), men då måste Johan Elmander börja göra mål på Reebok Stadium också. Samtliga hans fem ligamål den här säsongen har kommit på bortaplan. Everton har en enorm plusstatistik på Stoke (elva raka utan förlust), så en etta på dem hemma på Goodison Park kan vara en god idé (odds: 1,61).

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB