Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Riktigt bra PL-helg

av Jonas Dahlquist

Även om den verkliga stormatchen, den mellan Manchester Utd och Arsenal, spelas på måndag, så finns det fina matcher och vettiga spelobjekt i Premier League på lördag och söndag också.

En av de matcher som är enklast att spå kring är derbyt mellan Wolves och Birmingham, där båda lagen säkerligen på förhand nöjer sig med ett kryss. Derasa tabellplaceringar antyder åtminstone det. Dessutom är Wolves slarviga hemma och har släppt in mål i de tio senaste matcherna på Molineux, samtidigt som Birmingham har tretton raka bortamatcher i ligan utan seger – men de har kryssat i tre av de fyra senaste. Det känns som ett 1-1-resultat lång väg, och ska man lägga till ett litet bonusspel får det gälla domaren, Martin Atkinson. Han har visat flest utvisningar (7) och dömt flest straffar (7) av alla PL-domare. Och så är det derby. You do the math…

Wolverhampton – Birmingham
1: 2,50
X: 3,30
2: 3,30

Utvisning?
Ja: 4,20
Nej: 1,18

Straff?
Ja: 3,40
Nej: 1,25

Resultat (i urval)
0-0: 10,00
1-0: 8,00
0-1: 10,50
1-1: 7,20

När vi ändå hovrar kring ämnet ”matcher som ser ut att bli jämna och målfattiga” kan vi även snacka om Fulham mot Sunderland. Dels LÅTER ju matchen målsnål, men det finns statistiskt fog för att tro på endast ett fåtal – eller inget – måljubel på Craven Cottage. De fyra senaste mötena mellan lagen har t.ex bara bjudit på två mål, och formmässigt känns lagen tveksamma. Fulham har bara vunnit en av sina sex senaste hemmamatcher och Sunderland har bara vunnit två av sina 26 senaste bortamatcher. 0-0 eller 1-1, eller möjligen 1-0 till något av lagen.

Fulham – Sunderland
1: 2,22
X: 3,30
2: 3,90

Jag begriper mig fasen inte på Everton den här säsongen. De känns enormt oförlösta, och när de – på pappret – ser ut att enkelt kunna bryta en trend med få segrar, då förlorar de med 4-1 hemma mot West Bromwich… De har faktiskt sex raka PL-matcher utan seger nu, och Europatåget börjar nog att gå rätt så snart. Wigan känns som ett lämpligt motstånd, det är faktiskt lite ”nu eller aldrig”-känsla för David Moyes & co. Wigan har bara vunnit en av sina 15 senaste bortamatcher i Premier League, och jag tycker att det inte känns som att Roberto Martinez visioner är betrodda av varken honom själv eller spelarna längre.

Everton – Wigan
1: 1,48
X: 4,40
2: 9,40

MoyesSkitarg.jpg

I övrigt känns derbyt mellan Aston Villa och West Bromwich som ett kryss (odds: 3,50), Villa har inte kommit igång men är på pappret lite bättre än West Brom, som dock har självförtroende och form.Stoke är fortsatt starka hemma och när Blackpool kommer på besök blir det en kamp om vem som är bäst på kamp – och då vinner Stoke (odds: 1,67) den kampen, om man säger så.

Newcastle-Liverpool är omöjlig att hitta ett vettigt tips på, men jag tror på den som livespelsobjekt. Jag utgår nämligen från att det första målet blir viktigt. Om Newcastle under ny ledning gör det så kommer de att svälla till en omöjlig koloss, men om Liverpool gör första målet kommer de att känna att de äntligen fått allt det flyt som de saknade i början.

Tottenham – Chelsea blir nog en Harry Redknapp-triumf, det är just när han får ett skadat rovdjur i sikte som han är som bäst, den där Redknapp. Chelsea är inte Chelsea längre. Oddset 2,98 på Spursseger känns bra, och 3,40 gånger pengarna på ”Över 3,5 mål” känns också vettigt.

Man Utd-Arsenal? Den tar vi på måndag.

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB