Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Kvalitetsskillnaden måste märkas

av Jonas Dahlquist

Formkurvor, trender och känsla i all ära – ibland måste den uppenbara skillnaden i kvalitet avgöra fotbollsmatcher också. Utom när Manchester City är inblandade…

Jag vet att Arsenal har förlorat två raka matcher på hemmaplan och jag vet att Fulham kryssar oftare än de både vinner och förlorar och är i godkänd form. Samtidigt måste man bara titta på de förmodade startelvorna och inse att Arsenal slår Fulham på sisådär tio av elva möjliga positioner. Det ska bara bli en hemmaseger nu. Arsenal har resultatraden 21-3-0 hemma mot Fulham i liga och cup på de 24 senaste matcherna. Fulham är överhuvudtaget usla i bortaderbyn, förresten – de har inte vunnit på någon av de andra Londonarenorna på de senaste 32 försöken. Arsenal har dessutom inte förlorat tre raka hemmamatcher sedan 1977, och som extra krydda har Fulham inte gjort mål på Arsenal i fyra av lagens fem senaste inbördes matcher.

Arsenal – Fulham
1: 1,31
X: 5,80
2: 14,00

Arsenal vinner och håller nollan?
Ja: 2,02
Nej: 1,79

Det finns en gammal missuppfattning om att Big Sam Allardyce är en sån där manager som ser till att hopplösa lag hänger kvar i ligan på något mirakulöst sätt. Så är det inte alls. Han gör snarare mediokra lag hyfsat bra och ser till att de hamnar på övre halvan. Han gjorde det med Bolton, och nu gör han det med Blackburn. Hemma på Ewood Park är de ganska så svårslagna, och Wolverhampton ser inte ut att vara bättre än Blackburn på det berömda pappret. Wolves har inte hållit nollan en enda gång den här säsongen, och även om jag gillar att de är grymt kluriga vid fasta situationer så känns detta som en hemmaseger hela dagen lång. På de fyra senaste ligamatcherna mellan lagen har det totalt gjorts 16 mål, förresten. Målgaranti, med andra ord.

Blackburn – Wolverhampton
1: 1,80
X: 3,90
2: 5,10

Över 3,5 mål i matchen?
Ja: 3,30
Nej: 1,39

Manchester City är ett konstigt lag, tycker jag. Det som sett ut som flärd, överflöd och lyx har egentligen bara blivit ett halvtaskigt ”best of the rest”-lag. Samtidigt är Bolton lika konstiga, fast åt andra hållet. De ser verkligen inte mycket ut för världen, men Owen Coyle har fått ihop dem till något riktigt bra och svårslaget. Det som är negativt för Bolton är att de har släppt in mål i sina 14 senaste bortamatcher i ligan, desto mer positivt då att de har fem raka bortamatcher utan förlust. En detalj som är värd att notera är att City of Manchester Stadium är den målsnålaste Premier League-arenan hittills. På de sju matcher som spelats där så har City målskillnaden 7-5, alltså bara 12 mål totalt! Detta, kombinerat med Boltons förmåga att alltid släppa in ett mål samtidigt som Johan Elmander alltid gör mål på bortaplan innebär att det stinker oavgjort, 1-1.

Manchester City – Bolton
1: 1,58
X: 4,20
2: 7,20

Mer än 2,5 mål i matchen?
Ja: 1,92
Nej: 2,02

Slutresultat (i urval)
0-0: 13,50
1-0: 7,80
0-1: 20,00
1-1: 9,20
2-1: 9,60

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB