Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Liverpool med statistiken emot sig

av Jonas Dahlquist

Gamla meriter är just gamla, men eftersom jag är född på 70-talet så finns det någonstans i bakhuvudet att Liverpool alltid ska vara ett topplag. Nutiden säger dock något helt annat.

Till att börja med så ligger de faktiskt bara på 13:e plats i tabellen, och det gör de för att de inte förtjänar att ligga varken högre eller längre upp. Klubbar som Blackburn, Stoke, Bolton och Blackpool har helt enkelt varit bättre än Liverpool den här säsongen, alltså ligger de före dem i tabellen. En sådan information kan vara svår att smälta, men nu är det ju som det är.

Framför allt är Liverpools bortaspel katastrofalt dåligt. De har bara plockat med sig fem av 33 möjliga poäng på sina 11 PL-bortamatcher, och det enda laget som är sämre i hela ligan på detta är nästjumbon Wolverhampton. Nu möts de. På Molineux…

Liverpool har bara gjort åtta mål på bortaplan den här säsongen, och de har inte gjort mer än ett mål i någon av sina bortamatcher. De har fem raka bortaförluster, varav de tre senaste är mot Newcastle, Blackpool och Blackburn. Skulle Liverpool förlora här också så är det deras sämsta streak (som det heter på svenska) sedan 1954, då de förlorade 20 raka bortamatcher.

Om Liverpool skulle råka ta ledningen så är det ändå inte mycket att hoppas på för de hårt prövade Poolfansen – inget lag har tappat fler poäng (14) efter att ha haft ledningen i ligamatcher.

Målsnålt lär det för övrigt bli. På de fem möten som har varit mellan Wolverhampton och Liverpool i Premier League-historien så har det bara gjorts sex mål totalt. Inget för måltipskupongen, med andra ord.

Wolves då? Jodå, de kan glimta till emellanåt – särskilt när de får kontra och slippa försöka föra matcherna. De har slagit Liverpool (borta), Man City och Chelsea den här säsongen. Jag tror att de minst får med sig ett kryss.

Wolverhampton – Liverpool
1: 3,50
X: 3,35
2: 2,34

Mer än 2,5 mål i matchen?
Ja: 2,20
Nej: 1,80

Wolverhampton vinner och håller nollan?
Ja: 5,60
Nej: 1,18

Det andra Liverpoollaget, Everton, har en bättre form, men på grund av deras närmast patenterade dåliga säsongsstart ligger de bara en plats före Liverpool i tabellen, på samma poängantal. Är det något de dock gillar så är det att möta West Ham, och det ser knappast annorlunda ut nu med tanke på att West Ham ligger sist. Tänk att alla lagen på nedflyttningsplats börjar med bokstaven ”W”, förresten. Så lustigt.

West Ham har bara vunnit en av sina 14 senaste matcher på Goodison Park, och Everton har faktiskt slagit West Ham 16 gånger i Premier League-sammanhang, fler vinster än mot något annat lag.

Vi kan nog räkna med att det blir hyfsat målrikt med tanke på att Everton bara har hållit nollan i en av sina tolv senaste ligamatcher, medan West Ham bara hållit nollan i två av sina 17 senaste. Det där med att träna försvarsspel kanske inte är så dumt, trots allt. När lagen möttes på Upton Park blev det 1-1, och West Ham lyckades med konststycket att göra mål trots att de inte hade ett enda skott på mål. Det får de tacka Tony Hibbert för, eftersom han gjorde självmål.

Nu känns det som, typ, 3-1 till Everton. West Ham är för dåliga bakåt, helt enkelt.

Everton – West Ham
1: 1,52
X: 4,50
2: 7,80

Matchresultat (i urval):
3-1: 14,50
2-1: 9,40
3-2: 34,00
3-0: 12,50
2-0: 7,60

AllramEest.jpg

Avslutningsvis behandlar jag en av mina favoritmatcher i Premier League, nämligen den mellan Newcastle och Tottenham. Oberoende av säsong, spelartrupp, tränare och tabellplaceringar blir de matcherna i princip alltid underhållande. Fråga mig inte varför, det sitter väl i de berömda väggarna.

Ser vi till historien (och det gör vi ju) så kommer det absolut inte bli oavgjort. Inget av de 21 senaste ligamötena mellan lagen har nämligen slutat med ett kryss, det är närmast sensationell statistik. Newcastle har vunnit de fyra senaste mötena på St. James Park, men Tottenham är ju ett annat Tottenham numera, och de är ute på en sån där säsong där de bryter trender – mot Arsenal och mot Man Utd, bland annat.

Newcastle känns ganska så ojämna från gång till gång, och de kan även ha svackor i själva matcherna. Jag tror att Tottenham är för bra för att inte utnyttja det. Spurs är förresten det lag som tagit flest poäng (16) efter att ha hamnat i underläge i PL-matcher den här säsongen. Det kan vara värt att ha i åminne ifall man livespelar och Newcastle tar ledningen.

Newcastle – Tottenham
1: 3,80
X: 3,55
2: 2,18

Mer än 3,5 mål i matchen?
Ja: 3,25
Nej: 1,41

I övrigt tror jag att Arsenal förstås hemmabesegrar Wigan (odds: 1,22) och att Man Utd gör detsamma mot Birmingham (odds: 1,23). Fulham-Stoke låter som ett kryss (odds: 3,30) hela vägen härifrån till Craven Cottage, och Blackpool-Sunderland likaså (odds: 3,45). Kvällsmatchen på lördagen är Aston Villa-Man City, och där kan jag kortfattat säga att mina intryck av lagen är som följer: Aston Villa är dåliga och Man City är bra, därför är en tvåa (odds: 2,22) till den fina 90-minutersräntan klart spelbar, trots att Darren Bent kommit till Villa.

Blackburn-West Bromwich på söndag är en helt given etta (odds: 2,32) i min bok, medan måndagskvällens match mellan Bolton och Chelsea känns ruggigt oviss. Den matchen kommer jag att sitta och liveblogga (och livespela) om på Svenskafans.com, förresten. Hjärtligt välkomna att följa med där.

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB