Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

FA-cuprepriser – ett eko från en svunnen tid

av Jonas Dahlquist

Det är egentligen bisarrt, med dagens späckade spelscheman och landslagssamlingar hit och dit, att man i England fortfarande håller på med OMSPEL när en match blir oavgjord i FA-cupen. Det är ju närmast barockt.

Å andra sidan är jag inte förtjust i den ”moderna fotbollen” och dess förmåga att låta allt som har med ”marknad” att göra gå före allt som har med själva spelet att göra. FA-cuprepriserna blir ett testamente från fotbollen förr i tiden, på något sätt. Tisdagkvällen blir alltså en tidsmaskin.

Sven-Göran Erikssons Leicester lyckades fixa ett kryss hemma mot hans gamla klubb Manchester City senast, och därför blir det match igen – men nu på Eastlands. Där kommer Leicester inte att ha en chans. Man City kan nämligen numera mönstra en reservelva som, förmodligen, skulle kunna komma topp tio i Premier League. Leicester ligger på 13:e plats i The Championship, och deras mål med säsongen bör nog snarare vara att nå en Play Off-plats för att få kvala upp till PL. Det ska vara stor skillnad på lagen, och Man City gör inte bort sig två gånger i rad.

Man City – Leicester
1: 1,38
X: 5,40
2: 10,50

Lika stor skillnad (nästan, iallafall) ska det vara mellan Wolves och Doncaster, även om Wolves inte har samma ekonomi som Man City. Doncaster kämpade till sig ett 2-2-resultat hemma mot Wolves, men precis som i ovanstående match ska det vara för stor skillnad mellan lagen nu när det är det ”bättre” laget som har hemmaplan. Wolves är lite bättre i spelet än vad tabellplaceringen talar om, och Doncaster en tveksam bortaform.

Wolverhampton – Doncaster
1: 1,80
X: 3,85
2: 5,20

Den tredje matchen jag tittar närmare på är den mellan Cardiff och Stoke, där duktige managern Dave Jones’ Cardiff definitivt ser ut som en huvudkandidat till att gå upp direkt till Premier League. Det är de och QPR som har störst potential av topplagen i The Championship, om vi inte räknar in Leeds i det hela. Nåväl, Cardiff gjorde en bra match borta mot hemmastarka Stoke, och fixade 1-1. Nu spelas returen i Wales, och här tror jag att det är upplagt för en skräll – och detta mest pga psykologiska faktorer. Stoke tycker att det är jobbigt att spela en extra match, de tycker att det är jobbigt att möta ett heltaggat hemmalag med gott självförtroende, och framför allt vill de bara börja koncentrera sig på att – faktiskt – utmana om en Europa League-plats i ligaspelet. Cardiff, å sin sida, är stärkta av vetskapen att de klarade av att matcha duktiga Stoke på Britannia Stadium, och de känner nog att de har en chans att ta en skalp här.

Cardiff – Stoke
1: 2,82
X: 3,85
2: 2,74

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB