Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Derby day

av Jonas Dahlquist

I många år var derbyt i Manchester egentligen bara säsongens viktigaste match för Man City, för Man Utd fanns större och mer prestigefulla uppgifter som Liverpool, Leeds och Arsenal att ta hand om. Den saken har ändrats…

Ska man hitta något positivt med emiratintåget i City så är det just att derbyna känns som riks-, ja till och med världsangelägenheter numera. Att sedan utmanarens lagkapten heter Carlos Tevez gör inte saken sämre.

Argentinarens avsked från United gav en bitter eftersmak, och ärligt talat verkar killen vara… ska vi säga knepig?

Han gör dock mål och är en vansinnigt bra fotbollsspelare, och hans form är suverän. På de fyra senaste ligamatcherna har han gjort sex mål, och tar man bara de högoktaniga matcherna mot Man Utd – då har han gjort fyra mål på sex möten. Det känns nästan som en målgaranti på lördagen.

Å andra sidan kan man konstatera att Man Utd hållit nollan i fyra av de fem senaste ligamatcherna mot Man City. Rent allmänt har City dessutom förtvivlat svårt mot Man Utd på Old Trafford – de har bara vunnit en av de 26 senaste ligamötena där, och då hette managern minsann Sven-Göran Eriksson.

Som ni märker är det mycket ”Å ena sidan, å andra sidan…” när det gäller den här matchen. Samtidigt som Man Utd är ligans klart bästa hemmalag (37 av 39 möjliga poäng) så är Man City ligans näst bästa bortalag. Och så vidare.

Till syvende och sist handlar det om två väldigt bra fotbollslag, och det känns som att det är mycket ”rutin vs hunger”. Just i det här fallet tror jag på Uniteds rutin. De vilade sig i form mot Wolves förra helgen, och nu när det blir tunga ligamatcher och Champions League, då är de som vanligt. Vilket betyder att de kommer vara bra.

Manchester Utd – Manchester City
1: 1,85
X: 3,85
2: 5,00

Tevez-Ferdinand.jpg

Vad mer i helgen då? Jo, en intressant match mellan Blackburn och Newcastle – där jag tycker att oddsen ser väldigt höga och bra ut på hemmalaget. Blackburn är nämligen väldigt, väldigt bra hemma på Ewood Park, och Newcastle verkar ha svårt att prestera bra under längre perioder. Dessutom har Blackburn vunnit de sex senaste mötena mellan lagen, bland annat höstmötet på St.James’ Park där det blev 2-1 till Rovers efter att matchen bara bjudit på fyra skott på mål.

Ska man hitta något negativt med Blackburn så är det att de inte är bra på att vända underlägen. De har inte lyckats ta poäng i en enda match där de har hamnat i underläge, något de är ensamma om i ligan.

Förutom det talar det mesta för hemmaseger. Newcastle gör inte så många mål på bortaplan och Blackburn har många som kan avgöra. Dels Jason Roberts, som av någon anledning ofta gör mål mot Newcastle, men även alla backar i laget – Blackburns försvarsspelare har tillsammans stått för åtta ligamål den här säsongen, något de toppas PL-statistiken med.

Sen är det bara att konstatera att Andy Carroll saknas, spelmässigt, i Newcastle.

Blackburn – Newcastle
1: 2,20
X: 3,45
2: 3,85

Avslutningsvis finns det en match med ett helt förutbestämt manus på söndag. Om statistiken stämmer ska Sunderland ta ledningen mot Tottenham med 1-0 (förmodligen genom Asamoah Gyan eller Kieran Richardson) innan Tottenham vänder och vinner med 2-1. Målskyttar? Lennon och Defoe.

Gyan och Richardson är nämligen de två hetaste spelarna i ett Sunderland som slarvat bort hela 17 poäng efter att ha haft ledningen i matcher i ligan. Tottenham har den omvända statistiken, de har nämligen tagit just 17 poäng efter att ha legat under i ligamatcher den här säsongen.

Harry.jpg

Att det blir mål åt båda hållen kan vi nog räkna med, Tottenham har gjort mål i 16 av sina 18 senaste bortamatcher, samtidigt som de bara hållit nollan i två av de 17 senaste bortamatcherna.

1-2, alltså. Möjligen 1-1.

Sunderland – Tottenham
1: 2,76
X: 3,55
2: 2,90

Slutresultat (i urval)
1-1: 7,20
1-2: 12,00

Tottenham vinner efter underläge
Ja: 13,50

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB