Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Svårspelat – i dubbel bemärkelse

av Jonas Dahlquist

Ja, dels för alla oss som tänkt satsa pengar på matcherna, men framför allt för bortalagen Sunderland och Man Utd. Varken Britannia Stadium eller Molineux Ground är lätta ställen att hämta poäng på.

Framför allt är Stoke riktigt tunga på hemmaplan. Managern Tony Pulis har byggt ihop ett lag som jag tror att de flesta Premier League-spelare avskyr att möta. De är starka, tunga och allmänt fysiska i sin läggning. När de var nykomlinga i ligan för tre år sen kom de till slut tolva. Säsongen efter kom de elva. Nu ligger de tia. Precis i mitten, helt enkelt – men sen tar jämnheterna slut.

Stoke kan förlora lite när som helst, nämligen. I december åkte de på hemmaförluster mot både Blackpool och Fulham, samtidigt som de vann borta mot erkänt svårspelade Blackburn. I november gick Stoke fram som en ångvält, med trepoängare mot Liverpool och Birmingham, och oavgjort mot Man City.

När de mötte Sunderland i november blev det 2-0-förlust för Stoke, efter två mål av Asamoah Gyan. Ghananen som får mer ansvar nu när Darren Bent försvunnit till Aston Villa.

Hur som helst så är min känsla att den här matchen passar Stoke bra. De har två raka bortaförluster i bagaget, men innan det hade de två raka hemmasegrar. En spelare som Kenwyne Jones kommer garanterat att vara sugen på att göra mål på forna lagkamrater, och så kanske John Carew lärt sig hur han ska möta Rory Delaps monsterinkast. 2-1 eller 2-0 till Stoke, alltså. Sunderland är nog för nöjda med sin (fina) sjätteplats i ligan, och futtiga tre segrar av tolv möjliga säger att de inte gärna åker söderut.

KenwyneJones.jpg

Stoke – Sunderland
1: 2,20
X: 3,30
2: 4,00

Resultat (i urval)
1-0: 7,80
1-1: 7,00
2-0: 10,00
2-1: 11,00

Målskytt i matchen (i urval)
J. Carew: 4,10
K. Jones: 3,65
A. Gyan: 3,35
K. Richardson: 5,90

Vad gäller den engelska kvällsmatchen den här lördagen utgår jag, precis som de flesta andra, från att Man Utd gör sitt jobb och spöar Wolverhampton. Det är trots allt jumbon mot serieledaren vi talar om.

Det finns dock ett par ”men”, och de tänkte jag gå in på här. Till att börja med är Wolves bra hemma på Molineux, de har tagit 17 av sina 21 poäng här. Resultatraden 5-3-5 matchar faktiskt Man Utd:s bortafacit 3-8-0 precis. Man kan alltså påstå att Wolves är lika bra hemma som Man Utd är borta, om man vill. Visst har United bara spelat elva bortamatcher jämfört med Wolves tretton hemmamatcher, och visst är Man Utd fortfarande obesegrade, men ändå!

En annan sak som kan tala för Wolverhampton är att de har gjort bra matcher mot topplagen i ligan. Vinster mot både Chelsea, Liverpool och Man City skvallrar om att Wolves ändå har lite kvalitet.

Man Utd och Stoke har mötts två gånger den här säsongen, dels i ligan och dels i ligacupen. Båda matcherna har gått på Old Trafford, och båda matcherna har slutat med seger för Man Utd. Det har dock bara varit med uddamålet vid båda tillfällena, så när det nu är Wolves hemmamatch tror jag att de kommer att tro att de faktiskt kan ta en poäng, eller till och med tre. En sådan tro kan man komma långt med.

Med det sagt och skrivet vill jag bara understryka att jag ändå tror på Man Utd, men det blir knappast så enkelt som det ser ut vid en första anblick.

StevenFletcher.jpg

Wolverhampton – Manchester Utd
1: 8,60
X: 4,60
2: 1,48

Manchester Utd vinner och håller nollan
Ja: 2,42
Nej: 1,60

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB