Startsida / Inlägg

Dramatik i kubik

av gorbol

Galet.
Och helfestligt.
Gais vann derbyt mot Öis på Gamla Ullevi med 1-0.
Här en rapport från matchen:

Matchbetyg 4
Härligt sprudlande första halvlek med kamp, intensitet, massor av situationer, fina individuella prestationer – och stundtals riktigt bra spel. Gais vid taktpinnen, men Öis skapade minst lika många farliga målchanser.
Lite lugnare efter paus. Gais höll på att gå i fällan och drog ned på tempot med en man mer på planen. Öis, som modigt höll fast vid två forwards, tog över och skapade åtminstone ett par fina kvitteringslägen. Sista 20 återfick Gais kontrollen och kunde hålla undan – även om ett desperat Öis tog fram ett par lägen under de sista skälvande sekunderna.

Derbypuls 4
De nästan 10 000 på läktarplats skapade en härlig inramning och atmosfär matchen igenom. Riktigt bra tryck på båda klacksektionerna. Häftigt!

Matchens profil
Andreas Drugge. Inte bara för det vackra målet. Gais nummer tio, i positionen strax bakom de båda anfallarna, dominerade stort, framför allt före paus, med överlägsen speluppfattning och ett flertal tunga och välriktade skott med högerfoten. Nära att sätta pricken över i:et i matchens sista spark, då han från 55 meter prickade stolpen.

Matchens grej
Lika svårt att välja som på bolaget i midsommartid. Men, efter moget övervägande, fastnar jag ändå för Öis vackra anfall i andra halvlek. Oscar Wallén chippar med känsla in ett inspel till Johan Hedman som får kalasträff på volley. Enda problemet för Öis? Att Gais-keepern Tommi Vaiho gör en superräddning.

Domaren 1
Team Antti Kanerva är underkänt, inget snack.
Det är solklar Öis-frispark när Drugge krokar i en motståndare i samband med målet.
Utvisningen på Öis Emil Karlsson är ju direkt löjligt. Herregud… det är ju ett derby, med allt vad det innebär, och då måste bara ribban läggas lite högre än normalt. En domare med bollkänsla och spelsinne hade gett Karlsson en skarp tillrättavisning vid den första situationen och möjligen ett gult vid den andra. Kanerva valde i stället att braka på som en elefant i en porslinsaffär – och bestal Öis på möjligheten att spela på lika villkor.
Ett par av offsideblåsningarna är också väldigt tveksamma. När man inte ens på tevebilderna kan se om Karlsson är offside i samband med första gula kortet och om Sebastian Olsson är offside i samband det bortdömda Öis-målet, så finns det självfallet bara en uppmaning:
Fria i stället för fäll.
Det är ju målchanser och mål som 99 procent av åskådarna kommit för att se.

Prognos
Gais har i upptakten pendlat i prestation både från match till match och i matcherna. Nu gjorde man sin bästa insats för säsongen – trots att båda mittbackarna Andreas Augustsson och Mirza Mujcic saknades på grund av avstängning.
Närmast väntar Ljungskile hemma och Värnamo borta – och kan bara de grönsvarta mobilisera samma glöd som i kväll bör man kunna räkna in sex poäng i de matcherna.
Öis – med tränaren Hasse Prytz avstängd och förvisad till läktarplats och med lagkaptenen Jakob Lindström skadad – var inledningsvis lite blekt om nosen men spelade successivt upp sig och någon större fara med formen verkar det inte vara.
J-Södra borta och Sundsvall hemma står närmast på agendan för de rödblå.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB