Startsida / Inlägg

Supersummering (modell annorlunda)

av gorbol

Fem omgångar – minus en hängmatch – har avverkats.
Då tar Bloggen ett nytt grepp.
Här är en Supersummering modell annorlunda:

Betyg på produkten hittills?
Ganska lågt, tyvärr. Alltför många matcher har flyttats på grund av ospelbara planer. Alltför många matcher har spelats på undermåligt underlag. Som en konsekvens av det har alltför många lag skrotat idén om ett eget offensivt spel och i stället förlitat sig på försvarsspel och kontringar, vilket knappast utvecklar spelarna.
Kalle Anka-varning och direkt ovärdigt landets näst högsta fotbollsserie när ett lag (Landskrona) reser till bortamatch (Ljungskile) och sen vägrar att spela på grund av att planen inte håller måttet.
Inget ont om Bois i sammanhanget, ska tilläggas.

Hur har spelkvalitén varit?
Blandad – om man är snäll. Några få riktigt bra matcher (Örebro-Sundsvall, Öis-Gais, Öis-Falkenberg, Östersund-Landskrona…), men också ett flertal rejäla bottennapp. Mycket kan givetvis skyllas på de usla planerna – men inte allt.

Några lag som imponerat?
När Örebro väl får chansen att spela på ett hyggligt underlag har laget en högstanivå som inget annat. Tipset att närkingarna är klart för uppflyttning i omgång 23-24 står fast.
Falkenberg är ruskigt konsekvent i sitt spel och har fått maxbetalt för det.
Assyriska pendlar lite för mycket i prestation under matcherna. Kan laget bara slipa bort de djupaste svackorna kan det räcka en bit.
Nykomlingarna Örgryte och – framför allt – Östersund har visat att de mer än väl färgar i sammanhanget. Båda lagen har ett eget offensivt spel och förfogar över flertal spelare med potential att bli stora profiler i serien.

Några lag som underpresterat?
Brage, givetvis, som trots tre tunga profilvärvningar mest sett träigt, trögt och trött ut.
Varberg, som trots kanonstart med 3-1-seger hemma mot Gais i premiären, har fallit igenom.
Hade även väntat mig mer av J-Södra, där framför allt försvarsspelet har havererat och Hammarby, som har sina poäng men som ändå inte bjudit på mycket till grannlåt.

Spelare som övertygat?
Två i varje lagdel:
Målvakterna Otto Martler, Falkenberg och Matt Pyzdrowski, Ängelholm.
Försvarsspelarna Sotiris Papagiannopoulos, Assyriska och Samuel Mensah, Östersund.
Mittfältarna Alexis Mendiola, Östersund och Johan Lundgren, Örgryte.
Anfallarna Alhassan Camara, Örebro och Gabriel Altermark-Vanneryr, Varberg.

Spelare som floppat?
Patrik Larsson i Varberg, fjolårssuccén som ännu inte har gjort mål. Andreas Augustsson i Gais, som inte har blivit den försvarschef man trodde. Ari Skulason i Gif Sundsvall, som inte levt upp till sitt (överdrivet) goda rykte. Erik Sundin i Hammarby, som frånsett senaste matchen, mest sett gammal och sliten ut. Och Dulee Johnson, som bara varit en skugga av sitt forna jag.

Någon ny Hrgota eller Ishak i sikte?
Lite för tidigt att säga, men visst finns det talanger att hålla ögonen på. Erik Andersson i Landskrona är en, Niclas Eliasson i Falkenberg en annan. Och så har vi ett batteri Öis:are, med Jakob Lindström i spetsen, som går en ljus framtid till mötes.

Publiktillströmningen?
Totalsnittet på 2 989 åskådare är mer än godkänt. Nästan 10 000 på derbyt i Göteborg i går. Nästan alltid fullsatt på Söderstadion. Och på Jämtkraft Arena i Östersund sätts det publikrekord i varenda omgång. Häftigt!

Hur har TV4 skött sig?
Det är ju inte in klass med C Mores allsvenska sändningar eller Viasats sändningar från Premier League och Champions League, men helt okej ändå. Bäst gillar jag kommentatorsduon Jarelind-Andersson, som förvisso är en aning okritisk men som ändå tar det på allvar, som alltid är väl påläst och som verkligen brinner för serien.

Domarnivån?
Hatar att säga det – men på tok för låg. Ambitionen och fysiken verkar det inte vara något fel på – men den överdrivet morska uppsynen hos vissa av herrarna och det ständiga kortviftandet för rena bagateller tär svårt på tålamodet.
Ett gratistips: låt Jonas Eriksson – Sveriges överlägset bäste rättsskipare – föreläsa på temat ”Så får du en bra stämning på planen”, så blir det säkert bättre.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB