Startsida / Inlägg

Fullständigt Fantastisk Förvandling

av gorbol

En kvart – och ett Johan Svahn-mål i en nervig kvalmatch mot BK Forward – från att dråsa ned i division 1 södra i fjol.
Nu ett topplag på väg mot allsvenskan.
Det är läge att titta lite närmare på Falkenbergs FF…
… och till min hjälp tar jag klubbens sportchef Håkan Nilsson.

Som jag ser det är det framför allt tre saker som gör att Falkenberg är ett topplag i serien:
1. Konsekvensen i spelet. Nye tränaren Hasse Eklund har mejslat fram en spelidé som spelarna köpt utan prut. Det finns i dag inga frifräsare i laget, inga som kör sitt eget race utan samtliga är till ett hundra procent beredda att underordna sig uppgjorda direktiv.
2. Effektiviteten. FFF är kanske det lag i serien som är allra vassast i de offensiva omställningarna och när man väl får chansen att avsluta finns det ingen tvekan. Då smäller det. Den inställningen symboliseras bäst av anfallsparet Victor Sköld-Stefan Rodevåg som hittills har gjort tio mål.
3. En mer verklighetsbaserad framtoning. I fjol, när även Halmstad fanns i serien, gick FFF lite kaxigt ut och sade att ambitionen var att bli bäst i Halland. Nu är det annat ljud i skällan och att ligga lite lågt passar nog kanske det halländska kynnet lite bättre.
– Jag kan bara hålla med dig, säger klubbens sportchef Håkan Nilsson och fortsätter:
– Jag tror också att det finns en stor revanschlusta i hela truppen. Vi vill visa att vi inte är så dåliga som vi var i fjol. Sen tror jag att de unga spelarna som har kommit in har bidragit med mycket. De har till exempel fått de äldre spelarna att steppa upp.
De unga spelarna personifieras bäst av Niclas Eliasson, en 17-årig höger yttermittfältare med brasilianska rötter som redan provspelat med Arsenal och Celtic.
”Samba-Nicke” har fått speltid i samtliga tio matcher och bidragit med speed, löpstyrka och förmåga att slå sin motståndare och på det visat öppna upp ytor att attackera på.
En halländsk variant av Real Madrids argentinare Angel di Maria, säger jag och Håkan Nilsson skrattar.
– Vi räknade med honom i a-laget inom ett eller två år, men han var snabbare än så, säger Håkan Nilsson.
Eliassons framfart har naturligtvis inte passerat obemärkt.
Även anfallaren Victor Sköld har ögonen på sig. Sköld, med ett förflutet i Elfsborg, värvades (från Trollhättan) som yttermittfältare men har successivt klivit in mer centralt. En smart spelare, löpstark och finurlig och nästan lika bra på att suga in långa bollar som att gå i djupled.
– Vi är naturligtvis medvetna om att vi kan tappa spelare när transferfönstret öppnar och vi vet att några av dem har ögonen på sig. Vi får helt enkelt avvakta och se vad som händer, säger Håkan Nilsson.
När jag undrar vad Håkan Nilsson tror om framtiden bubblar han bara av skratt och säger att ”just nu är vi i ett chocktillstånd här nere” och att ”det är med skräckblandad förtjusning som vi ser framtiden an.”
Själv är jag efter samtalet med Håkan Nilsson än mer övertygad om att FFF nog har kommit till toppen för att stanna. För när jag frågar…
… om FFF verkligen har truppbredden för att hålla kvalitén i 30 omgångar säger Håkan:
– Ja, det tycker jag. Vi har 15-16 spelare av ungefär samma klass. Och bakom finns några unga killar som kan bli riktigt bra och som kanske redan nu är mogna för speltid på den här nivån.
… om ledarskapet i laget:
– Det är David Svensson, vår kapten, som styr både på och utanför planen. Han tillåter inget annat än att alla gör sitt bästa både på match och träning. En oerhört proffsig kille. Nästa år kan han komma upp i 300 superettan-matcher.
… om lagsammanhållningen:
– Samtliga killar utom två bor i Falkenberg. De flesta är i samma ålder, pushar varandra och umgås även på fritiden.
… om det finns några profiler som kan kyla ned situationen, som kan avdramatisera tabelläget:
– Jaja, vi har ett par riktigt sköna figurer. Vår skyttekung Stefan Rodevåg älskar att hålla på med djävulskap. Och Carl-Oscar Andersson är en fantastisk skådespelare. Kolla på youtube så får du se vad han hittade på när vår klubbchef Patrik Lundgren gifte sig för ett par veckor sen.
Själv hittar jag ytterligare två faktorer som talar för fortsatt FFF-succé:
1. Laget är starkt i båda riktningarna. Det är bara att titta på antalet gjorda mål. FFF har, tillsammans med mer svajiga arvfienden Varberg, gjort flest i serien, 18. Under årens lopp har man sett otaliga exempel på lag som i upptakten av en serie gnetar sig till poäng och segrar, men det brukar sällan hålla i långa loppet.
2. Den mentala styrkan. Efter stjärnsmällen borta mot Assyriska i omgång sex (1-4) var vi nog några stycken som var beredda att avskriva FFF som ett topplag, men gulvitt svarade omgående upp med att ta sju poäng i de tre nästföljande matcherna.

***
Några fakta och nåt påstående innan jag konfronterar sportchef Nilsson en sista gång:
x FFF grundades 1928 och har gjort 19 säsonger i nästa högsta serien.
x FFF omsätter 12 miljoner om året, vilket är en spottstyver i sammanhanget.
x Klubbens största stjärna genom tiderna är Pär Zetterberg, som gjorde 30 a-kamper för Sverige.
– Pär sitter med i vår styrelse och jobbar dessutom med talanger på en skola, inflikar Håkan Nilsson.
x En annan känd spelare som delvis fostrats i FFF är Astrit Ajdarevic, som numera är i belgiska Standard Liege. Astrits yngre bror Arben, född -95, ingåg i FFF:s a-lagstrupp och har redan fått speltid i superettan.
– De påminner mycket om varandra i spelstil. Båda är nummer tio-typer. Sen har de en yngre bror, Alfred, som är född -98. Han är lite speedigare och frågan är om han inte är den störste talangen av bröderna, säger Håkan Nilsson.
x Publiksnittet denna säsong ligger på 1 600 – 500 fler än i fjol.
– Inte så illa med tanke på att det bor 15-16 000 i stan, säger Håkan Nilsson. Jag har varit i klubben sen 2005 och aldrig varit med om att det pratats så mycket fotboll som det gör i Falkenberg just nu.
x Relationen till Halmstads BK – tre mil bort – är god. Relationen till Varbergs Bois – också tre mål bort – är lite mer ansträngd, om man uttrycker det milt.
– HBK ser vi som goda kolleger och skulle det vara så att vi får fram duktiga spelare är vi inte främmande för att sälja dem till klubben.
– Varberg ja? Hat är fel ord, men visst finns det en viss rivalitet med i bilden, det gör det, säger Håkan Nilsson.

***
Så den sista frågan till Håkan Nilsson, den som trots allt måste ställas:
Kan ni nå allsvenskan denna säsong?
– Låt mig säga så här. Vi förivrar oss inte utan tar det lite lugnt…
– … men jag skulle inte bli jätteförvånad om vi är tvåa i serien efter 30 omgångar.

Tre andra höjdare i omgång 11
Örgryte-Östersund, lördag
Nykomlingsmöte mellan två lag som inledde seriespelet starkt men som – inte helt oväntat – dalat i form och nu slåss kring de nedre strecken. Öis är utan seger i de sex senaste matcherna och tvingas här undvara Azulay, Bratt och Lundgren, som samtliga är avstängda.
Skadeläget aningen ljusare i ett ÖFK som bara har tagit en poäng i de fem senaste matcherna.

Landskrona-Örebro, måndag
Bois formstarkt. Har gjort 7-1 i de två senaste matcherna. MFF-lånet Alex Nilsson är i gång efter trög upptakt, har gjort tre mål i de två senaste matcherna.
ÖSK tuggar på i tabelltoppen, har bara släppt in ett mål i de fem senaste matcherna.
Inga avstängningar som stör i något av lagen.

Hammarby-Varberg, måndag
Hammarby i rejäl svacka, har tre raka 0-1-förluster och måste bara studsa tillbaka om avståndet till toppen inte ska bli ointagligt. Mittbacken och lagkaptenen Guldborg Christensen avstängd.
Varberg ruskigt ojämnt, varvar topprestationer med bottennapp. Lagkapten Björk och mittfältare Koroma avstängda.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB