Nu är frågan om Hammarby kan bygga segersviter.

Om Thomas Dennerby är en drömmare vet jag inte, men om det är så kan man förmoda att han inför sin första match som huvudansvarig för Hammarby drömde om två saker:
Antingen ett tidigt ledningsmål.
Eller att Örgryte tidigt skulle få en spelare utvisad.
Den andra drömmen slog in.
Öis målvakt Peter Abrahamsson – som gjorde en pangmatch senast på Tele 2 Arena – missbedömde redan efter 50 sekunder grovt studsen på Gamla Ullevis matta och boxade bort bollen tre meter utanför sitt eget straffområde.
Domaren Jim Pettersson hade bara att hala upp det röda kortet.
Visst, det var ett praktfullt hjärnsläpp.
Men samtidigt kan jag faktiskt förstå Öis-keepern.
Hade han släppt bollen hade Hammarbys forward Luke Rodgers hunnit först och kunnat rulla in 1-0 – och är det något en målvakt inte vill så är det att släppa in mål.
Sett i efterhand gjorde Abrahamsson fel – men försvaret för honom är att han handlade på ren instinkt.
Tydlighet sista tredjedelen.
Ett rakare spel.
Aktivera forwards snabbare.
Fler inlägg och inspel.
Det var vad Hammarbys nye tränare Thomas Dennerby hade predikat inför matchen.
Vi såg ingenting av det i första halvlek.
Trots det numerära överläget var Hammarby lika impotent som under större delen av våren.
Faktum är att ett decimerat Öis tog fram halvlekens bäste chans, då Emil Karlsson ur snäv vinkel testade den annars sysslolöse Johannes Hopf med ett lurigt skott.
Det blev bättre i andra halvlek. Betydligt bättre.
Plötsligt satte Hammarby fart på bollen, man vände spelet oftare och bättre och tog de nödvändiga löpen för att dra isär ett kompakt Öis både i sidled och djupled.
Det enda som behövdes i det läget var en frälsare.
Och frälsaren dök upp, givetvis i skepnad av Kennedy Bakirkciolglu. Stjärnan, som i första halvlek var den ende som vågade sig på att spela den svåra bollen, hittade in med en passning bakom Öis backlinje och där dök Erik Sundin fram och stötte in bollen.
Resten var en ren formalitet mot ett tröttkört Örgryte.
Inhopparen Mattias Adelstam nickade snyggt in Erik Figueroas väl avvägda inlägg innan Erik Sundin avslutade målorgien med en scudmissil i reservkeeper Fredrik Anderssons högra kryss.
Tre toppar i Hammarby denna kväll:
Ytterbacken Erik Figueroas andra halvlek, då han fyllde på, erbjöd alternativ och hade precision i inspelen/inläggen.
Kennedy Bakircioglu, som aldrig visade någon fruktan utan som ledde laget som det anstår en lagkapten med extraordinära kvalitéer.
Och Erik Sundin, som var löpvillig värre och som nu fördubblade sin målskörd, från två till fyra.
Thomas Dennerby fick alltså en drömstart som ny tränare för Hammarby.
Men mycket jobb återstår innan han kan spatsera Medborgaplatsen runt med högburet huvud.
Nästa uppgift för Dennerby är att bygga en segersvit.
Kan han det kan Hammarby kanske trots allt slåss om den där tredjeplatsen, som innebär kvalspel om en allsvensk plats.
Ljungskile hemma nästa på söndag.
Örgryte?
Gör det tappert i en timme – men orkar sen inte stå emot.
Extra surt förstås att Johan Lundgren drog på sig ett nytt gult kort, vilket innebär att han är avstängd i nästa match, borta mot Falkenberg.
Lundgren har, tillsammans med anfallsspetsen Emil Karlsson, varit lagets bästa spelare under säsongen.
De var bäst även mot Hammarby.

***
Måste bekänna en sak:
Är ett stort fan av Jocke Perssons Ängelholm, som i enstaka matcher spelat seriens om inte bästa, så i alla fall fyndigaste anfallsfotboll.
Tyvärr har ”mitt” ÄFF varit alldeles för ojämnt.
Nu följde man upp den sensationella 4-0-segern borta mot Assyriska med hisnande 6-1 hemma mot samma AFF och förhoppningen om ett mer stabilt ÄFF framöver växer.
Sex olika målskyttar i kväll.
Bara en sån sak.

***
IFK Värnamo har tagit full pott, sex poäng, i dubbelmötet med Ljungskile.
Det kan smålänningarna tacka Sebastian Göransson för.
Han avgjorde hemma på Finnvedsvallen med matchens enda mål – och visade vägen till kvällens 2-1-seger genom att göra första målet.