Startsida / Inlägg

Betyget på mig själv: underkänt!

av gorbol

Normalt har man ju luppen på matcherna, lagen, spelarna, tränarna och ibland även domarna.
När vi nu har passerat halvtid i serien kan det vara läge att granska sig själv.
Betyget så här långt?
Underkänt.

1) Örebro, 2) Örgryte, 3) Hammarby, 4) Gais, 5) Landskrona, 6) Gif Sundsvall, 7) Brage, 8) Assyriska, 9) Varberg, 10) Ängelholm, 11) Falkenberg, 12) Östersund, 13) Jönköping, 14) Degerfors, 15) Ljungskile, 16) Värnamo.
Så såg mitt tips ut inför seriestarten.
Några lag har man prickat in hyfsat, som Örebro (fast det var ju ingen match), Gais, Assyriska, Ängelholm, Östersund och Jönköping.
Mycket kan fortfarande hända, men på det stora hela taget är det bara att konstatera:
Tipset håller inte.
Jag ger mig själv underkänt.
De värsta tavlorna är lätta att identifiera.
ÖRGRYTE
Jag letade en skräll, imponerades av att Öis gjorde flest mål av samtliga lag från division 1 och uppåt när laget vann division 1 södra i fjol och bländades dessutom av Sällskapets cupframgångar på försäsongen.
Med facit i hand borde jag vetat bättre, att division 1 är en sak, superettan en annan och att cupmatcher på försäsongen prioriteras olika av lagen
I nuläget har Öis tre poäng upp till det näst nedersta strecket och löper uppenbar risk att åka ur direkt.
En andraplats?
Bah!
BRAGE
Här var jag faktiskt tveksam in i det längsta, men föll till slut när stjärnförvärv som Dulee Johnson, Jan Tauer och Njogu Demba Nyrén installerade sig på Domnarvsvallen tillsammans med gamle mästartränaren Conny Karlsson.
Jag trodde inte, som en del andra, på monstersuccé, men jag kunde aldrig ana det kaos som uppstod när främlingslegionen från Borlänge underpresterade i match efter match.
I nuläget är Brage cementerat i botten av tabellen och inte ens ett mirakel kan rädda klubben undan spel i division 1 norra nästa säsong.
Min mittenplacering känns bara patetisk.
FALKENBERG
Med tanke på fjolårssäsongen, då FFF tvingades till negativt kval och bara var ett Johan Svahn-mål från att dråsa ned i division 1 södra, var jag på väg att tippa ur hallänningarna, men besinnade mig i sista stund. Varför vet jag faktiskt inte.
Nu toppar gulvitt serien efter en formidabel vår och sommar, har gjort flest mål i serien, bara förlorat en ynka bortamatch av åtta och är i raketfart på väg mot allsvenskan.
Min elfteplats gör att dumstruten åker på.
DEGERFORS
Tunn trupp och i avsaknad av en pålitlig målskytt sedan Peter Samuelsson återvänt till Örebro. Det var därför jag tippade att ”Degen” skulle tvingas klampa omkring i bottenträsket.
Jag bortsåg från kultur, tradition och klubbens förmåga att utbilda spelare, och det har stått mig dyrt.
Just nu är Degerfors seriens kanske formstarkaste lag, spelar en härligt fräck, fyndig och fantasifull fotboll och har klar topp tre-känning.
Att tippa dem på negativ kvalplats framstår alltmer som idioti i kubik.
Så vad göra?
Lägga sig ned och dö?
Inte en chans.
Nu är det i stället blåstället på, gnugga ännu hårdare och leverera bättre framöver.
Mycket sämre kan det ju inte bli.

***
Omgångens tre höjdare
IFK Värnamo-Örebro, fredag
Såg ÖSK på plats i Jönköping i helgen och blev närmast chockad när startelvan presenterades. Samtliga tre nyförvärv från start och i princip en hel ny centrallinje. Tränaren Peo Ljung har en stor och välmeriterad trupp till sitt förfogande, men det återstår att se hur han handskas med den.
IFK tog full pott i dubbelmötet med Ljungskile, självförtroendet är på topp och Sebastian Göransson stänker drömmål efter drömmål.
Skrälläge.

J-Södra-Gif Sundsvall, lördag
Giffarna gör sin första match utan spelmotorn Ari Skúlason, som flyttat till danska Odense. Tänkte ersättaren Rúnar Már Sigurjónson har ännu inte signat kontrakt. Det har heller inte ex-Hammarby-spelaren Max Forsberg, som provtränat med klubben.
J-Södra övertygade stort mot ÖSK och vann ytterst välförtjänt. Nye Victor Nilsson från Mjällby gjorde imponerande debut.
Skrälläge även här.

Hammarby-Ljungskile, söndag
Nye Hammarby-tränaren Thomas Dennerby fick en kanonstart med 3-0-seger mot Örgryte. Hans företrädare Gregg Berhalter lyckades vid ett tillfälle under våren vinna tre raka matcher. Dennerby måste nog dubbla den siffran om han vill leda Hammarby mot den absoluta toppstriden.
Ljungskile dras fortfarande med stora ekonomiska problem, har plockat in en hel del nya spelare under sommaren, och är klar underdog här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB