Startsida / Inlägg

Tio heta frågor

av gorbol

Två dagar kvar till omstarten.
Då kastar jag ut tio frågor att fundera över.
För säkerhets skull besvarar jag dem själv.
Frågan är om du håller med…

Kan något lag ta sig förbi Örebro i tabelltoppen?
NEJ. ÖSK har under våren varit själva sinnebilden för en seriefavorit som pallar för trycket. Vinner även när spelet hackar. Avgör oftast i andra halvlek på ren klass. Släpper till få klara målchanser. Ser tryggt och stabilt ut i match efter match. Tappar nu skyttekungen Crespo, men det ska rimligen inte behöva betyda så mycket eftersom anfallsbesättningen är seriens överlägset bästa.
Tipset att ÖSK är klart för allsvenskan i omgång 23-24 står fast.

Håller Falkenberg?
NEJ. Smärtar lite att dissa gulvitt som berett en så mycket glädje under våren, men känslan är ändå att laget har överpresterat. Långtidsskadorna på anfallsbjässarna Rodevåg och Krizanovic kan kosta. Dessutom frågar man ju sig om det unga laget verkligen pallar mentalt när det börjar dra ihop sig.

Blir Tele 2 Arena ett lyft för Hammarby?
NJA. För föreningen, absolut. En flytt var nödvändig för att möta framtiden. För laget är jag mer tveksam. Hammarby är extremt beroende av sina 30-plussare (Kennedy, Sundin…) och för äldre spelare brukar plasten vara som kryptonit för Stålmannen; de har inte samma relation till underlaget som yngre spelare, gillar det helt enkelt inte.

Kan Brage åstadkomma ett mirakel?
NEJ. Brage har vunnit en av de första 15 matcherna. Nu måste man vinna nio, tio av de 15 som återstår för att fixa kontraktet. Det går naturligtvis inte, i synnerhet inte som det i skrivande stund pågår en spelaromsättning utan dess like i Borlänge. Nej, det blir till att börja om i division 1 norra för Brage nästa säsong.

Fixar Gif Sundsvall en topp tre-placering om Skúlason försvinner?
JA. Islänningen har faktiskt stundtals sett rätt loj ut under våren och inte alls varit lika tongivande som man hade förväntat sig. Är rätt övertygad om att ex-gnagarna Walker-Maripuu kan fylla hålet som uppstår om Skúlason skulle dra till Danmark i sommar – och att ytterligare fler spelare lyfter sig och tar sitt ansvar.

Conny Karlsson fick sparken under våren och Hasse Prytz fick lämna under uppehållet. Nån tränare som riskerar att få gå under hösten?
JA. Öglan är redan placerad runt Gregg Berhalters hals och skulle Hammarby tappa poäng i det dubbelmöte med Örgryte som väntar är chansen/risken stor att klubbstyrelsen rycker i repet.
De andra sitter nog säkert.

Grejar nykomlingarna Örgryte och Östersund nytt kontrakt?
JA. Det hoppas jag innerligt eftersom båda har bidragit med bra spel och sköna profiler. När det gäller ÖFK är jag inte det minsta orolig. Jag tror tvärtom att Potters spelskickliga manskap kan lyfta åtminstone ett par, tre hack i tabellen under hösten, det har man kapacitet för. Är mer orolig för Öis, men litar på att nya tränarduon Lantz-Börjesson går tillbaka till det (mer passningsorienterade, mer offensiva) spel som ledde till cupframgångarna på försäsongen. I så fall ska det lösa sig.

Håller Gabriel Altemark Vanneryr undan och vinner skytteligan?
NEJ. För det första är det inte säkert att GAV blir Varberg troget ens säsongen ut. Enligt uppgifter är Häcken intresserat av hans tjänster. Skulle han stanna kommer han knappast få samma service som under våren eftersom Varberg rimligen måste prioritera försvarsspelet i högre utsträckning om kontraktet ska kunna räddas.
Mitt bud: Joel Johansson. Den snabbe och löpstarke Gais-anfallaren skapar mest och bäst i serien och får han bara ordning på avsluten kan det bli rejäl islossning i höst.

Är Gais största hotet mot topptrion?
JA. Blir alltmer samtrimmat, avslutade vårsäsongen strålande och förfogar över ett flertal rutinerade pjäser (Andersson, Augustsson, Spong, Aubynn, Drugge, Joel J) som bara växer i skarpt läge. Tipset är att Gais är topp tre när det här är över.

Kommer vi att få se fler tokresultat under hösten?
JA. Äh, det där svaret behöver inte motiveras, eller hur?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB