FFF först till 40

av gorbol

Först till 40 gjorda mål?
Falkenberg.
Hallänningarna studsade tillbaka efter 1-3-förlusten mot Ljungskile och hemmabesegrade i dag Värnamo med 4-0.
Här lite synpunkter från mötet på IP:

Matchbetyg 3
Blixtrande start med massor av läckra anfall och nästan lika många målchanser.
Jämnt i bollinnehav men FFF mycket skarpare i och strax utanför straffområdet. Utnyttjade hänsynslöst Värnamos bolltapp i känsliga ytor.
2-0-ledningen i paus fullt motiverad.
Lite mer försiktigt i andra halvlek, som också stördes av ett par sensommarskurar modell grymma.
3-0-målet (Calle Wede) släckte definitivt Värnamos förhoppningar om poäng.
FFF på härligt spelhumör. Försvarade sig hyfsat, ställde om blixtsnabbt och visade prov på sedvanlig effektivitet när chanserna väl dök upp.
Topparna i laget: keepern Otto Martler, mittbacken Tobias Carlsson, kantmittfältaren Johan Svahn och anfallaren Victor Sköld.
Värnamo lite vekt, aningen naivt, var varken tillräckligt aggressivt i försvarsspelet eller tillräckligt beslutsamt när målchanserna dök upp. Saknade avstängda duon Martin Claesson-Carlos Gaete och tvingades därför möblera om både i backlinjen och på mittfältet, vilket möjligen förklarar de stora förlustsiffrorna.
Keepern Björn Åkesson och anfallaren Dzenis Kozica bäst i laget.

Matchens profil
Victor Sköld. FFF-anfallaren gjorde både 1-0 och 2-0 och har därmed gjort tolv mål totalt. Sliter sönder Värnamo-försvaret med smarta löpningar men är också stark felvänd. Iskall i avsluten, jobbar alltid hårt för laget.
Det sägs att Sköld ska till Årvid 2014 och om det stämmer har ÅFF gjort ett fynd.

Matchens grej
Niclas Eliassons förarbete till 3-0-målet. Med bollen som klistrad vid fötterna tog 17-åringen sig förbi fyra Värnamo-spelare innan han lyfte blicken och spelade in till Calle Wede på bortre stolpen.
En minst sagt läcker aktion signerad seriens i särklass mest spännande spelare.

Matchens målsumpning
FFF:s sommarförvärv från Öster, Matteo Blomqvist-Zampi, bytte av Victor Sköld i andra halvlek och fick ett drömläge att spräcka nollan direkt, men frispelad av likaledes inbytte Eliasson sköt ”MBZ” höööööögt över från tre meter.

Domaren
Antti Kanerva, Olofstorp, hade inga problem i en lättdömd match.

Prognos
Segern innebär att FFF befäster sin topp 3-position i tabellen och som det ser ut just nu finns det inte mycket som talar att laget ska duka under för trycket på upploppsrakan.
Men tufft framöver. Först Hammarby borta, sen ÖSK borta.
För Värnamo, som får inrikta sig på bottenstrid hösten ut, väntar närmast Assyriska hemma och Brage borta.

***

Vilken skitmatch, rapporterar mitt öga i Assyriska via sms och fortsätter:

”Vi skapade knappt någonting. De var mycket bättre, framför allt i andra halvlek då de kunde ha gjort hur många mål som helst.”

Hur det gick?

AFF vann hemmamötet med Ljungskile med 1-0. Admir Catovic segerskytt.

Sista ordet till ”ögat”:

”Men vår målvakt (Robin Malmkvist) var i alla fall bra.”

***

Gif Sundsvall har gjort 16 mål på de fem senaste matcherna och bjöd på en ny målorgie i kväll, då Varberg hemmabesegrades med 4-2.

Superspeedige Pa Dibba gjorde två mål och skyttekungen Johan Eklund ett.

Dubbelt tungt för Varberg eftersom skyttekungen Gabriel Altemark-Vanneryr lämnade Norrporten skadad.

***

Två mål och en assist.

Anfallskeruben Alex Nilsson var i mångt och mycket mannen bakom Landskronas 4-0-seger i sexpoängsmötet med Östersund.

Bois gjorde tre mål under slutkvarten.

Inte lika kul för ÖFK:s sommarförvärv Marcus Törnstrand som tvingades syna det röda kortet efter 21 minuter.

• Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin