Startsida / Inlägg

Han(s) är nummer ett

av gorbol

Ett nästintill hopplöst uppdrag, jag vet.
Men varför inte försöka?
Här är de fem tränarna i serien som har imponerat mest på mig hittills:

1. Hasse Eklund, Falkenberg
Stört omöjligt att komma förbi Eklund, som med ytterst begränsade resurser lotsat ett mer eller mindre dödsdömt lag till tabelltoppen och strid om allsvenska platser.
Ger ett lugnt, sansat, bonnslugt intryck, och kommer det bara an på Eklund finns det inget som talar för att FFF ska duka under för trycket och vika ned sig nu när det blir riktigt skarpt läge.
Taktiskt finns det inget att anmärka på. Till skillnad från en majoritet av lagen i serien gör FFF sällan djupdykningar, försvarar sig väl och är målfarligast i serien.
Har järnkoll på de yngre förmågorna i klubben, vilket har betalat sig.
Måste rimligen vara högaktuell för ännu finare uppdrag redan nästa säsong.

2. Per-Ola Ljung, Örebro
Okej, ÖSK var, åtminstone hos mer sansade bedömare utanför Skanstull och Medborgarplatsen, klar seriefavorit inför säsongen, men det är lättare sagt än gjort att infria högt ställda förväntningar.
Ljung har en bred och meriterad spelartrupp, men har klarat balansakten på slak lina och hållit alla stjärnor på någorlunda gott humör.
Befriande rak, tydlig och ärlig och därtill mästerlig på att analysera ett matchförlopp minuterna efter slutsignal – oavsett om det har blivit vinst eller förlust.
Med en cool Ljung (och Kjäll och Axén) vid rodret är ÖSK i trygga händer. Så känns det.

3. Tor-Arne Fredheim, Ljungskile
Usel ekonomi och konkurshot.
Drogs under försäsongen med en skadelista längre än 0522-delen i telefonkatalogen.
Saknade länge en spelduglig hemmaplan.
Har haft en spelaromsättning som saknar motstycke.
Trots allt detta parkerar LSK i nuläget tryggt i mitten av tabellen och mycket är Fredheims förtjänst.
Får ut maximalt av sitt spelarmaterial och är härligt engagerad vid sidlinjen under matcher.
Kan vara mogen för större uppgifter.

4. Roger Franzén, Gif Sundsvall
Varken superkarismatisk eller särskilt bekväm i intervjusituationer, men spela roll – Franzén är med lika delar smartness och fingertoppskänsla på god väg att lyckas med sitt (och vapendragaren Joel Cedergrens) uppdrag: att ta Giffarna tillbaka till allsvenskan.
Mest imponerande? Att Franzén lyckades med sin mentala kullerbytta: att efter en bedrövlig start med två blytunga torskar få sina spelare att inse att de inte längre spelade i allsvenskan.

5. Joakim Persson, Ängelholm
Lite skönt osvensk i sin ledarstil. Kan till exempel såga en egen spelare jäms med fotknölarna inför öppen ridå – uppenbarligen utan att det får negativa effekter.
Trygg personlighet med ett par rävar bakom varje öra. Har, trots ständiga spelartapp och en miserabel försäsong, fått sitt lag att understundom prestera seriens kanske bästa anfallsfotboll.
Har nu i snart tre säsonger verkat i en bygd där fotbollen betyder nada jämfört med ishockeyn.
Persson förtjänar bättre och får han bara chansen skulle han säkert sätta färg på allsvenskan också.

Omgångens tre höjdare
Landskrona-Östersund, söndag
Snacka om sexpoängsmatch. Två lag som med nöd och näppe håller näsan ovanför vattenytan och som är piskade att ta poäng om man vill hålla sig på rätt sida strecken. Bois har tre raka förluster och marken börjar så smått att gunga under tränaren Jörgen Petterssons fötter. ÖFK vann senast, men har haft svårt att övertyga på bortaplan.

Falkenberg-Värnamo, söndag
Det mest imponerande med FFF denna säsong är att man omedelbart har studsat tillbaka efter en förlust. Återstår att se om man lyckas även denna gång. Sen undrar man ju hur mycket det har påverkat truppen att poängkungen Victor Sköld sägs ha skrivit på för Åtvidaberg. Värnamo – med 0-7 i baken på två matcher – är ett spelande men lite vekt lag, vilket borde passa gulvitt som hand-i-handske.

Örebro-Hammarby, måndag
ÖSK först, sen Falkenberg hemma. Kan Hammarby ta full pott i dessa båda matcher finns en sista liiiiiten chans att få kontakt med topplagen. Men det är lättare sagt än gjort. ÖSK har tagit 27 poäng av 27 möjliga hemma på Behrnabeu och är givetvis inte det minsta intresserade av att den supersviten ska spricka.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB