Startsida / Inlägg

Jo, han är viktigast av alla

av gorbol

Det finns spelare som är extra viktiga för sitt lag, spelare som är snudd på oumbärliga för sitt lag…
… och så finns Johan Eklund.
Gif Sundsvall hade inte legat där laget ligger i tabellen utan sin centerbjässe.

Han bjuder aldrig på snygga dribblingsraider, läckra klacksparkar eller volleyskott i krysset.
Johan Eklund, 29, är inte den typen. Han är inte det minsta spektakulär i sin spelstil.
Men oj så viktig han är för sitt Gif Sundsvall.
Hur viktig?
Well, det går ju inte att mäta på det viset i den här sporten, men jag skulle nog vilja påstå att Johan Eklund är den spelare i serien som är allra mest betydelsefull för sitt lag.
Det finns siffror att använda som stöd för påståendet.
Eklund har till dags dato producerat 17 poäng fördelade på tolv mål och fem assister, vilket innebär att han är tvåa i poängligan efter Falkenbergs Victor Sköld (13+6).
Vidare: Eklund var den som sköt i gång Giffarna efter en minst sagt trevande start (två 0-3-förluster i upptakten). Han gjorde två mål när laget via 4-0 borta på Varberg tog sin första seger i omgång tre och han gjorde två mål när Ängelholm bortabesegrades med 2-0 i omgång fem.
Mer: Eklund har avgjort toppmötena med Falkenberg (2-1) och Örebro (1-0) och låg senast bakom den blytunga segern borta mot tabellfyran Degerfors med en assist till Eric Larssons 2-1-mål.
Som Sundsvalls överlägset bäste målskytt (Daniel Sliper tvåa på sju fullträffar) har Johan Eklund sin styrka i boxen, där han är mästerlig på att sniffa upp lediga ytor och där han oftast bara använder ett tillslag. Dessutom är Eklund seriens bäste offensive huvudspelare, tillsammans med Varbergs Gabriel Altemark-Vanneryr.
Det är ändå i spelet som Johan Eklund är så fundamental för Giffarna. Som stor, stark, tung och lagom elak target är han en första klassens avlastningsstation som laget kan använda sig av i alla lägen.
Giffarna är ett lag som vill rulla, som vill spela via sitt mittfält, som vill kombinera sig fram till målchanser och mål, men när det inte funkar går det alltid att trycka i väg en lite längre boll i riktning 193 cm satellit Eklund, som oftast vinner duellerna med motståndarlagets mittbackar och på det viset ser till att Giffarna kan flytta upp och etablera spel högre upp i planen.
För att avrunda den här lilla hyllningen till en spelare som får alldeles för lite cred i förhållande till vad han presterar, så är ju faktiskt Johan Eklund Giffarnas ende renodlade anfallare.
Det finns helt enkelt ingen back up på hans position.
Se där, ytterligare ett tungt vägande skäl till att klistra epitetet ”viktigaste spelaren i serien för sitt lag” på Giffarnas centerbjässe.

Fem andra galjonsfigurer i serien
x Stefan Batan, Assyriska
Fostrad i klubben, älskar klubben, brinner för klubben. ”Mr AFF” kort och gott.
x Kennedy Bakircioglu, Hammarby
Tar alla fasta, ska slå de avgörande passningarna, styr, på gott och ont, det mesta i offensiven.
x Johan Bertilsson, Degerfors
När Bertilsson är på spelhumör är laget både sevärt och effektivt. När Bertilsson vaknat på fel sida är laget…inte tillnärmelsevis lika bra.
x Gabriel Altemark-Vanneryr, Varberg
Bär lagets offensiv på sina axlar – och utan GAV:s målproduktion hade Bois garanterat legat under båda strecken vid det här laget.
x Magnus Wikström, Örebro
När de andra mittbackarna går sönder, blir avstängda eller skiftar position kan laget alltid luta sig emot trygge kapten Wikström.

***
Omgångens tre höjdare
J-Södra-Östersund, i kväll
Ångestladdat streckmöte. J-Södra har tre raka utan förlust och har fått i gång sina sommarförvärv Nanchoff och Victor Nilsson, som båda gjorde mål senast. ÖFK vann förvisso senast, men har torskat tre raka bortamatcher.

Örebro-Falkenberg, i morgon
Toppmatch med allsvensk biljett i potten. ÖSK-maskinen har gnisslat på slutet. Nu får laget tillbaka både Wiktorsson och Tobias Nilsson, som var avstängda senast. Ska bli intressant att se hur tränare Ljung formerar startelvan. FFF hypereffektivt senast mot Hammarby. Har laddat i Örebro och tränat på konstgräsplanen i Karlslund för att ytterligare vässa sitt spel på underlaget.

Gais-Örgryte, i morgon
Prestigeladdat Gbg-derby. Andreas Drugge avgjorde det hetsiga vårmötet med matchens enda mål. Öis har i särklass mest att spela för och ser ut att komma till spel med såväl Mourad som Yarsuvat, som båda varit frågetecken. Spong avstängd för Gais.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB