Ny mexare avgjorde Norrderbyt

av gorbol

Han signade för Östersund så sent som i går, fick överraskande chansen från start direkt…
… och bidrog med ledningsmålet när tabelltvåan Gif Sundsvall sensationellt besegrades med 2-0 i Norrderbyt.
Mexikanen Eder (smaka på det namnet, alla fotbollsnostalgiker!) är mannen för dagen i fotbolls-Jämtland.
Här lite synpunkter från dramat på Jämtkraft Arena:

Matchbetyg 3
En ganska avvaktande första halvlek, där Sundsvall höll i taktpinnen och också plockade fram två hundraprocentiga målchanser, dock utan att kunna överlista Petter Augustsson i hemmamålet.
Närmast var Simon Helg, men hans skott träffade stolpen.
Mycket bättre fart efter paus, främst beroende på att hemmalaget fick ett tidigt ledningsmål. Efter det styrde ÖFK matchen totalt innan Giffarna växlade upp sista tio och kom med en rejäl slutforcering.
Laget hade också en boll i ribban, men i stället för kvittering kunde ÖFK i en blixtrande omställning göra 2-0 (assistkungen Rasmus Lindkvist).

Matchens grej
Domaren Per Melin stöp i backen som en klubbad oxe i upptakten av andra halvlek, rullade teatraliskt runt i några varv och fick i momentet efter bollen på näbben.
Det fnissades ljudligt från de drygt 4 000 på läktarplats…
… men Melin borstade snabbt av sig, garvade lite lätt och blåste i gång spelet.

Matchens profil
Robert Hammarstedt. ÖFK-kaptenen var direkt magnifik i sin roll till höger i trebackslinjen. Defensivt fläckfri, vågar utmana i offensiven och utrustad med en härlig uppspelsfot.
Dessvärre utburen på bår med en knäskada efter 75 minuter.
Bara för tränare Potter att be en bön att det inte är en långvarig historia, men det såg illa ut.

Matchens mål
ÖFK:s ledningsmål. Sundsvall hade stängt till ytterzonerna bra i första halvlek, men direkt efter paus piskade anfallaren Jason Walker från högerkanten in ett stenhårt inspel i ytan mellan målvakt och backlinje och på bortre stolpen dök Eder upp och stötte bollen i tomt mål.

Domaren
Solnas svar på Mike Riley (youtuba!) klarade sin uppgift utmärkt väl.

Prognos
Nytt blytungt poängtapp för Giffarna, och nu börjar man ju så smått att misstänka att laget är på väg att duka under för trycket igen.
Målvakts- och försvarsspelet har inte övertygat i de två senaste matcherna och framåt skapar man oroväckande få klara målchanser.
Landskampsuppehållet kan nog komma lägligt.
Efter det väntar först Örgryte hemma, sen Ljungskile borta.