Startsida / Inlägg

Dags att varva upp

av gorbol

Har befunnit mig i passningasskugga ett tag…
… men nu är det dags att varva upp igen.
Här lite funderingar inför slutspurten:

Går Falkenberg upp direkt?
JA. Fakta i målet: Gulvitt har gjort mest mål av alla, har bäst målskillnad av alla, är näst starkast av alla hemma och näst starkast av alla borta.
Vidare: här finns inget konstgräskomplex, inga boogey teams och uppenbarligen inga egna grubblerier kring vad man håller på att ställa till med.
Visst, där finns några tuffa matcher på slutet, som Sundsvall borta, derbyt mot Varberg och Degerfors borta…
… men skulle FFF ta full pott i de två kommande omgångarna (Brage borta och ett bortasvagt Landskrona hemma) har laget i praktiken säkrat en topp tre-placering och kan sen utan minsta press ta sig an de sex sista matcherna.
I så fall en skön känsla som, inbillar jag mig, vaggar in Hasse Eklunds mannar i den mentala sinnesstämnning att de utan problem spelar in det antal poäng som krävs för att ta en topp två-placering.

Kan något lag hota topptrion?
NEJ. Degerfors hade chansen, men försatte den genom att få en ytterst oläglig formdipp – och sen genom att ”bara” få kryss i länsderbyt mot Örebro. Lagen strax bakom ”Degen”? För långt efter och för ojämna.
Jag tror att avståndet mellan topptrion och ”förföljarna” kan växa sig ännu större redan efter kommande omgång. Då har Sundsvall och Örebro hemmamatcher mot Örgryte respektive Assyriska medan Falkenberg har Brage borta – samtidigt som Degerfors tar sig an ett formstarkt Ängelholm på Stora Valla.

Åker Örgryte ur direkt?
NEJ. Okej, bakslaget mot J-Södra kom oväntat, men innan dess hade Öis tagit poäng i fyra raka matcher. Med Marcus Lantz som tränare känns laget mer moget, mer vuxet och är därmed bättre lämpat för ett nervkittlande nedflyttningsdrama.
Känslan är att Öis här på upploppsrakan gnuggar sig förbi ett lite mer lättviktigt Värnamo i tabellen.
Hur det sen går för Sällskapet i ett eventuellt kval ber jag att få återkomma till.

Kan Assyriska spräcka nollan på naturgräs?
NEJ. Tre chanser kvar nu. I tur och ordning Landskrona, J-Södra och Varberg.
Gemensamt för de tre lagen är att de alla går en kamp mot nedflyttnings- och kvalspöket – och att de är klart bättre hemma än borta.
Mitt öga i AFF må grymta där han står bakom montern med morotskakor och kärleksmums, men jag är ytterst skeptisk till att det blir någon ”trea” på naturgräs denna säsong för laget i hans hjärta.

Får Jörgen Pettersson sparken?
NEJ. Det vore direkt idiotiskt om Bois-ledningen gör slag i den saken. Det laget behöver nu, i den utsatta position man befinner sig i, är inte ett hela havet stormar-spektakel utan lugn och ro.
”JP” har tagit fan i båten och nu är det upp till ”JP”, och ingen annan, att ro honom iland också.

Kommer Hammarby att snitta mer än ett mål per match?
JA. Nån Dennerby-effekt att tala om har det ju inte blivit, men laget har ändå vunnit fyra av sju seriematcher under nye tränaren och dessutom tagit sig vidare i cupen (2-0 mot Norrby). Med tanke på den lilla formförbättringen, att laget fortsättningsvis kan spela avslappnat, att nollan på Tele 2 är spräckt och att man avrundade förra hösten på ett snyggt sätt ska det såhär på sluttampen rimligen kunna trilla in lite fler kassar än vad som varit fallet tidigare under säsongen.

Klarar sig Östersund undan negativt kval?
JA. Nästan den enklaste frågan att besvara. ÖFK är i bra form, har bara torskat en av elva hemmamatcher och börjar också att ta för sig på bortaplan.
Jag har inga favoritlag i serien, men så mycket kan jag säga, att jag hoppas verkligen att jämtarna fixar att befästa sin position ovan de båda nedersta strecken. Skönare nykomling har den här serien inte sett på många år, om ens någonsin.

Tar Brage fler poäng?
NEJ. Jag har sen länge gett upp allt hopp om Brage, som konstant gör bort sig både på och utanför planen och jag tror att Brage även fortsättningsvis kommer att fungera som en dörrmatta. Alltså något man stampar på och sen travar vidare – med tre enkla i bagaget.

Vinner Victor Sköld skytteligan?
JA. Han skjuter mest (73 skott mot tvåan Amadaiya Rennies 63), träffar målet oftast (45 skott på mål mot tvåan Joel Johanssons 37) och även om han knappast få ta straffarna i fortsättningen (brände en senast mot Assyriska) ska FFF:s nummer tolv kunna hålla undan där i skyttetoppen.

Nåt mer att avhandla?
JA. Närmast i morgon. Håll ögonen öppna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB