Startsida / Inlägg

FFF seriens Borussia Dortmund

av gorbol

Lite tokstollerier behöver inte vara fel.
Så… vilken utländsk klubb associerar jag till när jag tänker på en klubb i denna serie?

Falkenberg – Borussia Dortmund
En uppkomling som spelar en virvlande fartfotboll och som därtill har en relativt ung och äregirig tränare (Klopp kanske aningen mer extrovert än Eklund dock…). Lite Lewandowski över Sköld. Dessutom gula tröjor.

Örebro – Manchester U
En maskin som nödvändigtvis inte har de bästa spelarna, men i stället ett kollektiv med hög spelförståelse som till slut maler ned det mesta. Försvarsstarkt, alltid svårslaget. Just det – duktiga yttrar också.

Gif Sundsvall – Sunderland
Norrifrån. Och pendlarklubb, åker upp och ned mellan högsta och näst högsta serien med jämna mellanrum. I färd (Giffarna har kommit mycket längre) med att byta spelfilosofi, från långtjong till läckert lir.

Degerfors – Arsenal
Rött och vitt. Stor passion och stor vikt vid att verkligen s-p-e-l-a fotboll. Sen är ju Johan Bertilsson stöpt i samma form som spelartypen Arséne Wenger älskar över allt annat. Glömde jag nåt? Nära men ändå så långt ifrån, om ni fattar.

Hammarby – Roma
Lite lättviktigt lirarlag från huvudstaden som bär på stora ambitioner – som sällan infrias. Kontinuitet och stabilitet okända begrepp. Men vansinnigt hängivna fans och omtyckta av många med andra favoritlag – fast då bortser vi från ”gnagare”, ”gårdare” och ”laziali”.

Gais – Atletico Madrid
Nästan alltid i skuggan i stan, inte riktigt så många, trogna och hängivna fans som fansen själva vill göra gällande, randiga tröjor, givetvis, om än inte i samma färger. Mer? Kanske lite mer brunka än lir.

Ljungskile – Wimbledon
Ett hån? Inte alls. Tvärtom, en jämförelse gjord med lika delar kärlek och respekt. Fysik, organisation och ett jävlarnamma som saknar motstycke. Lite som humlan; den ska ju egentligen inte kunna flyga men gör det ändå.

Ängelholm – Villarreal
Verkar bry sig noll om att konkurrensen i närområdet är stentuff. Kör sitt eget race och gör det riktigt bra. Prioriterar bollrull. Och sen helgult på båda håll, förstås.

Assyriska – Real Madrid
Uteslutande för att blidka mitt öga i AFF. Han håller på ”Los Blancos”. Stenhårt. Visst ja, sen spelar ju båda i helvitt.

Landskrona – Juventus
Tröjan, givetvis, men faktiskt också för Rossi. Paolo spelade för Juve när han vann VM och VM-turneringens skytteliga 1982. Georg Eterovic är assisterande tränare i Bois och tilltalas aldrig med annat än ”Rossi”.

Östersund – Swansea
Klev upp i seriesystemet utan minsta respekt och utan att göra avkall på sin spelfilosofi. Finns kanske varken en Ashley Williams eller Michu i ÖFK, däremot en hel drös med bollbegåvade och spelskickliga mittfältare. Lätta att tycka om.

Jönköping – Werder Bremen
Tröjfärgen, att man – eller i alla fall jag – säger båda namnen ”Jönköpings Södra” och ”Werder Bremen” och att jag inbillar mig att Mats Gren kan tyska efter sina år i Grasshoppers. Eller, förresten, de kanske snackar franska i Zürich…

Varberg – Stoke
1,90 och 90 kg? Tar gula och röda kort med en axelryckning? Käkar bebisar till frukost? Well, då får du vara med. Randiga tröjor. Altemark-Vanneryrs och Peter Crouchs huvudspel.

IFK Värnamo – West Ham
Inga spelmässiga liknelser, absolut inte. Däremot en plantskola som förser andra lag med toppspelare. Nåt annat? Old school-tränare. Varken Åkeby eller Allardyce lär ge särskilt mycket för pulsklockor och andra nymodigheter…

Örgryte – Barcelona
Lätt bisarrt, det medges, men när jag tänker på Öis så tänker jag på Sören Börjesson. Och när jag tänker på Sören Börjesson så tänker jag på…Andrés Iniesta. Tvåfotsdribblingar.

Brage – Wolverhampton
Kultur och tradition i massor, men berg-och-dal-banan i seriesystemet är väl häftig, åtminstone om ni frågar mig.
Egna funderingar på temat är givetvis välkomna.

***
Så lite mer seriöst:
Omgångens tre höjdare
Gif Sundsvall-Örgryte, torsdag
Giffarna har inte övertygat helt på slutet medan Öis, trots 1-3-torsken mot J-Södra i senaste omgången, ser mer stabilt ut än tidigare.
Lite toppen mot botten, men ändå lätt ovisst.
Giffarna saknar avstängde Kevin Walker. Öis utan avstängda duon Sebastian Ohlsson-Adam Rosén.

Brage-Falkenberg, fredag
Yrade i ett tidigare inlägg om att FFF inte har något bogey team, men glömde då bort Brage. Faktum är att hallänningarna aldrig har vunnit i Borlänge. Trots det vilar favoritskapet tungt på serieledaren i denna match.
Dulee Johnson och Johan Persson avstängda i Brage.

Varberg-Östersund, lördag
Superviktig streckmatch. Varberg har tagit en poäng i de tre senaste, ÖFK sju. En indikation så god som någon på hur poängen kan komma att fördelas på Påskbergsvallen.
Varbergs Ibrahim Koroma avstängd.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB