Startsida / Inlägg

Bäddat för jättedrama

av gorbol

Han kan mer än att tjusa Alexander Bard och svenska folket.
Det visade ”Idol-Kevin” Walker när han i kväll via sitt 1-0-mål i toppmötet med Falkenberg sköt sitt Gif Sundsvall ett steg närmare allsvenskan.
Här lite synpunkter från mötet på Norrporten:

Matchbetyg 3
En tempostark första halvlek med en hel del målchanser följdes av en ganska låst, tillknäppt andra halvlek där hemmalaget såg ut att ha full kontroll över händelserna.
Giffarna gjorde en taktiskt perfekt match; höll ihop sina lagdelar föredömligt och tog inga risker i uppspelsfasen utan valde ofta det enkla alternativet: en lång boll upp mot ensamme satelliten Johan Eklund, som tidigt skaffade sig ett stort övertag på FFF:s mittbackar.
Serieledande FFF gjorde en helt okej insats, men det gnistrade inte om laget som vi vant oss vid. Lite för många tekniska fel, lite oskärpa vid inspels- och inläggssituationer och inte alls den sedvanliga effektiviteten i boxen.

Matchens profil
Johan Eklund. Skrev en artikel för ett tag sen och påtalade i den Eklunds enorma betydelse för Gif Sundsvall. I kväll var centerbjässen direkt magnifik; sög in och behöll massor av bollar, vilket ledde till att Giffarna kunde etablera ett eget spel och egentligen aldrig sattes under press – och att Falkenberg till slut mentalt vek ned sig en aning.

Matchens grej
Målet, naturligtvis. När FFF-kaptenen David Svensson befann sig utanför planen för omplåstring smög Kevin Walker upp i ytan framför motståndarnas backlinje och tryckte av från 25 meter…

Matchens misstag
…bollen tog en lurig bana genom luften, men det skottet ska naturligtvis Otto Martler bara ta.
Martler, som toppar målvaktsligan och som har hållit nollan i 14 matcher, har nu gjort två jättetavlor i de tre senaste matcherna.
Frågan är om FFF har råd med det…

Matchens fråga
Var höll skyttekungen Victor Sköld hus? Okej, 17-målsskytten såg het ut första kvarten, då han var inblandad i ett par heta situationer i Giffarnas straffområde, men i andra halvlek försvann han helt ur matchbilden.
Tillfällig formdipp, eller?
Framtiden får utvisa.

Matchens comeback
Giffarnas mittbacksklippa och lagkapten Stefan Ålander gjorde ett tiominutersinhopp efter att ha missat ett flertal matcher på grund av en handskada.
Viktigt att han är i speldugligt skick igen nu när det börjar dra ihop sig.

Domaren
Glenn Nyberg löste sin uppgift perfekt. Om inget oförutsett inträffar dömer den här ungtuppen på högre nivå redan nästa säsong.

Prognos
Giffarna har övergivit bollrullandet för ett längre spel – och den här gången betalade det sig. Laget är nu två poäng efter serieledande FFF och en poäng efter ÖSK på andraplatsen. Man kan absolut inte ta något för givet i den här serien, men det känns ändå som att laget bör gå fullt i tre tre omgångar som återstår.
Vilka Giffarna möter: i tur och ordning Assyriska borta, Brage hemma och Landskrona borta i sista.
Ser inte helt omöjligt ut.
FFF torskade mot Gais, gjorde trots seger ingen toppmatch mot J-Södra och förlorade i kväll igen, och frågan är förstås given:
Har tiden hunnit i kapp sensationslaget?
Har den allsvenska frossan till slut slagit till?
Svaret ges efter VM-kvaluppehållet då FFF i tur och ordning avrundar seriespelet med matcher mot Varberg hemma, Degerfors borta och Ängelholm hemma.

***
Efter fem kryss i de sex senaste matcherna gick Örebro all in och totalkvaddade ett hopplöst formsvagt Landskrona, 3-0.
Shpetim Hasani, som varit ÖSK:s bäste under hösten, gjorde två mål och Kalle Holmberg, som är lagets bäste målskytt, ett.
Bois har nu fyra raka förluster och befinner sig över de båda nedersta strecken enbart tack vare att bottenkonkurrenterna är nästan lika formsvaga.
ÖSK:s tre sista matcher, förresten: Öis borta, Gais hemma och Ljungskile borta.
Luktar full pott.

***
Han har bränt massor av chanser på sistone, men när kniven befann sig i farlig närhet av strupen slog lagkaptenen Tommy Thelin till och avgjorde hemmamötet med ett formstarkt Assyriska…
… och som en följd av det tog J-Södra sig upp på rätt sida strecket på smålandskollegan Värnamos bekostnad.
Det är alltså inte enbart toppstriden som kittlar.
Även i botten osar det av lika delar ångest och dramatik.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB