Startsida / Inlägg

Brev från Bajentjej

av gorbol

Hej!
Den 19 september i år gick jag för att se Hammarby spela match mot GAIS. Trots vetskapen om att Bajen inte kommer att kunna gå upp i allsvenskan gick jag för att stötta det lag som jag alltid gjort sen jag var liten. Med ett stort intresse för fotboll och en farfar och pappa som trogna Bajensupportrar har det varit en naturlig del av min uppväxt. Jag har älskat fotbollssnacket innan, njutit av alla roliga och fyndiga ramsor som Bajenklacken trollat fram och själv stämt in i sångerna. Jag har skrutit över den positiva stämning vi Bajare skapar trots att det inte alltid går så bra.. Vi har varit den 12:e spelaren. Vi har inte övergett vårt lag. Men något har hänt den sista tiden.
GAIS-matchen var för mig en absurd upplevelse som visade hur splittrat det har blivit bland det förr så stöttande och enade Hammarbyfansen. Ståklack hade manat till bojkott den första halvtimmen. En bojkott som jag tycker var totalt idiotisk och som visar på hur viktiga man tror att man blivit. För ska vi rannsaka oss själva så har klacken nästan.. nej den har blivit en belastning där man tror att man påverka spel och resultat genom att hota på VIP-läktare, störa ordningen på medlemsmöten etc.
Måste också säga att jag tyckte Bajen spelade riktigt avslappnat och bra den halvtimme klacken håll sig undan. Tyvärr! För jag vill inte ha det så. Jag vill ha tillbaka klacken där glädjen och kärleken till Bajen är det viktiga. Där vi lämnar hatet utanför. Där spelarna känner detta. För er som vill förändra i ledning så måste dessa förändringar ske genom demokratiska möten.
I andra halvlek visades en bild på jumbotronen av Janne Sjöström, en fantastisk Bajenspelare som nyligen gick bort alldeles för tidigt. Jag hade förmånen att få träffa honom när han levde. Han var en glädjespridare som älskade fotboll. Det blev därför extra bisarrt att se det som utspelades nedanför hans bild. Ett antal såkallade Hammarbysupportrar (vill helst inte kalla dem det) attackerade GAIS- supportrarna, vilket fick mig att se rött. Fega personer som var maskerade (t.o.m. i grönvita huvor) och som lyckats ta sig till det övre etaget där GAIS- supportrarna inte kunde nå dem. Hur tuff får man vara? Får de en kick av en sådan feg handling? GAIS- supportrarna försvarade sig och bråket var igång och barnfamiljer fick fly. Säkert finns det någon familjefar bland fegisarna på övre etaget som aldrig skulle vilja att deras barn fick vara med om något liknande.
Hur reagerar vi som sitter en bit bort från handlingarnas centrum? Jo, vi gör det vi gjort flera gånger förr. Vi ber bråkmakarna försvinna genom att tillsammans skandera: Ut med packet! Ut med packet!
En Bajen supporter i närheten börja skrika skit om GAIS:arna och flera personer ber honom hålla käften. Talar om för honom att det för fan inte deras fel…. Några maskerade kommer springande och är på väg tillbaka till klacken. De är inte välkomna. Ser inte riktigt men det blir nästan slagsmål. Vi vill bli av med de som förstör.
Den stora massan fördömde det som hände. Jag stod kvar för mitt lag (Vi var många som gjorde det). Väntade på att matchen skulle återupptas. (Jag förstår att barnfamiljerna gick hem. Det hade jag också gjort om jag hade haft småbarn med mig). Jag stod kvar för jag ville inte att våldet skulle vinna. Jag blev därför väldigt upprörd när jag läste Disciplinnämndens dom. Jag och alla vi andra som skötte oss kommer inte att få gå på de två sista matcherna och heja fram vårt lag. Varför ska man ge en kollektiv bestraffning? Varför ska så många oskyldiga straffas? Vad jag vet har man fått fast några syndare. Låt detta pack bestraffas ordentligt och helst betala de böter som Hammarby drabbats av. Det är min hälsning till Disciplinnämnden.
Till de förtappade som förstörde för oss den 19 september ber jag er att aldrig sätta er fot på Tele2Arena igen och aldrig kalla er Bajare.
Sedan tror jag att det finns några av de som står i klacken som har god insyn i de destruktiva aktiviteterna men som nöjer sig med att titta på. Till er vill jag säga att ni är lika fega om ni inte vågar ta ställning mot våldet. Välj sida. Vi måste ena oss i vår kärlek till Hammarby!
Visa kärlek inte hat!

Hälsningar från en Bajentjej på gubbläktaren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB