Startsida / Inlägg

Så slutar bottendramat

av gorbol

Fyra lag är inblandade i bottenstriden.
Vid pass 16.52 på lördag eftermiddag kommer ett av dem att jubla, två att hålla färgen och ett att bryta ihop.
Vilket lag som gör vad?
Lås oss titta i spåkulan.

Landskrona 31 poäng
Möter: Gif Sundsvall hemma.
Förutsättningar: Allt annat än goda sett till form och att man fått en spelskandal på halsen. Bois har sex raka förluster och har i dessa sex matcher släppt in 19 mål. Spelskandalen har rimligen stulit massor av energi och dessutom tvingat klubben att stänga av två spelare.
Möter ett toppmotiverat Sundsvall som slåss för en direktplats till allsvenskan, som har form, som trivs bättre på naturgräs och som är starkare borta än hemma.
Måste se upp med: Johan Eklund. Giffarnas anfallsspets har varit ruggig stora delar av hösten och dominerat motståndarförsvar efter motståndarförsvar.
Nyckelspelare: Linus Malmkvist. Mittbacken och lagkaptenen måste 1) ingjuta mod i sina lagkompisar, 2) styra upp försvarsspelet. Vilken uppgift som är svårast? Nästa fråga, tack.
Annat: Har försvarsspelaren Max Mölder avstängd.
Matchtips: Landskrona-Sundsvall 1-3.
Hamnar till slut: på kvalplats.

IFK Värnamo 30 poäng
Möter: Örgryte hemma.
Förutsättningar: Hyfsade. Hemmaarenan Finnvedsvallen är allt annat än ett ointagligt fort för motståndarlagen, men formen är ändå skaplig. Vann senast mot Östersund, har bara en förlust på de sex senaste matcherna och under den perioden fått med sig poäng både från Sundsvall och Degerfors. Pendlar mycket i prestation från match till match och även i matcherna, men är vant vid att spela med kniven mot strupen.
Möter ett Örgryte som är piskat att ta tre poäng för att undvika nedflyttning.
Måste se upp med: Öis offensiva fasta. Öis gjorde mål i samband med hörna i näst senaste matchen, mot Örebro, och i samband med en kantfrispark i senaste matchen. mot Ljungskile.
Nyckelspelare: Alhaji Kamara. 19-åringen som kommit på lån från Djurgården via IK Frej har gjort sex mål på nio matcher under hösten och imponerat så pass att flera allsvenska klubbar vill ha honom till nästa säsong.
Annat: Har ordinarie keepern Björn Åkesson avstängd, vilket innebär att 19-årige Tobias Andersson får chansen mellan stolparna.
Matchtips: Värnamo-Örgryte 1-2.
Hamnar till slut: på nedflyttningsplats.

Varberg 29 poäng
Möter: Brage borta.
Förutsättningar: Goda. Hade elva raka utan seger innan man fick stopp på blödningen senast mot Assyriska (4-1). Trots detta usla facit har Bois trots allt gjort hyfsade insatser de senaste veckorna och varit nära att ta poäng både mot Hammarby och serieledande Falkenberg. Framför allt är det försvarsspelet som skärpts till. Är de normalt vassa yttrarna Söderström och Barrow och skyttekungen Gabriel Altemark-Vanneryr bara på hugget ska det kunna bli en trea på Domnarvsvallen.
Möter ju tokjumbon Brage som är avsågat sen länge och som är i färd med att bygga nytt med sikte på spel i division 1 Norra.
Måste se upp med: Snabbe och tekniske yttern Andreas Ljunggren Eriksson och anfallsspetsen Dragan Kapcevic, som är stark i huvudspelet.
Nyckelspelare: Gabriel Altemark-Vanneryr. Dras förvisso med en skada, har inte tränat ordentligt sen i juni och ska opereras efter säsongen, men är ändå den som bär Bois anfallsspel med sin fysik och sitt högklassiga huvudspel.
Annat: Har ytteralternativet Ardian Rexhepi avstängd. Tungt med tanke på att fyndige Rexhepi är lagets näst bäste målskytt (sex mål).
Matchtips: Brage-Varberg 1-3.
Hamnar till slut: på säker mark.

Örgryte 27 poäng
Möter: IFK Värnamo borta.
Förutsättningar: Tuffa. Tre poäng är det enda som gäller. Annars tvingas Öis återvända till allt annat än glamorösa division 1 södra – och en ytterst oviss tillvaro sett till att klubbens ekonomi är allt annat än god. Öis hade tio raka utan seger innan man senast besegrade Ljungskile med 1-0, men i dessa tio matcher tog man faktiskt poäng i sju, bland annat via kryss borta mot Sundsvall och kryss hemma mot Örebro. Nye tränaren Marcus Lantz har valt att prioritera försvarsspel, fysik och kampmoral, men det innebär inte att laget är helt ofarligt framåt. Man har gjort mål på hörna och kantfrispark i de två senaste matcherna, och sommartillskottet George Mourad är en tung centerpjäs som fortfarande vet hur man sysselsätter motståndarnas mittbackar.
Möter ett tekniskt skickligt om än lite valpigt Värnamo, som faktiskt är bättre borta än hemma.
Måste se upp med: Alhaji Kamara och Dzenis Kozica. Två snabba och tekniskt skickliga offensiva spelare.
Nyckelspelare: Svårt att plocka ut en enskild spelare i Öis, men målvakten Peter Abrahamsson och mittbacken David Leinar är två rutinerade herrar som är viktiga både på och, inte minst, utanför planen.
Annat: Hade ett flertal spelare som var tungt kortbelastade inför matchen mot Ljungskile, men lyckades trots det klara sig utan att få någon avstängd i epilogen.
Matchtips: Värnamo-Örgryte 1-2.
Hamnar till slut: på kvalplats.
I morgon: så går det i toppstriden.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB