Startsida / Inlägg

… och så går det i toppstriden

av gorbol

Tre lag slåss i toppstriden.
Vid pass 16.52 i morgon kommer två av dem att jubla och ett att hålla färgen.
Vilket lag som gör vad?
Vi tar hjälp av spåkulan igen.

Falkenberg 59 poäng
Möter: Ängelholm hemma.
Förutsättningar: Fina, trots allt. Behöver få med sig ett kryss, och normalt hade jag inte tvekat det minsta, men sett till vad som inträffade förra helgen, och att Ängelholm är en farlig motståndare, gör att jag börjar jag vackla kring FFF:s möjligheter att hålla undan i toppen. Att tappa en 2-0-ledning till 2-2 i numerärt överläge, elva mot tio, och att sen bränna en straff i sista sekunden måste rimligen ha satt sina spår. Tränare Eklund försöker givetvis att ingjuta mod i sina adepter genom att säga att oavsett så är säsongen en succé, men frågan är om spelarna köper det snacket.
Möter alltså ett ÄFF som har form, tre raka segrar och sprutar in mål, skyhög potential och med möjlighet att spela en avgörande roll i dramat, vilket tilltalar de flesta elitspelare. Såhär: hade jag varit i Eklunds kläder och fått möjlighet att välja bort ett lag som inte har något att spela för hade jag valt bort… Ängelholm.
Måste se upp med: Bobby Warshaw och Junes Barny. Warshaw är ett augustilån från Dallas som blivit en jättesuccé med sju mål på nio matcher. Barny är en av seriens skickligaste nummer tio-spelare och ÄFF:s överlägset bäste poängspelare.
Nyckelspelare: Skulle säga tre. Tobias Karlsson måste hålla ihop försvaret, lagkapten David Svensson måste samla styrkorna och sprida lugn och skyttekungen Victor Sköld måste förmodligen göra både sitt 21:a och 22:a mål för att det här ska gå vägen.
Annat: Har ytterbacken Adam Eriksson avstängd. En jobspost. Eriksson bildar, enligt mig, seriens klart bästa ytterbackspar tillsammans med Danny Ervik.
Matchtips: Jösses… Falkenberg-Ängelholm 2-2.
Hamnar till slut: på andra plats.

Örebro 58 poäng
Möter: Ljungskile borta.
Förutsättningar: Mycket goda. ÖSK botade den senaste tidens kryssjuka med att spruta in halvdussinet mål mot Gais och fick en jätteboost på köpet. Har ju massor av rutin och erfarenhet såväl på tränarbänken, avbytarbänken som på planen och bör av det skälet älska den här uppgiften. Är också bättre än motståndaren på snart sagt varje position.
Skarsjövallen är normalt inget ställe dit du åker och joddlar; arenan är ogästvänlig och planen eländigt gropig och studsig, men ett normalt pardonlöst, svårslaget LSK har tappat fart och förlorat de tre senaste matcherna. Det känns som att tränaren Tor-Arne Fredheim få svårt att kräma ut något mer av sina annars så tappra och offervilliga spelare.
Måste se upp med: Det känns som att LSK:s chans till mål ligger i de offensiva fasta situationerna och där är alltid mittbacken och lagkaptenen Patrick Hopkins ett hot.
Nyckelspelare: Nordin Gerzic och Shpetim Hasani. Båda besitter rutin och erfarenhet i massor och båda har spetskvalitéer för att visa laget vägen. Gerzic med sina passningar och Hasani med sitt målskytte.
Annat: ÖSK har fått fem dagars vila inför matchen, LSK bara tre.
Matchtips: Ljungskile-Örebro 0-3.
Hamnar till slut: i topp.

Sundsvall 57 poäng
Möter: Landskrona borta.
Förutsättningar: Halvtaskiga sett till att man är beroende av resultaten i FFF:s och ÖSK:s matcher. Och själva måste naturligtvis Giffarna göra sitt mot en motståndare som har allt att spela för. Giffarnas form är dock bra och man är bekväma med att både spela på bortaplan och naturgräs. Ser man till andra faktorer, som till exempel spelarmaterial och harmoni, ska det rimligen inte kunna gå på mer än ett sätt: att Giffarna vinner ganska komfortabelt.
Landskrona har sex raka förluster och brottas med en spelskandal som slukat massor av energi. Bois hårt pressade tränare Jörgen Pettersson säger att laget gjort spelmässigt starka prestationer på slutet, men då kan den gode ”JP” knappast mena försvarsspelet; Bois har släppt in 19 mål på de sex senaste matcherna.
Måste se upp med: Forwardsduon Fredrik Olsson-Fredrik Karlsson har tillsammans gjort 18 mål och kan emellanåt samarbeta som få andra anfallare i serien.
Nyckelspelare: Johan Eklund. Centermonstret har stundtals varit strålande under säsongen och bär titt som oftast upp Giffarnas anfallsspel på egen hand.
Annat: Kevin Walker flygs ned från Stockholm till Landskrona redan ikväll och kan därför ladda upp tillsammans med spelargruppen.
Matchtips: Landskrona-Sundsvall 1-3.
Hamnar till slut: på kvalplats.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB