Startsida / Inlägg

Tidernas triangeldrama

av gorbol

Gif Sundsvall gjorde sin plikt. Örebro SK likaså.
Därför blir det tidernas triangeldrama i avslutningsomgången på lördag.
Hur det kommer att gå?
Läs vidare.

Inför matchen Sundsvall-Brage var det egentligen bara en fråga som var riktigt intressant?
Hur länge skulle ett jämfört med säsongstarten nytt, ungt och orutinerat Brage orka stå emot det högmotiverade hemmalaget?
I 45 minuter skulle det visa sig.
När kantkanonerna Simon Helg och Daniel Sliper samarbetade sig fram till 1-0 i upptakten av andra halvlek försvann all spänning.
Till slut blev det 4-0 efter två läckra mål av Kevin Walker och ett minst lika vackert nickmål av Johan Eklund, seriens offensivt skickligaste huvudspelare som nu gjort 15 mål.
Det finns ingen anledning att dra för stora växlar på Giffarnas prestation. Därtill var motståndet för svagt. Men det var ändå intressant att se att kantmittfältarna Helg och Sliper var mer involverade än i de senaste matcherna och att Johan Eklund fortsätter att dominera motståndarförsvaren.
Bäst på planen var ändå Kevin Walker, som tryckte in ett långskott, piskade in en frispark och styrde och ställde centralt på mittfältet. Jag har tidigare varit aningen skeptisk till Walkers fritidssysselsättning, men är det nu så att Idol-deltagandet gör honom till en bättre fotbollsspelare, så är jag inte den som är den.

Den som följer Bloggen vet att jag förutskickade att det skulle spruta om Örebro efter ett flertal rätt intetsägande insatser på sistone.
Mycket riktigt.
Det tog bara nio minuter för ÖSK att dra plösen över ett Gais som bjöd till hyggligt när man hade boll, men som inte visade något större intresse av att försvara sig.
Shpetim Hasani gjorde 1-0 redan efter 70 sekunder efter ett sällsynt vackert väggspel mellan Daniel Gustavsson och Karl Holmberg, och när Holmberg sen ordnade 2-0 helt på egen hand var det klart och slut.
ÖSK vann till slut med 6-1 efter tre Hasani-mål.
Kul att se ÖSK:s rörelse och löpvilja, att passningstempot var mycket högre än i de senaste matcherna och att anfallsduon Hasani-Holmberg samarbetar allt bättre.
Dessutom visade Nordin Gerzic för första gången denna höst att han alltjämt kan göra skillnad.

Nu till slutomgången som blir en rackarrysare med förutsättningar att framkalla allt från hjärtinfarkter till hjärtskärande tårar till översvallande toklycka.
Såhär ser jag på dramat:
Falkenberg har i kraft av serieledning och en respektive två poäng tillgodo på Örebro och Sundsvall det bästa läget. Men det psykologiska övertaget Gulvitt hade försvann i ett nafs under en sällsynt olycklig halvtimme på Stora Valla.
Den stjärnsmällen måste rimligen sitta i huvudet på spelarna på lördag.
Dessutom möter laget hemma på IP ett Ängelholm, som förvisso inte har ett smack att spela för, men som är extremt formtoppat och som i sina ljusa ögonblick kanske spelar seriens bästa fotboll.
Om jag tidigare har varit säker på att Falkenberg blir den 62:a klubben i landet som får allsvensk status börjar jag nu att tvivla.

Örebro får naturligtvis en jätteboost efter eftermiddagens fina insats. Ett lyft som man tar med sig till avslutningsmatchen, borta mot ett Ljungskile som inte heller har mer än hedern att spela för.
LSK på en gropig, studsig och allmänt ogästvänlig Skarsjövall är normalt ingen lek, men frågan är hur mycket kräm det finns kvar i Tor-Arne Fredheims vanligtvis så stolta och svårslagna elva.
LSK har förlorat de två senaste matcherna och då blottat strupen på ett sätt som vi inte är vana vid att se.
ÖSK förfogar över massor av rutin såväl på planen som på tränarbänken och därför skulle det förvåna stort om det inte blir seger i Bohuslän.

Sundsvall är seriens bästa bortalag och trivs minst lika bra på naturgräs som på det konstgräs som ligger hemma på Norrporten. Sundsvall besitter också en hel del i form av rutin och erfarenhet och har, precis som ÖSK, tidigt deklarerat att det är allsvenskt spel 2014 som är målet.
Dessa förutsättningar kan vara viktiga att känna till eftersom Giffarna avrundar med bortamatch mot Landskrona.
Det luriga för Giffarna är att Landskrona då kan spela för ett nytt kontrakt. Å andra sidan brottas ju Bois med stora problem, såsom usel form (fem raka förluster) och en spektakulär spelskandal som naturligtvis kostat massor av energi.
Tipset är att även Gif Sundsvall avslutar med en seger, men om det räcker för att ta sig till allsvenskan direkt eller om det krävs ett nervkittlande kval för att försöka ta sig dit återstår att se.
Spännande blir det.
Det kan vi i alla fall vara överens om.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB