Startsida / Inlägg

Totalt vansinne

av gorbol

Det dröjde 28 omgångar och 60 minuter.
Sen drabbades Falkenberg av stora darren.
Trots 2-0-ledning och en man mer tappade FFF en 2-0-ledning till 2-2 borta mot Degerfors.
Inte nog med det: i matchens absolut sista skälvande sekunder brände högerbacken Danny Ervik en straff.

Matchbetyg 5
Hemska förutsättningar med en vattensjuk plan, men trots det stundtals riktigt välspelat.
Men det är givetvis dramatiken, galenskapen, vansinnet i andra halvlek som höjer betyget till maxnivå.
Herregud, efter 60 minuter såg Degerfors ut att vara inte bara knockat utan utslaget och uträknat, men via en enorm slutforcering under parollen ”full fart framåt” lyckades det rödvita hemmalaget både reducera och kvittera.
Tokigheterna kulminerade sen på stopptid…

Matchens grej
… när skyttekungen Victor Sköld (uppe i 20 fullträffar nu) vältes över ända av Degerfors-keepern August Strömberg.
Eftersom Sköld var den förfördelade överlät han åt högerbacken Danny Ervik att förvalta straffen. Men Ervik missade det gyllene läget att skjuta FFF till allsvenskan, eller rättare: August Strömberg dök ned blixtsnabbt vid sin högra stolpe och fick handen på bollen.

Matchens profil
Alexander ”Nutt” Andersson. Inte den snabbaste, inte den mest tekniske, inte med den skarpaste fotbollshjärnan, men alltid full av energi, alltid full av löpvilja och alltid med en dynamitladdning i högerfoten. Degerforscenterns två (dröm-) mål under den sista halvtimmen gör att det fortfarande är galet ovisst i toppstriden.

Matchens byte
Man trodde ju att Degerfors-tränaren Patrik Werner gav upp striden och hissade nödflagg när han efter en knapp timmes spel bytte ut båda sina stjärnor Johan Bertilsson och Marcus Astvald samtidigt.
Men Werner visste uppenbarligen vad han gjorde.
In kom 19-årige talangen Ferhad Ayaz och på denna nivån säsongsfärske Emil Hedsén med exakt den energi som krävdes för att göra comeback i matchen.

Domaren
Jim Pettersson stod pall i hettan och gjorde en kanonmatch. Befogat rött kort på Degerfors försvarschef Patrik Anttonen och helt rätt att blåsa straff för FFF i slutsekunderna.

Prognos
Givetvis ett blytungt poängtapp för FFF som efter en timmes spel stod med inte bara ena benet utan med sisådär fem sjättedelar av kroppsvolymen i allsvenskan.
Gulvitt kan ändå trösta sig med att man alltjämt har ett drömläge att för första gången i föreningens 85-åriga historia nå högsta serien. Skulle Sundsvall tappa poäng hemma mot Brage, eller Örebro förlora hemma mot Gais är det klart – då spelar Falkenberg allsvensk fotboll 2014. Skulle både Sundsvall och Örebro vinna sina respektive matcher kan däremot FFF vara piskat att ta poäng hemma i epilogen hemma mot ett förrädiskt farligt Ängelholm.
Den heroiska upphämtningen var inte nog för Degerfors. Laget hade behövt en ”trea” för att sätta press på Sundsvall och Örebro i kampen om andra- och tredjeplatsen.
Nu är det i stället med 99,99 procents säkerhet klart att Degerfors blir fyra.
Snyggt jobbat, men ändå ack så snöpligt.
”Degen” avslutar med bortamatch mot Assyriska.

***
Efter elva raka matcher utan seger tog Varberg en blytung ”trea” via 4-1 hemma mot Assyriska.
Vasse kantmittfältaren Karl Söderström tvåmålsskytt.
Vinsten innebär att Varberg åtminstone tillfälligt skrämde nedflyttningsspöket på flykten. Och med lite flyt med resultaten kan Bois faktiskt hamna på helt säker mark till slut.
Bois avslutar borta mot särklassiga tabelljumbon Brage.

***
Det kan även Värnamo och detta tack vare en heroisk 2-1-seger borta mot ett Östersund, som inför tillställningen på Jämtkraft Arena hade nio raka matcher utan förlust.
Sommarfyndet Alhaji Kamara, 19, som hittade till Smålandsskogarna från Djurgården via IK Frej, tvåmålsskytt för IFK, som avrundar hemma mot ett Örgryte som nu är nedpressat i vad som ser ut som en närmast hopplös brygga.

***
I dagens enda betydelselösa match besegrade ett grymt formstarkt Ängelholm Hammarby hemma med 3-2.
ÄFF gick fram till en 2-0-ledning (Asanovski och Warshaw) innan Hammarby både reducerade och kvitterade (Besara och Haddad). Sista ordet gick till utropstecknet Junes Barny som satte punkt för målorgien efter en knapp timmes spel.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jonathan Ekeliw
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB