Om du inte har tagit nykomlingen Husqvarna på allvar tidigare är det dags att göra det.

Seger, rättvis sådan, i dag mot tippade topplaget Gais, 2-0.

Här lite synpunkter från mötet på Vapenvallen:

Matchbetyg  3

Hyfsat tempostark match med en hel del tuffa tag och många sköna dueller. Inte särskilt välspelat, men kamp och hetta mest hela tiden – och spänning och dramatik in i det sista.

Gais med bollinnehavet långa perioder, men har för få kreativa spelare. När Andreas Drugge vaknat på fel sida och Malkolm Moenza bara glimtar till sporadiskt händer det inte mycket i anfallsväg. Dessutom är spetsen Joel Johansson inte tillbaka i fjolårsslag efter sin långtidsskada.

Husqvarna ytterst välorganiserat och mycket försvarsstarkt, därtill sylvasst i omställningarna med två rappa kantmittfältare, Ross och Bernholtz, och en pånyttfödd Kapcevic som anfallsspets. HFF har också förmåga att vila med boll och odla ett passningsspel mellan varven, mycket tack vare rutinerade playmakern Tobias Nilsson.

Sen börjar jag bli alltmer förtjust i högerbacken Tomas Hansson, snabb och spelskicklig med många fina offensiva initiativ.

HFF är knappast den sexigaste nykomling den här serien har sett, men Niclas Tagessons lagbygge är både välsnickrat och hållfast.

Segern i dag välförtjänt sett till spel och – framför allt – antalet målchanser.

Matchens lirare

Dragan Kapcevic. Iskall i Brage förra säsongen, men i Husqvarna har den store och starke targetanfallaren fått ett rejält lyft. Hela tiden obekväm för Gais backlinje. Sög in och behöll massor av bollar och vann nio av tio dueller i luften. Gjorde dessutom det så viktiga 1-0-målet via en kontrollerad nick på Philip Bernholtz fina inspel.

Kapcevics andra mål för säsongen. Det blir garanterat fler.

Matchens grej

2-0-målet som punkterade matchen. Inhoppande Andreas Tegström chippade med känsla in bollen till Carlos Ross som med öppet mål fick snedträff med pannan – men som ändå fick jubla eftersom bollen tog en minst sagt underlig bana, via backen in bakom en chanslös Tommi Vaiho.

Frågan

Varför fick inte Bobby Warshaw mer än åtta minuter på planen? Vi snackar trots allt om en spelare som gjorde åtta mål på nio matcher för Ängelholm i höstas. Säga vad man vill om isländske Asgeirsson men särskilt mycket framåt bidrar han inte med. Vid underläge 0-2 måste rimligen Warshaw vara att föredra alla dar i veckan.

Domare

Nermin Cisic gjorde det helt okej, men måste visa mer pondus i vissa situationer. Möjligen aningen hemmavänlig. Gais-spelarna skrek på straff vid ett par, tre tillfällen, men här gjorde Cisic rätt som inte blåste.

Prognos

Två vansinnigt intressanta uppgifter för serieledande HFF framöver. Först J-Södra borta i ”slaget om Vättern”, sen ex-allsvenska Öster hemma i ytterligare ett Smålandsderby.

Rimligt utfall: tre poäng.

Två måste-matcher härnäst för Gais, som har kapacitet för att slåss i toppen men som bör börja visa det nu. Först Syrianska hemma, sen Varberg borta.

Rimligt utfall: fyra poäng.

***

Dramatik i kubik när Bois mötte Bois.

Först i sjätte övertidsminuten lyckades hemmalaget Varberg kvittera Landskronas 1-0-ledning. Inhoppande BP-förvärvet Anton Sandberg Magnusson sist på bollen.

Landskronas 1-0-mål i första halvlek gjorde Andrew Stadler, delikat framspelad av Niclas Rönne.

Landskronas målvakt Niclas Uddenäs utvisad i slutet av första halvlek. I samma situation fick Varberg en straff som nyförvärvet Sinan Ayranci sköt högt över.

– Vår tredje utvisning på fyra matcher. Det är tufft att hela tiden jobba i uppförsbacke, säger Bois-tränaren Jörgen Pettersson till HD.