Startsida / Inlägg

Pappa Ripley led på läktaren

av gorbol

Syrianska må ha problem med miljonskulder – men på planen går det allt bättre

Klar seger i kväll, 3-0 hemma mot tabelljumbon Östersund.

Här lite synpunkter från mötet på Södertälje Arena:

Matchbetyg   2

Syrianska gjorde 3-0 på 26 minuter, men frågan är:

Var det hemmalaget som var så bra, eller var det Östersund som vek ned sig?

Förmodligen lite både och, som alltid.

SFC satte i alla fall fart på tillställningen direkt med ett snabbt passningsspel på ett och två tillslag och stor löpvilja – och fick också utdelning direkt.

De två första målen var dock rejäla bjudningar från ÖFK.

Vid 1-0 slet Stefan Ilic ned Gabriel Somi i straffområdet, med straff som följd. Nikola Grubjesic säker från elvameterspunkten.

Och vid 2-0 hade Saman Ghoddos inga som helst problem att lobba in bollen bakom stackars Connor Ripley (pappa Stuart, en gång Premier League-spelare för Southampton och Blackburn, satt på läktaren och led) när mittbacken och lagkaptenen Douglas Bergqvist totalmissade sin hemåtnick.

Efter 3-0 (se nedan) slog hemmalaget sig till ro, sjönk ned i sina positioner och lämnade över åt gästerna att försöka skapa något. ÖFK tog sig också fram till några fina lägen i andra halvlek, men visade prov på frapperande obeslutsamhet framför mål.

Syrianska gjorde det riktigt bra – så länge laget var intresserat av att spela.

Östersund lider man mest med. Fjolårsnykomlingen, som då charmade allt och alla med sin passningsfotboll och sina många tekniska spelare, är fjärran från formen. Och om den elva tränaren Graham Potter mönstrade i kväll stinker det division 1.

Situationen för jämtarna blir knappast bättre av att man drabbades av en ny tung skada. I slutet på första halvlek utgick ytterbacken Marcus Törnstrand med en befarad fraktur.

Matchens lirare

Success Chimankpa Nwousu. Endast 19 år, men Syrianskas defensive mittfältare spelar som vilken 30-taggare som helst; tar ett stort ansvar, visar gott omdöme och värderar situationerna klokt. Vikarierade ett tag under matchen som ytterback – och löste även den uppgiften med bravur.

Håll koll framöver.

Matchens grej

Nikola Grubjesics klackpassning i samband med 3-0-målet, som Charbel Georges gjorde. Hur läcker som helst. Serben, som panikvärvades med timmar kvar till seriestart, har nu gjort tre mål och en assist på två matcher.

Grubjesic har finfina tekniska kvalitéer och kan vara ett fynd. Frågan är hur tränad han är (helt anonym i andra halvlek) och hur han står sig mot lite bättre motstånd? Svar ges framöver.

Frågan

Hur kom det sig att så många spelare på planen drabbades av kramp eller krampkänningar redan efter 65-70 minuter? Det är trots allt april och tempot var inte överdrivet uppskruvat. För dåligt tränade?

Domaren

En hel del märkliga domslut i en till synes lättdömd match. Antti Kanerva hinner varken med eller har tillräcklig spelförståelse för att skipa rättvisa på denna nivå.

Sorglig, men sant.

Prognos

Syrianska har efter de två inledande förlusterna nu tagit två raka segrar. Med tanke på motståndet på sistone känns det ändå vanskligt att slå fast att ex-allsvenskarna är på väg uppåt mot tabelltoppen.

De närmaste två matcherna blir bättre värdemätare på SFC:s egentliga kapacitet. Först Gais borta, sen J-Södra hemma.

Rimligt utfall: tre poäng.

Östersund, med i stort sett en hel startelva på skadelistan, går en minst sagt oviss framtid till mötes. Närmast på programmet för jämtarna: Varberg hemma, sen Sirius borta.

Rimligt utfall: en poäng.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB