Startsida / Inlägg

Jag är nyfiken på…

av gorbol

Timmar kvar till kick off i premiären och i avvaktan på att det ska braka loss finns det anledning att fundera över både det ena och det andra.

Sålunda:

Jag är nyfiken på…

 

LÖRDAG

Degerfors-Varberg

… om Degerfors är lika trögstartat som vanligt. Ska man kunna kopiera fjolårsplaceringen (fyra), eller prestera ännu bättre håller det inte att ”lämna w o” i de sex, sju första omgångarna.

… om Peter Samuelsson kommer att spela centerforward eller mittback. Oavsett vilket blir han givetvis ett hot mot Varberg i luftrummet i samband med offensiva fasta.

… om Ferhad Ayaz har tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen. Den 19-årige kantmittfältaren är en av seriens mest spännande spelare.

… om förvärven Joakim Wulff, Pär Asp och Erik Lund kan se till att det inte blir svängdörrar i Varbergs försvar. I fjol släppte Bois in 65 mål – överlägset flest.

… om förvärven Anton Magnusson Sandberg och Sinan Ayranci kan fylla ut Gabriel Altemark Vanneryrs boots i storlek 48. I fjol gjorde GAV, nu i Gais, 16 mål.

Tips: 2-1.

 

Husqvarna-Landskrona

… om förvärven Robin Cederberg, Tobias Nilsson och Dragan Kapcevic – samtliga med allsvensk erfarenhet – blir den ledartrojka nykomlingen så väl behöver för att inte bli en slagpåse.

… om Carlos Ross lever upp till sitt rykte. Ross, som köptes in i mars, har gjort tre a-landskamper och tränade med chilenska landslaget inför VM i Sydafrika 2010.

… om publikrekordet på Vapenvallen överlever. Jo, det gör det förstås. 6 413 åskådare fanns på plats när Huskvarna IF mötte J-Södra 1946. Blir det 2 000 nu är det helt okej.

… vilka anfallare Bois-tränaren Jörgen Pettersson väljer att starta. De tre bästa målskyttarna förra säsongen är indisponibla. Fredrik Olsson och Alex Nilsson för att de har lämnat klubben. Fredrik Karlsson för att han slet av hälsenan för ett tag sen.

… om Johnny Lundberg kan ersätta Linus Malmqvist, som slutat, som mittbacksklippa.

… om Bois alltjämt är skakat efter fjolårshöstens spelskandal, eller om man har lagt den bakom sig.

Tips: 1-1. 

 

Gif Sundsvall-J-Södra

… om fjolårets högerback Eric Larsson får chansen som forward. Larsson har testat rollen vid ett par tillfällen under försäsongen.

… om förvärvet Johan Lundgren får chansen direkt jämte Kevin Walker centralt på Giffarnas mittfält. Lundgren är en evighetsmaskin med fina passningsfötter. Örgrytes klart bäste spelare i superettan förra säsongen.

… om centerbjässen Johan Eklund har krutet torrt redan. 193 cm Eklund sköt och nickade in 15 mål förra säsongen.

… om J-Södra har repat sig efter stjärnsmällen man fick så sent som i förra veckan, då tränaren Mats Gren hoppade av för att bli sportchef i IFK Göteborg.

… om Fredrik Olsson, förvärvet från Landskrona, verkligen blir det djupledshot J-Södra har saknat de senaste säsongerna.

… om J-Södra förmår skrälla igen. I fjol besegrades Giffarna med 3-0 på Norrporten.

Tips: 3-1.

 

SÖNDAG

IFK Värnamo-Gais

… om Dzenis Kosica har tagit ytterligare ett kliv i sin utveckling. I så fall kan den 20-årige offensive mittfältaren bli nästa IFK-export till allsvenskan.

… om Hervé Tchami verkligen är ”the real deal”. I så fall kan kameruniern, med två a-landskamper, bli en superattraktion i serien.

… om nye tränaren Peter ”Kuno” Johansson har fått in mer glädje i truppen. Det var tydligen inte alltför muntert under Sören Åkebys sista år i klubben. Åtminstone inte om man ska tro mittbacken Martin Claesson.

… om Gais-tränaren Thomas Askebrand väljer att starta med Bobby Warshaw som anfallare. Jänkaren gjorde åtta mål på nio matcher för Ängelholm under fjolårshösten, men då som mittback eller central mittfältare. Snacka om att vara allround.

… om ”Makrillarnas” isländska nyförvärv Asgeirsson kan charma domarna i serien. Annars riskerar hårdingen att slå alla tiders kortrekord.

… om speedkulan Joel Johansson redan är mogen för speltid. Anfallaren har på grund av axelskada inte spelat en a-lagsmatch sedan 29 september i fjol.

Tips: 1-2.

Syrianska-Sirius

… om Syrianska har hämtat sig efter chocken man fick så sent som i tisdags, då tränaren Stefan Fredriksson tackade för sig.

… om Lolo Chanko på ålderns höst och efter en lång och framgångsrik karriär orkar ta ledarrollen på planen efter vinterns och vårens kaos med spelarflykt, tränaravhopp, ekonomiska problem och…you name it…

… om hemmapubliken buar åt eller hyllar Johan Arneng som lämnade SFC för Sirius inför förra säsongen.

… om Moses Ogbu får i gång poängproduktionen direkt. Den 23-årige nigerianen gjorde 25 poäng för Sirius i Norrettan förra säsongen.

… om Sirius som nykomling vågar fortsätta odla sin passningsorienterade fotboll även på den här nivån. 79 mål framåt blev det i Norrettan förra säsongen.

… om Sirius kan fortsätta rida på vårens cupframgångar. Laget besegrade Blåvitt på bortaplan med 1-0 i kvartsfinalen och möter Elfsborg hemma i semi 1 maj.

Tips: 0-2.

Ljungskile-Östersund

… om LSK:s nya backlinje håller. Klubben har tappat sex försvarsspelare under vintern-våren. Från mittfält och framåt ser det skarpare ut än på bra länge.

… om anfallsparet Stiller-Lindberg kuggar direkt. I så fall kan LSK ha 25 mål att hämta där.

… om ÖFK gör ett undantag för sin passningsorienterade fotboll. Skarsjövallens matta i april är ingen lek.

… om Emir Smajic, tillbaka efter korsbandsskada, kan bli den 15-målsskytt ÖFK saknade i fjol.

… om Graham Potter kan trolla fram någon som kan ersätta mittfältsmotorn och nye lagkaptenen Ammar Ahmed, som är knäskadad och väntar på operation.

Tips: 2-1.

Ängelholm-Öster

… om det blir fullsatt på Olympia, ÄFF:s nya hemmaarena? Äh, skojar bara. Men jag uppmanar verkligen helsingborgarna att ge ÄFF en chans. I sina bästa stunder spelar laget seriens kanske bästa fotboll.

… om Junes Barny spelar som nia eller tia i ÄFF. Supersuccén, som dragits med en fotskada men lämnat klartecken för spel, gjorde 19 poäng förra säsongen, tolv mål och sju assister.

… om Matt Pyzdrowski har konserverat fjolårsformen. ÄFF:s Petr Cech var i mina ögon en av seriens tre bästa målvakter förra säsongen. Såg honom i en cupmatch mot Hammarby på försäsongen och då var han rent formidabel.

… om Öster drabbats av ”Sundsvall-syndromet”, alltså att man efter en allsvensk säsong inte har ställt in sig mentalt på att det nu handlar om andra förutsättningar.

… om 95:an Otto Eriksson, som tränare Björknesjö pratade så gott om på upptaktsträffen, är redo att slå sig in på mittfältet.

… om Söderberg, Zlojutro, Gero, och allt vad de heter, kan fylla luckan efter Pablo Piñones-Arce, som var lagets bäste målskytt i allsvenskan förra säsongen.

Tips: 2-1.

MÅNDAG

Assyriska-Hammarby

… om Christoffer Eriksson kan axla manteln efter AFF-ikonen Stefan Batan som lämnat för Hammarby. Degerfors-förvärvet är offensivt skicklig och har en fin vänsterfot. En av seriens fem bästa ytterbackar i fjol.

… om ”Sotte” Papagiannopoulos är hundra procent efter en fjolårshöst och vår med skador. I så fall är han en av seriens absolut bästa mittbackar.

… om Hezha Agai, AFF:s Xavi, kan växa ut och dominera match efter match.

… om Hammarby-spelarna står pall för trycket. Senast lagen möttes i en premiär på Södertälje Arena, 2011, vann hemmalaget med 1-0 efter mål av Jones Kusi-Asare. Vem som spelade fram till målet? Nahir Besara.

… om mittbackarna Theorin-Guldborg Christensen klarar av att handskas med Aganovic, 14 mål i fjol, som är vass i djupled.

… om det blir någorlunda lugnt på gator och torg i Södertälje och inne på arenan. Hoppas innerligt det.

Tips: 1-3.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB