Startsida / Inlägg

Så går det

av gorbol

Två lag går upp direkt, ett får kvala. Två lag flyger direkt, två tvingas kvala.

På lördag sparkar landets skönaste fotbollsserie igång.

Hur det kommer att gå?

Well, säg det, men här är i alla fall ett tips:

 

1) Hammarby

Mycket nytt både i spelartruppen och i den sportsliga ledningen. Bred trupp med många alternativ. Trygg tränare och rutinerad sportchef som står pall i eventuell snålblåst. Aningen skadebenägna anfallare, lite tröga mittbackar och i vanlig ordning stor press på klubben, men här finns kvalité i massor och allt annat än uppflyttning får betraktas som ett fiasko.

2) Sundsvall

I praktiken samma trupp som förra säsongen, vilket är ett jätteplus. Revanschlystet efter två snöpliga kvalnederlag. Stark konkurrens på de flesta positioner i laget. Viktigt att keeper Naurin och centerbjässe Eklund håller ihop fysiskt, annars kan det bli problem. Möjligen lite tunt på centralt mittfält, men det här ska rimligen ändå kunna gå vägen.

3) Gais

Har planerat att gå upp först nästa säsong, men jag tror på kval redan nu. Rävigt rutinerad backlinje, ett spännande mittfält med ett par nya kuggar och ett sylvasst anfall. Problemet är att båda forwardsen, Joel J och Altemark-Vanneryr, har fått försäsongen spolierad på grund av skada. Warshaw ett superintressant förvärv, gjorde braksuccé i Ängelholm under hösten ifjol.

4) Sirius

Nykomling som är obesegrad i ett år. I cupsemifinal efter att ha spöat ett flertal allsvenska lag. Erfaren ledartrojka i Bergstrand-Lagerlöf-Andersson. Stark centrallinje med två stabila mittbackar, två minst sagt dugliga centrala mittfältare och en klassforward i Moses Ogbu, 18 mål i Norrettan förra säsongen. Ligger lågt internt, men blir absolut att räkna med.

5) Öster

Jätteomsättning både i spelartruppen och i den sportsliga ledningen. Överlägset i superettan för två år sen, men räckte inte till på högre nivå. Tränare Björknesjö van vid att jobba med förhållandevis små resurser sedan tiden i BP. En hel del rutin, som Bojent, Velic och Söderberg, men nyförvärven skrämmer knappast slag på någon.

6) Ljungskile

Har topp fem som mål – och det förefaller realistiskt. Ruskigt svårslaget hemma på Skarsjövallen och en hel del intressanta nyförvärv. Mittfält och anfall, med Stiller-Lindberg, håller toppklass, men frågan är om det sena MLS-förvärvet McDonald klarar av att hålla ihop backlinjen. Och sen, som alltid: blir det mest fokus på spel eller ekonomi?

7) Ängelholm

Hade nog tippat laget ett par snäpp högre upp om det inte varit för att laget tvingas spela sina hemmamatcher på Olympia i Helsingborg. Har i stort sett samma spelartrupp som förra säsongen och övertygade då stort, trots en bedrövlig försäsong med massor av skador. Hur motiverad är tränare Persson, som stoppades från att gå till allsvenska Falkenberg?

8) Assyriska

En riktigt spännande startelva om alla håller sig friska och hela. Toppkeeper i Malmqvist, en av seriens bästa mittbackar i Papagiannopoulos, en klassmittfältare i brassen Danilo och en avslutare av rang i Aganovic. Aningen tunn trupp, frågetecken för bortaspelet – och vad betyder det att ikonen Batan har lämnat?

9) Degerfors

Sniffade länge på kvalplatsen i fjol, men känns inte lika slagkraftigt nu. Bertilsson, Rennie och Eriksson tre tunga tapp. Intressant att se om Samuelsson – som återvänder för fjärde gången – kan få i gång målskyttet. Astvald en klasspelare på den här nivån och unge Ayaz står inför ett genombrott. Kan Castro-Tello äntligen leva upp till sin potential?

10) Östersund

Tjusade allt och alla med sitt tiqui taca-inspirerade spel förra säsongen, men kan vara sönderläst vid det här laget. Kraftig spelaromsättning. Tappen av Mensah och Lindkvist – lagets två bästa spelare ifjol – måste rimligen kännas. Smajic tillbaka efter korsbandsskada och måste bli den målskytt laget saknade i fjol, annars väntar nog nedflyttningsstrid.

11) Varberg

Kan Asp och Lund täta försvaret som läckte som ett såll i fjol? Kan Tranberg styra och ställa på mittfältet? Kan Ayaranci och Sandberg Magnusson ersätta Altemark-Vanneryr som bar lagets anfallsspel i fjol? På fråga ett säger jag ja, på fråga två nja och på fråga tre blankt nej. Med lite skön Wålemark-anda ska kontraktet kunna säkras, men det lär sitta hårt åt.

12) Syrianska

Ett par frågor igen: kan Touma hålla sig hel? Och hur motiverade är Chanko och Felic? Får vi positiva svar lär det bära högre upp i tabellen, men tillåt mig tvivla. Viktige Michels borta våren ut. Tunn trupp även om det panikhandlats på slutet. Sen återstår det att se hur föreningen klarar sig utan ikonen Melkemichel som styrt och ställt med järnhand sen Eldkvarn brann.

13) J-Södra

Tappade i förra veckan tränare Gren, som drar på sig sportchefskostymen i Blåvitt. Ett dråpslag? Både ja och nej. Tufft att hitta ersättare med så kort varsel, men samtidigt var Gren ifrågasatt av många. Spelartruppen i princip intakt, vilket givetvis underlättar i den uppkomna situationen. Kan nye Fredrik Olsson hjälpa kapten Thelin med målskyttet kan laget svinga sig upp ett par tabellpositioner.

14) Värnamo

Har kvalat nedåt de två senaste säsongerna, och lär få slåss med näbbar och klor för nytt kontrakt även i år. Peter ”Kuno” Johansson tillbaka som tränare efter sportchefsutflykten i Öster, vilket känns tryggt. En mix av ungt och hungrigt och gammalt och erfaret – och ett sent, ytterst spännande förvärv i Hervé Tchami, som gjort två a-landskamper för Kamerun.

15) Landskrona

Har antingen varit övervärderat eller underpresterat våldsamt de senaste säsongerna. Jag lutar lite åt både och. Har tappat superviktige Linus Malmqvist och hela sitt forwardsstall (Fredrik Karlsson drog hälsenan på försäsongen). Har fått rutinerade Lundberg och förlitar sig på egen produktion, men om tränare Pettersson hade det tufft i fjol lär det inte bli enklare i år.

16) Husqvarna

Vann Söderettan ifjol och har fyllt på spelartruppen rejält i vinter. Men räcker det? Tillåt mig tvivla. Skillnaden mellan division 1 och superettan är monumental, fråga bara Örgryte… Har en ung och förhållandevis oerfaren tränare i Niklas Tagesson. Extremt beroende av en bra start, annars är risken stor att vi får ett nytt Brage.

I morgon: tio hetaste frågorna besvaras.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB