Startsida / Inlägg

Tio heta frågor (och svar)

av gorbol

Tre dagar kvar till seriestart och pulsen börjar stiga så smått.

Här är tio frågor – och lika många svar – att fundera över.

Synpunkter, helst genomtänkta, som alltid välkomna.

 

Är serien bättre eller sämre jämfört med ifjol?

En del säger att den är sämre, men jag vet inte, det där får ge sig efter några omgångar. Vad man kan kräva är att spelet här i upptakten är på högre nivå än vid motsvarande tid i fjol. Klimatet har varit nådigare, förutsättningarna är därmed bättre och det bör absolut visa sig på planen.

Får vi se ett nytt Falkenberg?

Nja, blixten brukar ju inte slå ned två gånger på samma ställe, men om vi nu antar att den gör det lyfter jag fram tre lag: Sirius, Ljungskile och Ängelholm.

Sirius för den trygga ledartrojkan, vinnarvanan och försäsongsresultaten.

Ljungskile för traditionen, hemmastyrkan och ett par, tre spännande nyförvärv.

Och Ängelholm för den höga högstanivån och att truppen i stort är intakt.

Vem blir seriens skyttekung?

Många om budet, som Eklund i Sundsvall, Joel Johansson i Gais, Aganovic i Assyriska och kanske Ogbu i Sirius, men jag säger ändå Pablo Piñones-Arce i Hammarby. Får Hammarby den nödvändiga skjutsen i upptakten och PPA håller sig hel har han kapacitet att göra 18-20 mål, det vet vi sedan tidigare.

Några unga spelare som står inför ett genombrott á la Branimir Hrgota eller Niclas Eliasson?

Man hoppas ju. Det ska hur som helst bli extra intressant att följa spelare som Giffarnas vänsterback Dennis Olsson, Degerfors kantmittfältare Ferhad Ayaz, Gais anfallare Fredrik Jonsson och – inte minst – Landskronas mittfältslöfte Erik Andersson.

Finns det risk för ett nytt Brage?

Nja, det finns i alla fall ingen ballong som är lika hårt uppumpad denna säsong. Man kan ha vissa farhågor för Husqvarna, men jag tror att nykomlingen kommer att bita ifrån sig hyfsat, åtminstone hemma på Vapenvallen. Många spekulerar i att Syrianska kan vara på väg i hiss nedåt i seriesystemet, men vanan vid att vara i trubbel och kulturbärare som Touma och Chanko gör att jag tror att laget hamnar på rätt sida de nedre strecken.

Vilken spelare har störst betydelse för sitt lag?

Johan Eklund. Tveklöst. Giffarnas centermonster är fundamental för sitt lag. Han gör mål, assisterar till mål, är hela tiden ett hot, stressar motståndarnas backlinje föredömligt och tar bort massor av defensiva fasta situationer. Eklund har sitt lags öde i sina hän… f’låt fötter och skalle, så enkelt är det.

Någon tränare som kan sitta löst?

Måhända en olustig fråga att ställa och besvara, men sett till fjolårssäsong och nuvarande spelartrupp misstänker jag att Jörgen Pettersson i Bois inte sitter helt säkert. Man kan hoppas att Bois-ledningen har lite tålamod med ”JP”. Med den spelarerfarenheten han har bör han ju vara som klippt och skuren för att utveckla klubbens många talanger.

Hur kommer det att gå för nykomlingarna?

Bra för den ena, Sirius, lite mindre bra för den andra, Husqvarna. Glappet mellan serierna är, som sagt, stort, och i Uppsala finns rimligen helt andra förutsättningar för att bedriva elitfotboll än i Husqvarna, som mest får ses som lillebror till Jönköping.

Några profiler värda att hålla ögonen på?

Var ska vi börja? Ängelholms tränare Joakim Persson är en skön typ, en nordvästskånsk Mourinho med synpunkter på det mesta. Bajentränaren Nanne Bergstrands filosofiska utläggningar är både underfundigt underhållande och intressanta. Käftomfånget på Östersunds starke man Daniel Kindberg har inte precis minskat. Mer? Syrianskas Lolo Chanko släpper gärna ifrån sig rubrikvänliga citat och Gais Andreas Drugge är inte direkt buskablyg han heller.

Sen ska du givetvis spana in Gais-förvärvet Asgeir Börkur Asgeirssons skägg. Maken till rhododendronbuske får man leta efter.

Några nyförvärv som kittlar lite extra?

Två i Gais. Gabriel Altemark-Vanneryr, som på egen hand höll kvar Varberg i serien förra säsongen, och Bobby Warshaw, som gjorde braksuccé i Ängelholm under hösten.

Två i Hammarby. Johan Persson, ”Sheriffen” kallad, som blir oerhört viktig med sitt ledarskap på planen, och Pablo Piñones-Arce, som är värvad för att få fart på målskyttet.

Stiller the killer”, som Ljungskile hämtat från Blåvitt, Peter Samuelsson, som återvänder till Degerfors för fjärde gången, och IFK Värnamos Kamerun-kap Hervé Tchami ska också bli intressanta att se i aktion.

I morgon: seriens tio största stjärnor.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB