Hedrade Turina efter drömmål

av gorbol

Parkera bussen fungerar i den här serien också.

Det visade Syrianska i kväll.

Seger med 1-0 borta mot Gais efter ett briljant solomål av inhoppande Yussuf Saleh.

Här lite reflektioner från mötet på Ullevi:

Matchbetyg   2

Mager fotbollskost – och en ganska ensidig matchbild.

Gais tryckte på – som mest sista kvarten – medan Syrianska försvarade sig och kontrade.

Gais omständligt, obeslutsamt och osynkat. Gjorde sig skyldigt till massor av tekniska misstag – och fick dessutom två anfallare skadade. Tänkte skyttekungen Gabriel Altemark-Vanneryr tvingades utgå redan efter 20 minuter med en ljumskskada. Linus Tornblad bröt matchen efter knappt en timme.

Syrianska lyckades aldrig etablera ett anfallsspel och skapade inte särskilt mycket, men tack vare ett solitt försvarsspel och ett ögonblick av briljans tog man med sig de tre poängen hem till Södertälje.

I övrigt?

Nja, vi går raskt vidare.

Matchens lirare

Uros Delic. Defensiv mittfältare i första halvlek. Mittback i andra när Rabi Elia tvingades att utgå. Syrianskas panikförvärv klarade båda rollerna galant. Positionssäker, stark i duellspelet, kung i luftrummet och lugn och trygg med bollen.

Ett fynd.

Matchens grej

Målet, naturligtvis. Yussuf Saleh hade bara varit inne på planen i någon minut när han tog en slalomtur i Gais straffområde, rundade ”käpparna” Kenneth Gustafsson och Marcus Översjö innan han, med benägen hjälp från ytterligare en hemmaförsvarare, kallt chippade in bollen bakom en chanslös Tommi Vaiho.

Riktigt läckert.

I samband med målet passade Saleh, en gång i AIK, på att hedra sin gamle lagkompis Ivan Turina, som så tragiskt gick bort för precis ett år sedan.

Vackert.

Frågan

Är det någon fnurra på tråden mellan Gais tränare Thomas Askebrand och USA-importen Bobby Warshaw? Den här gången fick jänkaren ynka 23 minuter på planen och skapade under den tiden mer än vad många andra Gais-spelare gjorde på 93 minuter.

Domare

Team Dragan Banjac var illa ute en stund i andra halvlek, men lyckades ändå ro matchen i land på ett anständigt sätt. Några besynnerliga avblåsningar och något märkligt kort, men helt rätt att inte blåsa straff när Gais inhoppare Petrit Zhubi lallade och lekte ”döende svanen” i SFC:s straffområde.

Prognos

Andra raka förlusten för ett topptippat Gais som inlett säsongen – och nu är jag snäll – skakigt.

Närmast på programmet för ”Makrillarna”: Varberg borta och Sirius hemma.

Rimligt utfall: det går, sett till de senaste prestationerna, omöjligt att tro på mer än en poäng.

Ett tidigare så utdömt Syrianska har nu tagit tre raka fullpoängare och närmar sig tabelltoppen i raketfart. Och hedras den som hedras bör: tränaren Zvezdan Milosevic kom in i ett minst sagt utsatt läge, men har gjort ett kanonjobb på kort tid. Fått in rätt attityd i laget, fått spelarna att tro på spelidén och satt försvarsspelet.