Ändå lyckades Östersund bortabesegra ex-allsvenska Öster med 1-0 på bortaplan.

Matchbetyg   3

Bastuhett på ”Myran”, men trots det hyfsat tempostarkt och intensivt mellan två lag som båda vill styra spelet.

Öster lojt, passivt och håglöst första 35 som ÖFK dominerade stort.

Då föll också matchens enda mål.

Östers kantmittfältare Alhaji Gero slog okoncentrerat bort en passning på mittplan när hela laget var på väg framåt. Jamie Hopcutt utnyttjade misstaget maximalt, avancerade med bollen 15-20 meter innan han pricksköt 1-0 bakom en chanslös Alexander Nadj.

Öster med bättre inställning och attityd efter paus. Klev in i duellerna, vann fler andrabollar och fick stundtals till ett hyfsat tryck mot ÖFK-målet. Smålänningarna tog också fram tre, fyra hundraprocentiga målchanser, men Connor Ripley i ÖFK-målet gjorde en stark insats, samtidigt som Öster-anfallarna återigen visade prov på snudd på häpnadsväckande ineffektivitet.

Värst i avseendet: Freddy Söderberg, som brände det ena upplagda läget efter det andra.

ÖFK gjorde en stark bortamatch. Spelar lite snabbare och lite rakare denna säsong och kunde mycket väl ha stängt matchen i första halvlek, trots, eller kanske tack vare att man valde att spela utan renodlad anfallare.

Efter paus sjönk jämtarna tillbaka, men då visade man prov på en annan fin egenskap: ett minst sagt offervilligt försvarsspel. Mot slutet kastade sig de för kvällen vitklädda som hockeyspelare och blockade bort skott efter skott.

Imponerande.

Matchens lirare

Modou Barrow. Knappast kantmittfältarens skarpaste insats under våren och försommaren, men ändå med överlägsna kvalitéer på planen.

Drev gäck med bevakaren Patrik Bojent (som till slut blev utbytt) och hade ett par, tre dribblingsaktioner som hör hemma på högre, mycket högre nivå.

Svårt att se att han är kvar i ÖFK i höst.

Barrow drog på sig ett gult kort i första halvlek och är avstängd i nästa match, hemma mot Hammarby på söndag.

Det är även snabbe och företagsamme sydkoreanen Moon.

Illa, illa för ÖFK.

Matchens grej

Straffsituationen på stopptid. Freddy Söderberg gick omkull i straffområdet i en duell med inhopparen Ammar Ahmed.

Kontakt eller inte?

Domare Robert Daradic föreföll säker på sin sak och valde att varna Söderberg för filmning.

Jag är inte lika säker…

Domare

Team Daradic hade en del att bestyra och löste sina uppgifter utan anmärkning.

Prognos

Öster hade inför kvällen sex raka utan förlust. Om man vänder på det har laget bara tagit tre poäng på de fyra senaste matcherna.

Hängde du med?

Oavsett vilket kan man konstatera att Växjö-laget stadigt tappar mark till tättrion. Nu hela nio poäng bakom tredjeplacerade Värnamo.

Närmast på agendan: Gais borta och J-Södra hemma.

Rimligt utfall: fyra poäng.

Östersund, tabelljumbo ett tag, har nu sju raka utan förlust och tre raka segrar – och klättrar snabbare än något annat lag mot toppskiktet.

Närmast väntar, som sagt, Hammarby hemma i ett möte som lär fylla Jämtkraft Arena. Sen Assyriska borta.

Rimligt utfall: tre poäng.

***

IFK Värnamo fortsätter att överraska. I kväll 1-0 i Smålandsderbyt mot Husqvarna efter mål i andra halvlek av Malmö FF-lånet Benjamin Fadi.

Därmed kliver Värnamo upp på tredje plats i tabellen, på samma antal poäng som tabelltvåan Hammarby.

För HFF ser det allt dystrare ut. Det här var sjunde raka matchen utan seger och laget faller som en sten genom tabellen.