Startsida / Inlägg

En rabona på Norrporten

av gorbol

Gif Sundsvall nickade – med benägen hjälp – till tre gånger.

Det räckte för att hemmabesegra Syrianska med 3-1 – och rycka i tabelltoppen.

Här lite reflektioner kring mötet på Norrporten:

Matchbetyg   3

11-2 i avslut på mål. 5-1 i skott på mål. Och 10-2 i hörnor.

I första halvlek.

Efter paus var hemmadominansen om möjligt än mer påtaglig.

– Vi mötte ett bättre lag, sade Syrianskas tränare Zvezdan Milosevic till TV4 Sport efter matchen, och så mycket mer behöver knappast tilläggas.

Giffarna är i riktigt bra stöt för tillfället. Laget sitter ihop i båda riktningarna, alla spelare vet exakt vad de förväntas göra – och gör det.

Dessutom kan serieledaren göra mål på alla tänkbara sätt.

I kväll fungerade de fasta situationerna bäst – åtminstone inledningsvis.

1-0, efter en kvart, kom efter ett långt Simon Helg-inkast som SFC-anfallaren Dinko Felic oturligt nickstyrde förbi egen keeper.

2-0, i upptakten av andra halvlek, kom efter en Kevin Walker-hörna där mittbacken Jon Fjoluson nådde högst i luftrummet.

Det matchavgörande 3-1-målet, med en kvart kvar att spela, hade för omväxlings skull sitt upphov i ett Daniel Sliper-inlägg som Adam Chennoufi mötte med pannan.

Syrianska drabbades av nya skador i veckan och kom därför till spel med en nykomponerad backlinje och ett nykomponerat mittfält.

Det märktes. SFC, som tidigare under säsongen imponerat med ett starkt kollektivt jobb, tappade i positionsspelet, blev utspridda och fick därför mestadels ägna sig åt att jaga boll när Giffarna briljerade med ett precist och effektivt passningsspel.

SFC ska ändå hedras för att man aldrig gav slaget förlorat utan fightades till det bittra slutet.

Dessutom gjorde man faktiskt matchens i särklass snyggaste mål. Både Rabi Elias inlägg och Nikola Grubjesics nickavslut höll högsta klass. De båda var också SFC:s klart bästa spelare.

Matchens lirare

Daniel Sliper. Giffarnas kantmittfältare har växlat upp efter en halvtrög start. Snabb, löpvillig, stark en-mot-en och med ett flertal fina inspel och inlägg.

Gick ut i slutet av matchen och fick välförtjänta applåder.

Matchens grej

Rabonan. Det är, i ärlighetens namn, inte ofta vi ser den typen av teknisk briljans i serien, men Giffarnas högerback Eric Larsson försökte – och gjorde det med den äran.

Inte supernära att resultera i mål, men spela roll – läckert var det, hur som helst.

Domare

Team Lars Olsson skötte sig helt okej. Men det ska givetvis vara straff när Elia glider in i Chennoufi i slutet av andra halvlek.

Prognos

Giffarna har – åtminstone över natten – ryckt åt sig ett sexpoängsförsprång i tabelltoppen, och ser för tillfället oerhört starkt ut. Närmast väntar bortamöte med Varberg, sen hemmamatch mot Sirius.

Rimligt utfall: sex poäng.

Syrianska fortsätter att blanda och ge. Nu är det en vecka till nästa match, vilket säkert tränare Milosevic välkomnar med tanke på skadeläget. Värnamo hemma och Ljungskile borta kommande två uppgifter.

Rimligt utfall: tre poäng – med viss reservation för skadeläget, ska sägas.

***

Ett hemmalag utan självförtroende mot ett uppenbart tröttkört bortalag.

Assyriska-Sirius blev sannerligen ingen höjdare.

Matchen slutade logiskt oavgjort, 1-1. George Makdesie uttnyttjade ett försvarsmisstag och gjorde 1-0 för hemmalaget. Stefan Silva utnyttjade ett lika stort försvarsmisstag och kvitterade till 1-1. Silvas åttonde mål för säsongen, vilket innebär att han går upp i ensam skytteligaledning.

Nåt mer?

Sören Åkeby gjorde debut på tränarbänken i AFF.

Han har en del att jobba med framöver…

***

När matchuret hade tickat fram till minut 90 ledde Degerfors med 2-0 på Skarsjövallen och såg ut att gå mot en minst sagt betydelsefull trepoängare.

Då vaknade Ljungskile – och gjorde två mål på stopptid. LSK har därmed fem raka matcher utan förlust och biter sig kvar i toppstriden.

Daniel Sundgren (på straff) och Peter Samuelsson målskyttar för Degerfors. Tusenoddsarna James Sinclair och Steven Old poängräddare för hemmalaget.

***

Massivt spelövertag och ledning, 1-0 (Junes Barny).

Ändå kunde Ängelholm inte hålla undan i hemmamötet med Varberg, som vände och vann med 2-1 efter mål av Nsima Peter och Ardian Rexhepi.

Resultatkonsekvens?

ÄFF balanserar farligt i närheten av det näst nedersta strecket medan Varberg bara är en taskig målskillnad från den andraplats som per automatik leder till allsvenskt spel.

Skilda världar för två tippade mittenlag, alltså.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB