Inte ens Mourinho-aktion hjälpte

av gorbol

Inte ens Nanne Bergstrands Mourinho-aktion hjälpte.

Hammarby förlorade bortamötet med Sirius (1-2) och är nu nere på jorden igen efter fyra raka segrar.

Här lite reflektioner kring händelserna som lockade 6 000 (lapp på luckan) till Studenternas:

Matchbetyg   4

Bergstrand mot Bergstrand på tränarbänken.

Den matchen vann Kim, om inte på knock så i alla fall solklart på poäng.

Sirius det klart bättre laget i drygt 60 minuter. Höll laget kompakt, var aggressivt, stal massor av bollar och vaskade fram ett antal nästan-lägen.

Innan det small.

Och som det small.

Elliot Käck, med ett förflutet i Hammarbys gamla samarbetsklubb HTFF, skickade in bollen från sin vänsterkant, och via en halv-bicykleta tryckte skyttekungen Stefan Silva in ledningsmålet bakom en aningen passiv Johannes Hopf i Hammarby-målet.

Silvas sjunde för säsongen – och avgjort det läckraste.

Kort före halvtidsvilan ökade Sirius på sin ledning, då Moses Ogbu slog Marko Mihajlovic i en luftduell i samband med hörna och nickade in 2-0. Återigen var Elliot Käck näst siste Sirius-spelare på bollen.

Så långt i matchen såg Hammarby märkvärdigt passivt och lojt ut. Passningstempot var lägre än lågt och löpviljan i praktiken obefintlig. Faktum är att Hammarby inte tog fram en målchans värd namnet i första halvlek.

Och så där fortsatte det, faktiskt ända till 65:e minuten, då Nanne Bergstrand gjorde ”en Mourinho”, det vill säga ett trippelbyte. Ut med Besara (iskall – igen), Fuhre och Kennedy (märkligt overksam) och in med Rennie, Torsteinbö och Haddad.

Aktionen fick effekt. Hammarby tog över spelet fullständigt och tryckte tillbaka ett Sirius som hamnade lägre och lägre i sitt försvarsspel.

Marko Mihajlovic reducerade till 1-2 ett par minuter efter bytena, och de flesta på plats och framför teven trodde nog på en vändning.

Men icke.

Hemmaspelarna höll nerverna i schack, försvarade sig väl, lät sig aldrig utsättas för den där massiva anstormningen – och vann till slut välförtjänt.

Toppar i respektive lag: ArnengThor centralt på mittfältet och anfallsspetsen Ogbu i Sirius. Svårare i Hammarby men ytterbackarna Timisela och Batan kom upp i något som kan betecknas som normal nivå, precis som Johan Persson på centralt mittfält.

Däremot måste man fortfarande sätta stort frågetecken för Hammarbys målvakts- och mittbacksspel. Det känns allt annat än tryggt när motståndaren, i det här fallet Sirius, får in bollarna i straffområdet.

Att Mihajlovic tvingades syna det röda kortet på stopptid kom heller inte särskilt överraskande.

Matchens lirare

Moses Ogbu. Anfallsspets för dagen. Ockuperade Hammarbys mittbackar i stort sett under hela matchen. Grym som target, vann massor av dueller och gjorde dessutom ett mål innan han dödstrött linkade av planen i slutminuterna.

Femstjärnig insats.

Matchens grej

Brända målchansen. Bara minuten efter Hammarbys reducering fick inhopparen Andreas Haddad ett dubbelläge att ordna kvittering – men sumpade båda möjligheterna grovt.

Nästan svårare att missa målet i i andra läget.

Haddad kan möjligen skylla på att det var hans första bolltouch.

Frågan

Varför gjordes inte trippelbytet tidigare? Eftersom spelet gick fullständigt i stå i första halvlek var jag övertygad om att Nanne Bergstrand skulle göra ett dubbelbyte i paus och sen, vid behov, ytterligare ett byte i 65-70 minuten.

Men icke.

Bergstrand valde samma elva efter paus – och kan möjligen ha fått betala priset för det.

Domare

Team Nermin Cisic hade onekligen en del att bestyra, men löste sina uppgifter med glans.

Möjligen skulle Hammarby haft en straff när Elliot Käck tog med hand i straffområdet i andra halvlek, men situationen var svårbedömd.