Startsida / Inlägg

Snudd på maxprestation

av gorbol

Säsongens bästa Hammarbymatch?

Inte långt ifrån.

Hur som helst – Öster kläddes av fullständigt och 3-0 var exakt det resultat som krävdes för serieledning.

Här lite synpunkter från mötet på Tele2 Arena:

Matchbetyg   3

Högsommarslö semesterfotboll?

Nä. Tvärtom.

Ett Hammarby med vansinnigt mycket spring i benen gick på högvarv från avspark och hade redan efter 22 minuter avgjort matchen.

Amadaiya Rennie – med konserverad försommarform – ordnade ledningsmålet och Lars Fuhre – mer tilltagsen än tidigare under säsongen – ökade på till 2-0.

Två snudd på identiska mål. Ett högt, aggressivt försvarsspel ledde till bollstölder i känsliga ytor och sen bar det av i i raketfart med tre, fyra, ibland fem rättvända spelare mot en övergiven backlinje.

– Första 25 minuterna kan vara bland de bästa vi gjort denna säsong, tyckte assisterande tränaren Carlos Banda i paus.

Det är bara att instämma.

Efter den inledande urladdningen slog Hammarby av på farten, men bara för att återigen växla upp efter paus.

Fuhre ökade på till 3-0 efter ett nytt snabbt och effektivt kombinationsspel strax utanför och i Östers straffområde. Ett närmast genant överlägset hemmalag hade sen chansen att ytterligare förbättra målskillnaden, men saknade den sista procenten av koncentration och skärpa.

Om Hammarby gjorde snudd på en maxprestation såg Öster långa stunder ut som ett juniorlag med ett minst sagt slappt försvarsspel och noll genombrottskraft.

En hyfsad målchans (Josef Elvby) och ett par skott utifrån – det var vad smålänningarna lyckades åstadkomma under 93 minuter.

Nu är det verkligen ingen barnlek att komma till Tele2 och möta ett inspirerat Hammarby inför 16 000 åskådare, men om inte Öster får ordning på grejerna – och det snabbt – är risken uppenbar att fjolårets allsvenskar spelar division 1-fotboll nästa säsong.

Så illa är det.

Matchens lirare

Pablo Piñones-Arce. Återigen lysande i nummer nio-rollen. Stark felvänd och skönt lurigt kreativ rättvänd. Passningen till 1-0-målet mästerlig och assisten till 3-0-målet skämdes heller inte för sig.

Guldkornet i Hammarbys offensiva kvartett, som stundtals hade lekstuga.

Matchens grej

Lars Saetras överstegsfinter. Jodå, Hammarbys norska nyförvärv fick chansen från start, jämte Daniel Theorin i mittförsvaret. 22-åringen såg en aning ringrostig ut i upptakten och sattes aldrig på några större prov, men drog i alla fall ned ett våldsamt jubel när han i samband med en fast situation fick bollen ute vid hörnflaggan och där briljerade med både sul- och överstegsfinter.

Inte varje dag man ser en nästan två meter lång mittback utföra dylika konster.

Domare

Team Lars Olsson gjorde en gedigen insats, varken mer eller mindre.

Prognos

Hammarby avslutade våren övertygande och fick bästa tänkbara start på höstsäsongen. Närmast på programmet: Assyriska hemma och Degerfors borta.

Rimligt utfall: sex poäng.

Öster fortsätter ökenvandringen som startade någon gång i maj och är nu på negativ kvalplats. Ängelholm hemma och Assyriska borta kommande två uppgifter.

Rimligt utfall: en poäng.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB