Startsida / Inlägg

Sicken stjärnsmäll…

av gorbol

Sju mål på sex matcher.

Degerfors anfallsspets Peter Samuelsson är glödhet.

I dag sänkte han tidigare serieledande Sundsvall med två mål.

Här lite synpunkter från 4-1-mötet på Stora Valla:

Matchbetyg   3

Inget supertempo och förbluffande låg intensitet, mer trevligt småputtrigt med en hel del fina tekniska prestationer och fyra vackra mål från hemmalaget.

Sundsvall märkligt passivt. Klarade inte av att hålla ihop laget, gick inte dit i duellerna, spelade med för lågt passningstempo och hotade alldeles för sällan i djupled.

Det hjälpte inte ett smack att tränarduon Franzén-Cedergren gick all in med två byten i paus och tog in tidigare skadade poängkungen Johan Eklund.

Snarare tvärtom.

Om det ändå var någorlunda jämnt spel- och chansmässigt före paus styrde och ställde hemmalaget efter behag i andra halvlek.

Om Sundsvall gjorde en plattmatch är frågan om Degerfors setts bättre denna säsong. I princip allt laget företog sig lyckades. Försvarsspelet satt som en smäck och trots att offensiva spelmotorn Sebastian Castro Tello var avstängd fick man till ett härligt sprudlande anfallsspel.

På högerkanten sprang Daniel Sundgren och Marcus Astvald åttor runt stackars Joakim Nilsson och på vänsterkanten firade Ferhad Ayaz nästan lika stora triumfer mot Robert Lundström.

Och gick det inte längs kanterna fungerade det alldeles utmärkt centralt, där läckert spelskickliga innermittfältstrion Jernberg-Solberg-Klingberg trillade boll så att det stod härliga till.

Och längst där framme visade Peter Samuelsson att han konsoliderat målformen. Två nya fullträffar i dag innebär att Samuelsson gjort sju i de sex senaste matcherna, totalt tolv, bara ett sämre än skytteligaledande Johan Eklund och Stefan Silva.

Fortsätter Degerfors på detta viset handlar det knappast om nytt kontrakt eller inte, då handlar det mer om hur högt upp i tabellen laget kan klättra.

För Sundsvall gäller endast en sak: att studsa tillbaka fortare än kvickt. Laget har haft den förmågan tidigare under säsongen, och möjligen kan det innebära en boost att man kanske redan till nästa match får tillbaka Eric Larsson och tidigare långtidsskadade Dennis Olsson.

Lagkaptenen Kevin Walker och målvakten Tommy Naurin de enda som kunde lämna Stora Valla med högburet huvud.

Matchens lirare

Eric Jernberg. Det är egentligen bara att välja och vraka bland hemmaspelarna, men Jernberg är en favorit sen gammalt. Inte det minsta speedig, men med en känsla och ett öga för spelet som är få förunnat att ha.

Riktigt läcker att skåda.

Matchens grej

1-0-målet. Man kan inte vara säker på mycket när det gäller den här serien, men en sak är mer eller mindre hugget i sten: det lag som får första målet brukar vinna till slut.

I dag var det Degerfors tur. Tobias Solberg hittade vindsnabbe Ferhad Ayaz i djupled och ensam med Naurin gjorde 19-åringen inget misstag.

Ayaz sjunde mål och tionde poäng denna säsong.

Domare

Team Kristoffer Karlsson förbryllade nog alla och envar med ett par domslut, men på det hela taget skötte sig trion bra.

Prognos

Degerfors har tagit nio poäng i de fyra senaste matcherna och klättrar stadigt mot tabellens mittskikt. Närmast på programmet står bortamöte med Östersund och hemmamatch mot Värnamo.

Rimligt utfall: fyra poäng.

Sundsvall fick sin förlustfria svit bruten och om Ljungskile vinner sin match i morgon halkar Giffarna ned till tredje plats i tabellen. Kittlande framöver: först Värnamo hemma, sen Ljungskile borta.

***

Topptrion tappar frekvent poäng.

Lyckligtvis för Hammarby, Sundsvall och Ljungskile gör även förföljarna det.

I dag spelade tabellsexan Varberg och tabellfyran Jönköping 1-1 på Påskbergsvallen, vilket innebär att inget av lagen i nuläget utgör något hot.

Lagkapten Tommy Thelin gav J-Södra ledningen medan Alexander Mellqvist kvitterade för Bois.

6-8 i avslut avslöjar att det var en ganska låst match och att slutresultatet var helt i sin ordning.

Rimligt utfall: fyra poäng.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB