Startsida / Inlägg

Bättre sent än aldrig, Besara

av gorbol

Ett enda långt bombardemang – med ett uppehåll på fem minuter.

Se där – ett försök att beskriva matchen Hammarby-Östersund (4-2).

Här lite reflektioner kring mötet på Tele 2:

Matchbetyg   5

Äh, här är det bara att lägga sig platt. Kanske inte den bästa match jag sett i serien, men avgjort den mest underhållande, mellan två lag som verkligen bemödar sig om att spela spelet.

Sex mål, massor av heta situationer, många fina individuella prestationer och som grädde på moset: en hat trick-skytt som äntligen fick visa hemmapubliken var han är kapabel till. Vi återkommer till honom lite längre ned…

Hammarby chockerande överlägset före paus – utan att imponera så där våldsamt. Via en press som inleddes i eller strax utanför Östersunds straffområde stal Hammarby massor av bollar och iscensatte ett vansinnigt tryck mot en storspelade Aly Keita i ÖFK-målet.

Trycket resulterade i ett halvdussin halvchanser, nåt kanonläge – och ett 1-0-mål (och målskytten återkommer jag, som sagt, till).

Trots två rejäla kallduschar (återkommer till dem också…) spelade Hammarby ännu bättre efter paus. Ett formations- och ett spelarbyte från ÖFK-tränaren Graham Potter ledde till att gästerna klarade av att spela sig ur pressen bättre och flytta upp spelet en aning – men då visade Hammarby i stället prov på det laget är som allra bäst på:

De snabba omställningarna. Att komma rättvända i fart med bollen under kontroll mot en backlinje.

Man kan naturligtvis tala om flyt att Hammarby får till sin kvittering så snabbt efter 1-2-målet, men det vore att förringa hemmalaget, som var klasser bättre än motståndaren matchen igenom och som, när spelet stämmer som i kväll, tveklöst är seriens bästa lag.

Det krävs som bekant två för att dansa.

Och Östersund bjöd verkligen upp, vilket laget ska hedras för.

Okej, ibland spelar jämtarna med ett väl stort övermod, men jag är övertygad om att Graham Potters spelare tar en snabbare och bättre utveckling med nuvarande spelfilosofi än om de hade tvingats att gräva skyttegravar i tid och otid.

Hammarby allt vassare ju längre säsongen lider.

ÖFK lite juniorlagsaktigt naivt i kväll, men har nåt riktigt spännande på gång för framtiden.

Så, där lyckades jag äntligen avrunda punkt 1.

Matchens lirare

Nahir Besara. Svårt att ta nån annan än tremålskytten som äntligen tycks leva upp till de förväntningar många hade på honom när han lämnade Assyriska för Hammarby. Tekniskt skicklig med finfin speluppfattning och numera med en sagolik förmåga att sniffa upp lediga ytor i motståndarens straffområde.

Det första i kväll stötte han kallt in efter en vältajmad djupledningslöpning som gav honom ett friläge. Det andra gjorde han efter att ha plockat upp en målvaktsretur. Och det tredje fixade han via en ny löpning in i straffområdet.

Besara har nu gjort fem mål på två matcher.

Starka papper, det.

Matchens grej 1

Frisparksmålet. En under hösten stekhet Kennedy Bakircioglu förnekade sig inte den här gången heller. Han fick tre, fyra chanser på liggande boll strax utanför ÖFK:s straffområde och vid ett tillfälle rasslade det till bakom Keita.

Kaptenens 3-2 mål var lika viktigt som snyggt.

Kennedy har nu gjort 15 mål och toppar därmed skytteligan tillsammans med Sirius Stefan Silva och Sundsvalls Johan Eklund.

Inte illa av en 34-årig förvisso offensiv, men ändå mittfältare.

Matchens grej 2

Vändningen. Efter att ha blivit uppkäkat i första halvlek av ett gäng grönvita bålgetingar chockade ÖFK hemmapubliken i upptakten av andra halvlek med två lika snabba som oväntade mål.

Det första gjorde Alex Dyer, vackert framspelad av inhoppande Moon.

Det andra fixade centerforwarden (i andra halvlek) Emir Smajic efter att ha slagit vikarierande mittbacken Stefan Batan i en löpduell.

Kvicksilvret Moon och Smajic bäst i ÖFK denna kväll tillsammans med balansmittfältaren Bachirou.

Domare

Team Jim Peterson skötte sig alldeles utmärkt.

Prognos

Hammarby har nu åtta raka matcher utan förlust och fortsätter att ösa in mål. Klarar laget bara av att prestera i nivå med det man gjorde i kväll blir det serieseger och allsvenskt spel 2015.

Hammarby avslutar med bortamatch mot Gais på söndag och hemmamöte med J-Södra söndagen därpå.

Rimligt utfall: sex poäng.

Östersund har inte mer än äran att spela för numera och avrundar med hemmamatch mot Assyriska och bortamöte med Ängelholm.

Jonathan Azulay och James Baldwin avstängda mot AFF.

Rimligt utfall: fyra poäng.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB