Startsida / Inlägg

Historien upprepar sig

av gorbol

En ny krampaktig insats.

Men också en ny 2-1-seger.

Fullpoängaren mot Varberg – som satt låååångt inne – innebär att Gif Sundsvall har klar vittring på en allsvensk direktplats med två omgångar kvar att avverka.

Här lite reflektioner kring mötet på Norrporten:

Matchbetyg   2

Nja, inget överdrivet högt tempo, ganska låg teknisk kvalité och som alltid på konstgräs inte särskilt intensivt och heller inte särskilt många dueller.

Dessutom en och samma matchbild från avspark till slutsignal.

Sundsvall vid bollen mest hela tiden, men utan den rörelse och den passningssäkerhet som vi har vant oss vid, åtminstone fram till de tre, fyra senaste omgångarna. När inte heller de långa bollarna i riktning Johan Eklund gav önskad effekt förstår alla och envar att hemmalaget inte kom till särskilt många kvalificerade målchanser.

Så…vad gör man när spelet inte fungerar?

Jo, kampar och förlitar sig på fasta situationer.

Det gjorde Sundsvall – och två av dem gav önskat resultat. Vid första tillfället fick man hjälp av Bois mittfältare Alexander Mellqvist, som skarvade in en hörna i eget mål. Vid andra tillfället vann Jon Fjoluson en av få dueller i skyn denna kväll och bollen hamnade framför fötterna på en dittills snudd på osynlig Pa Dibba, som kunde göra sitt tolfte mål för säsongen.

Såhär:

Sundsvall gör en ny spelmässigt svag insats.

Men tar också en ny oerhört viktig trea.

På nåt sätt vittnar det också om styrka.

Bois använde en gammal beprövad taktik, som Johan Eklund lite syrligt liknade vid ”Ljungskile för några år sen.”

Men vadå? Det hade varit rena självmordet om hallänningarna hade åkt upp för att utmana Sundsvall på Sundsvalls egna villkor.

Nu utgick Varberg från ett lågt, oerhört disciplinerat försvarsspel. Varvade det med nån enstaka vass omställning och ett par, tre lägen i samband med hörnor, och med minsta lilla flyt kunde det ha lett till en poäng.

Sundsvall gjorde faktiskt sitt segermål så sent som i 87:e minuten – och både före och efter spelade gästerna sig fram till lägen som kunde utmynnat i både en och två straffar.

Matchens lirare

Kevin Walker. Tog sitt ansvar som lagkapten och drev hela tiden på laget. Slog hörnan som Mellqvist nickade i egen bur, frestade med ett flertal fina distansskott och spelade dessutom fri Johan Eklund som missade att göra 3-1.

Walker är på väg uppåt i form.

Det ska Giffarna vara tacksamma över.

Matchens grej

Varbergs ledningsmål. Efter en hörna letar sig bollen ut till Robin Tranberg, som får kalasträff med vänstern på volley.

Ribba-in i närheten av första krysset.

Sagolikt vackert.

Domare

Team Antti Kanerva gjorde en klart godkänd insats. Några offsideavblåsningar går att diskutera och Varberg kanske, jag skriver kanske, ska ha en straff i slutskedet när läckert fyndige Hosam Aiesh går omkull i kamp med inbytte Joakim Nilsson.

Prognos

Giffarna stapplar sig fram och staplar knappa 2-1-segrar på hög och befinner sig nu i serieledning (åtminstone över natten) med två omgångar kvar.

Avslutar med bortamatch mot ett hemmasvagt Sirius och hemmamatch mot ett bortasvagt Landskrona.

Det rimliga utfallet blir då: sex poäng.

Varberg är kvar på 36 poäng, vilket av allt att döma räcker för nytt kontrakt utan kval. Bois, som är utan seger i de sex senaste matcherna, avrundar med Värnamo hemma och Ljungskile borta.

Rimligt utfall: en poäng.

***

Chanserna till en topp tre-placering minskar i takt med att topptrion fortsätter att håva in trepoängare, men J-Södra vägrar att ge upp hoppet.

I dag en ny, ytterst imponerande seger, 4-2 hemma mot ett formstarkt Degerfors.

Och J-Södras målskyttar känner vi igen vid det här laget:

Darryl Smylie svarade för ett hat trick och lagkaptenen Tommy Thelin kvitterade den 1-0-ledning Degerfors gick till pausvila med. Thelin har nu gjort mål i åtta raka matcher.

Peter Samuelsson gav värmlänningarna ledningen, hans 14:e mål för säsongen. En inte lika van målskytt, mittbacken Patrik Anttonen, fixade brukslagets andra fullträff.

J-Södra vann avslutsstatistiken med hela 17-4, så, ja, hemmasegern var helt i sin ordning.

***

Syrianska lever fortsatt farligt kring kvalstrecket.

I kväll femte raka förlusten, 0-2 borta mot Värnamo, som därmed definitivt säkrade nytt kontrakt utan kval.

Centerbjässen Pär Cederquist gav IFK ledningen medan snidaren Dzenis Kozica spikade slutresultatet på straff.

SFC behöver nog nån eller ett par poäng till för att kunna känna sig helt säkert på nytt kontrakt utan kval, men restprogrammet är stentufft:

Först hemmamatch mot ett Ljungskile som är på jakt efter en allsvensk direktplats, sen bortamöte med Husqvarna, som slåss med näbbar och klor för att undvika direktnedflyttning.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB