Startsida / Inlägg

Smugglare – enda sättet att nå Sverige

av Josefin Sköld
Mani, 42, är journalist och skildrar de syriska flyktingarnas väg till Sverige.
Mani, 42, är journalist och skildrar de syriska flyktingarnas väg till Sverige.

Läraren Mohammed, 29, från Idlib-provinsen i norra Syrien hade inget val.

I mitten av oktober lämnade han fru och barn för att börja sin flykt till friheten.

Till Sverige.

Den prisbelönte journalisten Mani, 42, från Frankrike, har följt hans resa och i morgon söndag, kommer reportaget att sändas i SVT:s Agenda.

– Mohammed hade inget val. Det finns ingen framtid i Syrien för varken honom eller hans barn. Om några år ska de börja skolan, men det finns ingen skola. Och området han bor i utsätts ständigt för regimens attacker. Barnen är rädda, men han står helt maktlös inför deras framtid, säger Mani.

Eftersom så pass många syriska flyktingar nu flytt till grannländerna tvingas många resa vidare till Europa för att få en chans till ett drägligt liv.

Mani har träffat hundratals flyktingar i samma situation sedan han började arbeta i Syrien 2011. Sedan den 3 september i år har nästintill alla samma mål:

Sverige.

– Sverige gör oerhört mycket för de syriska flyktingarna och de är väldigt tacksamma för att ni öppnat upp ert land för dem. Det talas om Sverige som ett oerhört tolerant land där människor respekterar och bejakar de mänskliga rättigheterna, säger Mani.

Men det finns ett stort problem.

Flyktingarna kan, enligt regelverket, bara ansöka om asyl på plats i Sverige, vilket har öppnat upp enorma möjligheter för smugglare och nya strukturer för människohandel.

– De flesta betalar mellan 8 000 och 10 000 dollar för att ta sig till Sverige. Smugglarna är deras enda väg dit. Många har sagt till mig att de hellre hade betalat samma summa till den svenska staten direkt i stället för att gynna maffian, säger Mani.

Sju veckor efter flykten över gränsen mot Turkiet är den syriske läraren fast i Grekland. Därifrån är det svårt att ta sig vidare. Flygplatserna är noga övervakade och det enda alternativet som återstår är att smugglas vidare i lastutrymmet på en lastbil vidare in i Europa.

– Sverige och Tyskland gör mycket för det syriska folket, jag skäms ofta över att mitt eget land, Frankrike, inte gör mer. Det är svårt, dyrt och farligt att ta sig hit, många dör på vägen. Samtidigt förstår jag att de tar chansen. De har inget annat val.

Reportaget om Mohammed och de syriska flyktingarnas väg till Sverige sänds i Agenda, klockan 21.15 på söndag. 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB